Contemporanul » Noutăți editoriale » Eveniment: lansarea volumului Lacrimile amare ale Petrei von Kant de Rainer Werner Fassbinder

Eveniment: lansarea volumului Lacrimile amare ale Petrei von Kant de Rainer Werner Fassbinder

 

Printre volumele care s-au bucurat de interesul Festivalului Național de Teatru (20-30 octombrie 2017) s-a numărat și antologia publicată de editura EuroPress Group, conținând trei piese de teatru și un scenariu de film scrise de Rainer Werner Fassbinder: Lacrimile amare ale Petrei von Kant. Este o apariție-eveniment, dacă avem în vedere faptul că este cel dintâi volum publicat în România al acestui „monstru uman și geniu estetic, care s-a simțit acasă numai în operele sale”, după cum este descris pe coperta a patra a cărții.

Lansarea a avut loc duminică, 22 octombrie 2017, în atmosfera de o rafinată eleganță a librăriei Humanitas de lângă Cișmigiu. Au participat criticul de film Cristina Corciovescu, prof. univ. dr. Miruna Runcan, Cistoric istoric de teatru și șeful secțieie de teatru al Universității Babeș-Bolyay din Cluj și Victor Scoradeț, traducătorul celor trei piese de teatru și coordonatorul seriei dedicate de EuroPress Group traducerilor din dramaturgia germană. Vorbitorii au evidențiat importanța acestei noi apariții editoriale precum și faptul că editura EuroPress Group este singura din România care pulbică în mod constant piese de teatru din spațiul cultural de expresie germană.

Cristina Corciovescu a vorbit despre rolul lui Fassbinder în fenomenul cunoscut drept „noul film german”, prea puțin familiar publicului nostru, despre alergia cineastului la convenții și forme consacrate, despre predilecția lui de a folosi actori fără o formație artistică, dar și despre existența acestuia care a scandalizat în repetate rânduri, nu numai prin opțiunile lui sexuale, ci și prin excesele sale de tot felul și caracterul cel puțin neconvențional al relațiilor sale. Miruna Runcan a vorbit despre importanța lui Fassbinder ca dramaturg, despre stilul pieselor sale care care se concentrează în special asupra situației, acordând mai puțină importanță rafinamentului stilistic și dialogului, și a subliniat condiția personajelor feminine ca reprezentând un veritabil alter ego al autorului. Victor Scoradeț a ținut să vorbească despre importanța acestei noi apariții, dar și despre caracterul unic al colecției din care face parte și în care au mai apărut alte patru volume. Totodată, el a ținut să mulțumească Institutului Goethe București și Fundației Traduki, fără sprijinul cărora această colecție nu ar fi fost cu putință.

Organizatori: UNITER – Uniunea Teatrală din România, Librăriile Humanitas, Editura EuroPress Group și România Citește.

 

 

În colecția Teatru, coordonată de Victor Scoradeț au mai apărut:

 

Mai multe informații pe www.ideeaeuropeana.ro

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest