Arhiva Contemporanul

Revista Contemporanul nr. 10 Octombrie 2020 + Suplimentul de istorie Bucureşti în 5 minute

Revista Contemporanul nr. 10 Octombrie 2020
Suplimentul de istorie București în 5 minute

Ştiri • evenimente • Academia Română
Carantină, izoletă, comorbiditate, pozitivat – termeni apăruţi în limba română în perioada epidemiei de Covid‑19 / 2

Editorial
Nicolae Breban ● Ziua unei mari victorii / 3
Da, să afirmăm decis şi să credem ca fierul, cu o bucurie şi o forţă, da, asemănătoare cu una semi‑zeiască, că, în fapt, tot ce am trăit, suferit şi acţionat a fost, pur şi simplu, propria şi unica noastră voinţă! Propria noastră creaţie.

Eveniment • ICR
Poezia bate pandemia” – Atelier literar româno-israelian / 4
Campania „Poezia bate pandemia” a continuat prin ediţia cu numărul trei, în data de 13 august 2020, prin live streaming pe pagina oficială de Facebook a ICR Tel Aviv, cu un eveniment literar organizat de Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din Israel, dedicat literaturii româno‑israeliene.

Profil
Marian Victor Buciu ● Din zona recunoscută a scripturilor / 4
Enunţată de un locutor care se arată, revelator, apocaliptic ori ascuns, aşadar mistic, poezia tratată religios (integral, de la tematic la stilistic), a lui Mircea Ciobanu, se iniţiază şi se construieşte ca hipertext singular, de o captivantă expresivitate.

Cronica literară
Ştefan Borbély ● Gnozele lui Sorin Cerin / 5
Poezia lui Sorin Cerin contribuie, prin fiecare nou vers, prin fiecare nouă poezie sau culegere, la edificarea unui asemenea sistem spiritual autarhic.

Lecţii de istorie
Alexandru Surdu ● Ordinul cavalerilor marmaţieni / 6
Ordinul Cavalerilor Marmaţieni are, deci, în afara semnificaţiei de consacrare a tradiţiilor nobiliare, cel puţin în condiţiile actuale, o semnificaţie cultural‑ştiinţifică prin care a şi reuşit deja să se impună.

Clubul academicienilor
Răzvan TheodorescuÎntre edirne şi cetinje. (Balcanii voievozilor Radu Cel Mare şi Neagoe Basarab) / 7

Cronica literară
Constantina Raveca Buleu ● Strategii voalate. O carte despre diversiune / 8
Sergiu Pavel Dan jonglează atât cu practicile acreditate de către istorie, cât şi cu ficţionalizările lor literare, organizându‑le într‑o demonstraţie inteligentă, construită cu ajutorul unui instrumentar teoretic avizat.

Surâsul prinţului Mîşkin
Aura Christi ● Forţa poeziei. „Fiica iubirii” / 9
Intensitatea trăirii atinge cote mistice; un tip de mistică stranie, de neprins în definiţii, enciclopedii, chenare, şabloane, dicţionare, căci nu se poate închide un pegas – într‑un ţarc.

Eveniment
300 de ani de la aducerea în ţară a trupului Voievodului Martir Constantin Brâncoveanu / 10

Marginalii
Boris Marian ● Ossip Mandelştam – jertfă a tiraniei / 10

Din arhivele demnităţii
Ioan‑Aurel PopManager, director, rector, şef, ranking / 11
Ce caută atunci managerii în universităţi, în muzee, în teatre, în centre şi institute de cercetare? Este foarte greu de spus!

Pierre De Ronsard ● Sonnets pour Hélène / 11

Din viaţă în viaţă
Marius Miheţ ● Lucian Blaga şi Tezaurul Daniello / 12
Artiştii se implică şi evocările lor mărturisesc până astăzi vremurile apocaliptice. Era modul lor de‑a tămădui răul dimprejur prin logica artei. Nu doar în vremuri de criză pandemică, arta secolului de aur rămâne poate cea mai incitantă.

Profil
Mircea PlatonOchiul mioritic al lui Ion Moldoveanu / 13
Tăim într‑o epocă bazată pe „stimuli”, pe „hormoni de creştere”, pe excitare, aţâţare, inflamare, ademenire. Este epoca interjecţiei „wow!”, acest schelălăit al spiritului. Este epoca eforturilor uriaşe (călătorii, selfies, vânătoare de „celebrităţi” umane sau arhitecturale) depuse de marile mase pentru a‑şi provoca insignifiante juisări, turbioane emoţionale de intensitatea şi limpezimea apei care se scurge din chiuveta de la bucătărie, numai bune de urcat pe reţelele de socializare, unde produc alte cascade de mărunte stupefacţii şi minuscule extaze în rândul „prietenilor”.

Clepsidra cu nuanţe
Sorin LavricA fi liber în Berlin / 14
Prima oară s‑a întâmplat pe 1 august, când bulevardul cu opt benzi care leagă Poarta Brandenburg de Siegessäule (Columna Victoriei, ridicată de Bismarck în 1873 în amintirea războiului franco‑prusac din 1871) a fost înţesată de un roi de berlinezi cum nu prea mai vezi la televizor.

Semnal editorial • Editura Academiei Române
Pandemia Covid‑19 în România. Aspecte clinice şi epidemiologice / 15
Volumul Pandemia COVID‑19 în România. Aspecte clinice şi epidemiologice, realizat sub egida Academiei Române, este rodul colaborării a 44 de profesori universitari, medici specialişti, şi cercetători, care sintetizează, în peste 400 de pagini, teme de maximă importanţă şi actualitate precum: etiologia epidemiei SARS‑COV‑2, modul de transmitere şi factorii de risc, mecanismele patogene, răspunsul imun, tabloul clinic şi diagnosticul clinic, diferenţial şi paraclinic, situaţia bolilor clinice în contextul pandemiei COVID‑19 (eg bolile cardio‑vasculare, hipertensiunea arterială, insuficienţa cardiacă, diabetul zaharat, obezitatea etc). Capitole importante sunt dedicate tratamentului COVID‑19 în secţiile de terapie intensivă, tratamentului cu plasmă de convalescent, dar şi unor teme intens dezbătute public precum impactul infecţiei cu SARS‑COV‑2 asupra activităţii secţiilor clinice non‑COVID, inclusiv cele chirurgicale.

Cercetare ştiinţifică
Victor Voicu ● Originea Sars‑Cov‑2 / 15
Coronavirusul, inclusiv SARS‑Cov‑2, este un virus ARN (acid ribonucleic), având una dintre cele mai largi structuri genomice ARN la care se asociază proteine nestructurale şi proteine structurale. Cele patru proteine structurale sunt: proteina S (spike), proteina membranară, proteina de anvelopare şi proteina nucleocapsidă. Proteina S este caracterizată de capacitatea de legare de receptorul specific, care‑i permite intrarea în celula gazdei umane, în cazul analizat. SARS‑Cov‑2 a fost recunoscut până la declanşarea epidemiei din Wuhan, când a fost descoperit în probe din lavajul bronho‑alveolar al pacienţilor cu pneumonie. SARS‑Cov‑2 aparţine familiei coronaviridae, fiind al şaptelea coronavirus dintre cele care infectează omul (Coronavirus disease, BMJ best practice, BMJ publ.group.Ltd, 2020).

Modele
Adrian Majuru ● Atitudine şi sensibilitate urbană: tehnici de echilibru afectiv / 17
Că fericirea stă ascunsă în noi „este o realitate, este divinul din noi, care veghează necontenit şi aşteaptă să‑l descoperim şi să‑l cunoaştem. (…) Este o stare de conştiinţă pe care noi o putem realiza chiar aici pe pământ. Împărăţia lui Dumnezeu este în noi, o putem realiza în sufletul nostru.

Ştiri • evenimente • Academia Română
Tehnologia 5G – subiect de dezbatere naţională / 18

Eseu
Dragoş GruseaTrăirea extatică la Nae Ionescu / 18
Numai actul de‑a te dărui unei colectivităţi permanente ca naţiunea poate să te arunce într‑o continuă stare de har. Numai cel ce nu‑şi mai apartine poate să coboare spre sine.

Clubul academicienilor
Cristian Hera ● Agricultura în contextul secetei şi deşertificării / 19
Semnalul de alarmă din anul 1972 – „avem un singur Pământ şi trebuie să‑l protejăm” – exprimat la Conferinţa Naţiunilor Unite de la Stockholm privind Mediul şi Umanitatea, este şi astăzi extrem de actual.

Ştiri • evenimente • Academia Română
Punct de vedere privind situaţia creată în jurul pilonului românesc al infrastructurii ELI‑NP / 20

Clubul Ideea europeană
Bogdan Popescu: „Când Suedia era condusă din Moldova” / 21
ICR Stockholm este singurul institut românesc în regiunea Europei de Nord, un spaţiu geografic vast şi încărcat de creativitate, în care cultura joacă un rol activ şi decisiv în viaţa comunităţii.
ICR Stockholm este un institut poziţionat strategic în inima Scandinaviei şi îmi doresc ca eforturile noastre să fie sprijinite cu un buget adecvat în anii care vin, pe măsură ce criza pandemiei se va estompa, pentru a spori prezenţa pe aceste meleaguri a celor mai de seamă reprezentanţi ai culturii noastre.

Proză
Mirel Taloş ● Strania poveste a unui pian / 23
Deşi cânta pe o axă paralelă cu cea a tradiţiei, încet‑încet, criticii, cocoţaţi pe catedre şi stereotipuri, se întorseseră cuceriţi spre el, ca spre un răsărit neverosimil, fiind supuşi de muzica lui tămăduitoare, transformaţi în nişte adulatori obedienţi ai unui Zeu pe care nu‑l mai puteau contesta.

Clubul Ideea europeană
Josu de Solaun: „Datorez totul României…” (I) / 24
În 2014, această moştenire, şi apoi întâlnirea mea intimă cu esenţa ei, mi‑au schimbat în mod profund viaţa, atât viaţa artistică, cât şi în celelalte aspecte. Datorez totul României şi tocmai de aceea voi dedica o bună parte din munca mea pentru a promova profunzimea şi bogăţia istoriei, a artelor şi a culturii sale.

Literatura străină
Angela Bratsou, Stavros Deligiorgis ● Kostas Koutsourelis şi „cântarul” iubirii / 26
Poetul, traducătorul şi eseistul Kostas Koutsourelis – cap de afiş al culturii elene – s‑a născut în 1967 în Atena. A studiat dreptul şi traductologia în Grecia şi apoi în Germania.
În Grecia, mulţi traducători îşi pun întrebarea ce anume se întâmplă în străinătate în legătură cu literatura greacă, cât de bine cunoscută şi acceptată este aceasta de cititorii străini.

Lecturi
Theodor Codreanu ● Magda Ursache şi „planeta Lenin” / 27

Evenimente • ICR
Miruna Olteanu ● Radu Ciorniciuc. Acasă – Premiul Cornul de Aur / 28
Filmul e întotdeauna uimitor! Ca natura însăşi, Radu Ciorniciuc e pretutindeni, documentând această familie neobişnuită cu un ochi atent şi un aparat de filmat atotputernic.

Profeţii spectaculare
Alexa VisarionOriginile misterului / 29

Corespondenţă din SUA
Roxana Pavnotescu ● Nasul şi dimensiunile lui: Gogol, Şostakovici, Kentridge  / 30
Câteva arii urmăresc stilistic linia şi tonalitatea operei ruse, cu elemente de folclor, în spiritul lui Rimsky Korsakov; slujitorul lui Kovalyov cântă la balalaică.

Eveniment
Maria‑Ana Tupan ● Împreună online despre lumi paralele / 31
A impresionat cu această ocazie prezenţa masivă, nu numai a doctoranzilor în stagiu, ci şi a tinerilor care au obţinut titlul de doctor, dar care au fost în acelaşi timp „contaminaţi” de pasiunea pentru cercetare.

Polemice
Magda Ursache ● Jurnal de bord / 32
Cât despre cele 10 porunci ale scriitorului, le‑am redus la trei: răbdare, credinţă, iubire.

Film
Dana DumaTIFF 2020, ediţia documentarului / 33
În fruntea palmaresului s‑a situat Acasă, de Radu Ciorniciuc, premiat deja la numeroase festivaluri internaţionale. Traseul glorios prin competiţii internaţionale a început la prestigiosul Festival al filmului independent de la Sundance.

Arte plastice
Ana Maria Măciucă ● Şcoala de la Balcic – model cultural / 34
Simpla menţionare a acestui orăşel fermecător de la ţărmul Mării Negre evocă în arta românească culorile Orientului, pictorii fiind aceia care au sesizat potenţialul expresiv al zonei.

Destine exemplare
Oana Panait ● Victor Babeş şi colaboratorii săi: André Victor Cornil şi Louis Pasteur / 35
Savantul român primeşte premiul Montyon şi devine renumit în toată lumea ştiinţifică şi academică. Acum, după primirea premiului, Louis Pasteur începe să fie foarte interesat de o eventuală colaborare cu savantul român.

Civilizaţie românească
Vasile Opriş ● Situl eneolitic de la Sultana. Un veac de poveşti arheologice / 36
Este despre oameni excepţionali în împrejurări excepţionale, dar şi despre pasiune, voinţă şi perseverenţă.

Cronica plastică
Luiza Barcan ● Expoziţia „Şcolii de la Vlădeşti” La a treia ediţie / 37

Corespondenţă din Ţara Sfântă
Dragoş Nelersa ● Poduri de prietenie româno‑israeliene / 37

Teatru
Dana Pocea ● Teatrul on-line în vremea pandemiei (II) / 38
De pe versantul pe care l‑a cucerit şi‑l stăpâneşte cu drepturi de monarh absolut, Silviu Purcărete, consecvent ideilor sale, creează, ca de fiecare dată, în Povestea prinţesei deocheate.

Eveniment
Dana Oprica ● Forumul traducerile din clasicii umanităţii şi educaţia interculturală / 39
Adrian Lesenciuc ● Forumul online al asociaţiei editoriale China‑CEEC / 39

 

Suplimentul istoric Bucureşti în 5 minute

Începând cu nr. 6 Iunie 2020, Contemporanul. Ideea Europeană găzduieşte, cu bucurie, suplimentul de istorie Bucureşti în 5 minute, editat de Muzeul Municipiului Bucureşti. Astfel, oferta editorială a revistei de cultură, politică şi ştiinţă, înființată în 1881 la Iași, se îmbogăţeşte cu opt pagini scrise de istorici, arheologi, experţi în artă şi istoria artei, muzeografi pasionaţi din cadrul Muzeului Bucureştiului.
Bucureşti în 5 minute oferă informaţii despre istoria Capitalei, interviuri cu personalităţi pe teme generate de conferinţele organizate, detalii importante despre colecţii şi obiecte din patrimo­niul muzeului, articole despre marketing muzeal, informaţii despre proiectele educaţionale dedi­cate copiilor, prezintă expoziţiile permanente şi tematice organizate de MMB, inclusiv dialogurile tematice din cadrul seriei „Idei în Agora” găzduită de Casa Filipescu‑Cesianu, sau „Conferinţele de joi”, de la Palatul Suţu. Fiind o instituţie extrem de activă, publicul are acces, prin intermediul publicaţiei, şi la calendarul tuturor evenimentelor culturale şi educaţionale organizate.

Vă dorim lectură plăcută!


Contemporanul nr. 10 / Octombrie 2020
Revistă culturală finanțată cu sprijinul Ministerului Culturii


Noutăți editoriale (Click aici)


Arhiva revistei Contemporanul (Click aici)


Abonați-vă la revista Contemporanul și beneficiați de reduceri și suplimente gratuite! (click aici)

Vezi toate suplimentele apărute cu revista Contemporanul (click aici)

Revista în format tipărit este distribuită de Editura Maxim Concept
(tel.: 021 317 90 81).

Poate fi cumpărată din următoarele magazine și librării:
InMedio, Relay
Cărturești – Verona București
Pasaj Universitate – București.

Abonamentele se pot face la sediul redacţiei sau prin:
Compania Naţională „Poşta Romană” SA, Acta Legis SRL,
SC Orion Press Impex 2000 SRL, SC Manpres Distribution SRL.

Adresa redacţiei:
Asociaţia Contemporanul
CP-113, OP-22, Sect. 1, Bucureşti, cod 014780
Tel./fax: 4021 212 56 92; 4021 310 66 18.
E-mail: [email protected]; [email protected]

Salvează

Salvează

Total 2 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button