Noutăți

Eveniment: 21 Martie 2017 – Ziua Internaţională a Poeziei

21 Martie – Ziua Internaţională a Poeziei
RECITAL CU PERECHE
„Noi şi amintirea lor” şi GALA DE POEZIE & JAZZ

Muzeul Naţional al Literaturii Române, împreună cu Asociaţia Euro CulturArt, în colaborare cu Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din Bucureşti, APLER (Asociaţia Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România şi Opera Scrisă.ro.), a organizat marţi, 21 martie 2017, ora 13.00, la Green Hours Café (Calea Victoriei nr.120), un eveniment cultural dedicat Zilei Internaţionale a Poeziei RECITAL CU PERECHE – „Noi şi amintirea lor”. RECITAL CU PERECHE – „Noi şi amintirea lor” este un proiect dedicat promovării poeziei române contemporane prin intermediul unor lecturi publice. Evenimentul a fost înregistrat audio şi video şi s-⁠⁠a constituit într-⁠⁠un document de patrimoniu literar şi cultural.

12 poeţi contemporani – Dinu Adam, Aura Christi, Ioana Crăciunescu, Florin Iaru, Ioana Greceanu, Mugur Grosu, Dan Iancu, Andrei Novac, Adrian Suciu, Eugen Suciu, Grigore Şoitu şi Ioan Vieru – au citit din poemele lor şi din ale altor 11 poeţi români plecaţi în raiul poeziei: Constantin Virgil Bănescu, Traian T. Coşovei, Ion Drăgănoiu, Ioan Flora, Cezar Ivănescu, Mariana Marin, Virgil Mazilescu, Alexandru Muşina, Cornelia Maria Savu, Daniel Turcea, George Vasilievici. Poemele au fost însoţite de intervenţiile blues&jazz imaginate de maestrul Mircea Tiberian. Amfitrion: Dan Mircea Cipariu. Evenimentul a avut loc marţi, 21 martie 2017, ora 13.00, la Green Hours Café (Calea Victoriei nr. 120). Parteneri media: Radio România Cultural şi AgenţiadeCarte.ro

***
De asemenea, marţi, 21 martie 2017, de Ziua Internaţională a Poeziei, Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti (MNLR) şi Asociaţia Euro CulturArt a organizat şi GALA DE POEZIE & JAZZ, de la ora 18:00, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I” din Bucureşti.

Ziua Internaţională a Poeziei a fost proclamată de UNESCO în 1999 şi este sărbătorită anual în data de 21 martie, ca o recunoaştere a renaşterii discursului poetic şi a interesului pentru poezie. GALA DE POEZIE & JAZZ marchează Ziua Internaţională a Poeziei printr-⁠⁠un show unicat de blues şi jazz oferit de Mike Godoroja&Blue Spirit, cu lecturi din cărţile laureaţilor celor mai importante premii de poezie acordate în România în ultimii trei ani. Este vorba despre Nora Iuga, laureată a Premiului Cartea de poezie a anului 2016, pentru ascultă cum plâng parantezele, Cartea Românească, Teodor Dună, laureat al Premiului Cartea de poezie a anului 2015 pentru volumul obiecte umane, Editura Cartea Românească, şi Octavian Soviany, laureat al Premiului Cartea de poezie a anului 2014 pentru volumul „Călcâiul lui Magellan”, Editura Cartea Românească.

Amfitrionul şi iniţiatorul Galei, Dan Mircea Cipariu, a citit poeme scrise de Alex Văsieş, Tânărul poet al anului 2016, pentru cartea Instalaţia, apărută la editura Cartea Românească, Rita Chirian, Tânărul scriitor al anului 2016. pentru Casa fleacurilor, Casa de editură Max Blecher, Ciprian Popescu, laureatul Premiului Naţional de Poezie „Mihai Eminescu” Opus Primum pe 2016, pentru volumul de poezii Mile End, apărut la Casa de Editură Max Blecher, şi Mircea Cărtărescu, laureatul Premiului Naţional de Poezie Mihai Eminescu pentru Opera Omnia, 2016.

Coproducător: Radio România Cultural (producător: Anamaria Spătaru).
Art director: Mihai Zgondoiu.
Partenerii media ai proiectului sunt Observator cultural şi AgenţiadeCarte.ro

Anul literar 2016

La Chişinău, Uniunea Scriitorilor din Moldova a organizat un eveniment dedicat cărţilor publicate în 2016. Pentru că au fost foarte multe cărţi, discuţiile s-⁠⁠au axat mai mult pe volumele de ficţiune şi critică literară, cele de memorii şi publicistică fiind amintite doar. În deschidere, preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, domnul Arcadie Suceveanu, a prezentat foarte pe scurt antologiile cu autori români din Basarabia traduse în diferite limbi de circulaţie, precum şi cele ale autorilor străini publicate în Republica Moldova. În contextul în care proiectele editoriale au parte de mult mai puţin suport financiar decât cele din România, aceste antologii sunt o realizare.

Aflată la Chişinău la invitaţia Institutului Cultural Român şi stabilită de 25 de ani dincolo de Prut, Aura Christi a fost invitată să vorbească şi să susţină, apoi, un recital. Poeta a vorbit despre rădăcinile ei, despre prietenii ei de la Chişinău şi despre modul în care îşi asumă originile identitare, apoi a citit din cel mai recent volum al său, Geniul inimii, roman în versuri apărut în 2017 la Editura Contemporanul. Conducerea Uniunii Scriitorilor a profitat de întâlnire pentru a o felicita cu ocazia aniversării sale. Totuşi, înclin să cred că cea mai mare surpriză i-⁠⁠a făcut-⁠⁠o Aurei Christi prozatorul Nicolae Rusu care a citit, dintr-⁠⁠un caiet de notiţe, o schiţă de poem recuperat de el dintre hârtiile rămase în urma Aurei Christi la plecarea sa din Republica Moldova. Ascultând poemul scris acum mai bine de 25 de ani, Aura Christi a rămas surprinsă şi a recunoscut că nu-⁠⁠şi aminteşte de el. „Eşti sigur, Nicolae, că l-⁠⁠am scris eu?” Prozatorul Nicolae Rusu i-⁠⁠a replicat că e scris de mâna ei şi că l-⁠⁠a recuperat dintre nişte coli, aşezate pe un colţ de masă.

Scriitoarea Maria Şleahtiţchi a prezentat, imediat după recital, cărţile de proză. Pornind de la volumele de proză scurtă, continuând cu romanele şi atingând, în final, tema autorilor promovaţi prin bloguri. Scriitoarea a susţinut dreptul lor de a fi încadraţi în rândurile literaturii oficiale, subliniind vânzările record ale acestora. Inserţia din final, asupra autorilor de blog, a lăsat loc de discuţii, aşa cum şi-⁠⁠a dorit domnia sa.

Nina Corcinschi a făcut un excelent rezumat al anului poetic. Un discurs asumat, curajos, sistematizat. Tânăra critică literară a ţinut să sublinieze care sunt, în opinia ei, cărţile anului 2016: Sufletul meu de până la Bing-⁠⁠Bang de Teo Chiriac (Editura Arc) şi Să fi fost totul o mare păcăleală? de Iulian Fruntaşu (Editura Cartier).

Critica literară a fost prezentată de Aliona Grati, care se întreba – pe drept cuvânt – dacă are cu adevărat critica un cititor fidel, iar Diana Vrabie a vorbit despre literatura pentru copii, accentuând câştigul acestui domeniu prin câteva nume importante din literatură care şi-⁠⁠au întors scrisul şi spre cei mici.
De bună seamă, n-⁠⁠au fost analizate toate cărţile anului 2016. Orele au trecut, au trecut, e adevărat, după un bilanţ reuşit, o expoziţie (aproape) completă de carte şi un recital poetic aşteptat de oaspeţii evenimentului.

Moni Stănilă

Total 2 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește și
Close
Back to top button