Proiecte


„Un popor nu se caracterizează atât prin oamenii mari
pe care îi are, ci, mai ales, prin felul în care îi
recunoaște și îi stimează pe aceștia”
Friedrich Nietzsche

 

Fii tu însuți; fiind tu însuți, vei fi european


Contemporanul  înseamnă:
valoare dincolo de mode, dincolo de timp
libertate de exprimare
lupta pentru valorile fondatoare ale națiunii române
lupta pentru valorile democrației
profesionalism, eficiență, demnitate
puterea de a fi și de a dărui

 

 Prin sponsorizări și donații susțineți proiecte de anvergură națională (vezi aici)

Contemporanul susține și promovează următoarele proiecte:

Româniaciteşte.ro este un proiect multianual de anvergură naţională de susţinere a artei contemporane prin demersuri de promovare a unor autori contemporani, ale căror lecturi şi conferinţe sunt susţinute în România și străinătate.

 

 

 


 

Cultura și literatura română

în contextul relațiilor româno-basarabene

Lecturi publice, donații de carte și reviste

In aprilie 2008, revenirea la Iasi – in cadrul proiectului „Cultura si literatura romana in contextul relatiilor romano-basarabene”, derulat cu sprijinul Ministerului Culturii si Patrimoniului National – ne-a prilejuit intoarcerea in matca culturii romane moderne, a carei temelie a fost pusa de grupul adunat in jurul Junimii. Am avut prilejul sa revedem vechii nostri colaboratori, intre care Lucian Vasiliu, poet, ctitor de institutii de cultura, director al revistei Dacia literara, Cassian Maria Spiridon, poet, eseist, director al revistei Convorbiri literare, criticul si istoricul literar Dan Manuca, Magda si Petru Ursache, Valeriu Stancu, director al revistei Cronica. Sala „N. Balcescu” s-a dovedit neincapatoare. Au fost lansate carti ce au vazut lumina tiparului la editurile Ideea Europeana, EuroPress si Contemporanul.

La intrevederile, conferintele si lansarile de carte organizate la Iasi, Chisinau, Cahul sau Valeni, am mentionat ca hotarul existent intre Republica Moldova si Romania – stat membru al Uniunii Europene – se va transforma intr-o formalitate numai in cazul in care statul roman va investi in exportul culturii romane si in propagarea literaturii romane in Basarabia. Trebuie organizate turnee si lecturi publice, trebuie facute donatii de carte, donatii de reviste de cultura etc.

Protagonisti: Cassian Maria Spiridon, poet, eseist, director al revistei Convorbiri literare, criticul si istoricul literar Dan Manuca, Magda si Petru Ursache, Valeriu Stancu, director al revistei Cronica, acad. Mihai Cimpoi, Aura Christi, poetii Valeriu Matei si Arcadie Suceveanu, publicistul si prozatorul Vlad Zbarciog, profesorii Elizabeta Onu, Boris Volosatii, director al Liceului Teoretic roman-francez „Gh. Asachi” din Chisinau, Natalia Bulat, director-adjunct, profesorii de literatura romana Veronica Petrenco si Elena Boeru, bibliotecara Galina Zgherea, directorul scolii din Valeni Tudor Murjac, care ne-a invitat sa revenim cu carti, reviste, lecture publice si conferinte. Biblioteca Scolii din Valeni contine circa 14.000 de volume de carte, din care circa 90 la suta sunt volume in chirilice.

Manifestarile au avut loc in urmatoarele locatii: Casei Pogor – Iasi, 8 aprilie 2008; Uniunea Scriitorilor din Republica Moldova – Chisinau, Amfitrion Mihai Cimpoi; Liceul roman-francez Gh. Asachi, Chisinau; Universitatii de Stat – Cahul; Școala generala din comuna Valeni, Judetul Cahul.

Parteneri: Revista Contemporanul, Fundatia Culturala Ideea Europeana, Centrul de Cultura si Carte Romaneasca – Chisinau, Ministerul Culturii si Patrimoniului National din Romania.

Proiectul s-a desfasurat în cadrul Anului European al Dialogului Intercultural – 2008.

Proiect realizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național.

* Ecouri (vezi aici)

Picture-009  Picture-037  Picture-044

Picture-063  Picture-072  Picture-108

Picture-094  Picture-099  Picture-154

Picture-160  Picture-163  Picture-167


Scriitorii români și diaspora – Grecia

Lecturi publice, donații de carte și reviste

Revista Contemporanul, Fundatia Culturala Ideea Europeana, cu sprijinul Ministerului Culturii si Cultelor, prin programul PromoCult · 2007, a organizat, in perioada 8-28 octombrie 2007, un turneu de conferinte si lecturi publice sub genericul „Scriitorii romani si diaspora – Grecia 2007”.

Protagonistii turneului: Aura Christi, Nicolae Breban, Janina Ianosi, Ion Ianosi, Monica Savulescu-Voudouri, Victor Ivanovici si editorul Andrei Potlog. In cadrul acestui turneu s-au tinut conferinte (la Salonic, Delphi si Atena), au avut loc o serie de lecturi publice si lansari de carte. Intre titlurile lansate figureaza Rilke, Tvetaieva, Pasternak, Roman epistolar (traducere de Janina Ianosi), Vinovati fara vina, Puterea nevazuta, Elegii parisiene, Fr. Nietzsche. Maxime comentate de Nicolae Breban, eu si el – insemnari subiective despre Ceausescu, Dostoievski · Tragedia subteranei, Tolstoi · Romanul unei drame de Ion Ianosi, De la Iasi la Ierusalim si inapoi de Leon Volovici, Celalalt versant, Exercitii de destin, Religia viului de Aura Christi s.a.

Obiectivele majore pe care isi axeaza activitatea revista Contemporanul graviteaza in jurul unor modele de prim rang ca, bunaoara, Rainer Maria Rilke, Marina Tvetaieva, Boris Pasternak, Lev Tolstoi, Fiodor Dostoievski, Nicolae Breban, Ion Ianosi, Nicolae Balota s.a. Acest proiect este un model al expresiei culturii romane in afara limitelor formale ale tarii si un model pentru generatia tanara, care are astfel prilejul de a asista la o lectie de cultura si de viata. Intentionam, prin acest proiect major, sa sensibilizam opinia publica in sensul implicatiilor sociale, politice si culturale, care decurg din relatiile cu minoritatile, precum si cu diaspora scriitoriceasca. Invitatii si protagonistii proiectului sunt o mana de specialisti de prima mana care se respecta unii pe altii, au cultul lucrului bine facut, se cauta unii pe altii, intrucat se aseamana in dorinta lor de a face cultura de gradul zero, in vointa de a pastra acest istm de civilizatie, de europenitate care este Conte(mporanul), dand o lectie invatata de la marii inaintasi care pledau pentru ridicarea nivelului cititorului mediu, in pofida scrisului pe intelesul tuturor, pledau pentru „umanizarea prin cultura” (expresia ii apartine marelui profesor Ion Petrovici) si transcenderea constiintei nationale prin intermediul culturii. O lectie de elitism. De profesionalism.

Conferintele desfasurate la Salonic si Atena au fost un prilej pentru a face noi legaturi cultural-umane atat cu personalitati locale, cat si cu institutii de prima mana. Astfel, prin intermediul colaboratoarei noastre, Monica Voudouri (presedinte al organizatiei-partener Balkania Contemporana), am reusit sa initiem o colaborare cu mediul universitar din capitala vechii Elade, mai precis cu Universitatea din Atena. Prin bunavointa unui alt invitat al institutiei noastre, profesorul Victor Ivanovici, ne-am adaugat pe lista de contacte culturale din Grecia, Universitatea din Salonic, unde Victor Ivanovici activeaza ca profesor universitar. Prin intermediul consulului general Dumitru Hrituleac ne-am imbunatatit substantial relatia cu Consulatul Roman din Salonic, institutie care speram ca isi va aduce un aport esential in cadrul viitorului turneu de dezbateri care va fi organizat de institutia noastra. Asadar, viitoarele noastre colaborari vor include: Univeristatile din Atena si Salonic, Consulatul Roman din Salonic si Ambasada Romaniei din Atena si revistele de limba romana din Grecia, ca bunaoara Curierul Atenei si Actualitatea Romaneasca.

Parteneri: Revista Contemporanul, Fundația Culturală Ideea Europeană, Balkania Contemporana Consulatului Ambasadei Române în Grecia (Salonic).

Proiect realizat cu sprijinul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național din România.

* Ecouri (vezi aici)

Picture-117  Picture-577  Picture-142

N.-Breban-la-Delphi  N.-Breban,-Janina-si-Ion-Ianosi  Picture-361

Picture-574  Picture-100  Picture-546

Picture-575  Picture-299  Picture-287


 

Contribuția scriitorilor evrei în cultura româna

Lecturi publice, donații de carte și reviste

In toamna anului 2007, in colaborare cu Universitatea Ebraica, Cinemateca si Centrul Cultural din Ierusalim, Centrul de Studiere a Istoriei Evreilor din Romania, Asociatia Scriitorilor Israelieni de Limba Romana, Centrul Cultural din Haifa sub egida H.O.R. Haifa, Revista Contemporanul si Fundatia Culturala Ideea Europeana au organizat un turneu de conferinte si lecturi publice in Israel. Turneul s-a desfasurat in cadrul programului Contributia scriitorilor evrei in cultura romana si a cuprins discutii, dezbateri, polemici, mese rotunde, lecturi publice care au avut loc la Tel Aviv, Ierusalim si Haifa, sub semnul Clubului Ideea Europeana.

Protagonistii turneului: poetul, romancierul si eseistul Aura Christi, scriitorii si carturarii Leon Volovici, Costel Safirman, George Voicu, Moshe Idel, Andrei Fischof, Eran Shela, Madeleine Davidsohn, Biti Caragiale, Francisca Stoleru, Shmuel Rainis, Shaul Carmel si altii. In cadrul acestui turneu au fost lansate cateva volume aparute la Editura Ideea Europeana: De la Iasi la Ierusalim si inapoi – o carte-eveniment semnata de Leon Volovici, Religia viului si Exercitii de destin de Aura Christi, „Problema evreiasca”, Scriitori evrei din Romania, Avangarda romaneasca de Ovidiu Morar s.a.

Manifestarile au avut loc in urmatoarele locatii:Casa Scriitorilor (Beit Cernihovski) din Tel Aviv, 18 septembrie 2007; Cinemateca din Ierusalim (sala bibliotecii), Derech Hebron 11, 20 septembrie 2007; Matnas Hadar (Beiteinu) Rh. Ierusalaim 29 Haifa, 23 septembrie 2007.

Parteneri:Asociatia Scriitorilor Israelieni de Limba Romana, Cercul Cultural din Haifa sub egida H.O.R. Haifa, Fundatia Culturala Ideea Europeana, Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei – Departamentul pentru Relatiile cu Romanii de Pretutindeni si revista Contemporanul.

Proiect organizat cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe al României – Departamentul pentru Relațiile cu Românii de Pretutindeni.

* Ecouri (vezi aici)

Aura-Christi-conferentiind  Picture-864  Picture-127 

Costel-Shafir  Picture-221  G.-Mosari

Picture-222  Picture-132  Picture-122

La-poalele-Orasului-Sfant  Picture-520  Picture-614

Picture-287  Picture-269  George-Voicu,-Ditza-Goshen,-Andrei-Potlog

Picture-464  Picture-188  Picture-334

Picture-888  Picture-066  Picture-948

 

Pentru sugestii, propuneri și observații, vă rugăm să ne contactați:

[email protected]

Back to top button