Noutăți editorialeNoutăți

Lansare-eveniment: „Actorie sau Magie” de Florin Zamfirescu

Muzeul Național al Literaturii Române
Editura Ideea Europeană
Revista Contemporanul. Ideea Europeană

 

vă invită la lansarea-eveniment

Actorie sau magie
Drumul spre tine însuți
de
Florin Zamfirescu

Amfitrion: Ioan Cristescu
Invitați: Aura Christi, Bogdana Darie
Lectură publică: Vlad Zamfirescu

Lansarea va avea loc joi, 14 aprilie 2022, ora 18.30,
la Muzeul Național al Literaturii Române, Grădina Crețulescu,
Strada Nicolae Crețulescu nr. 8, sector 1, București

„Contrarierea e una dintre uneltele folosite pentru a ne urni din albia obișnuinței. În proximitatea acesteia se află alte instrumente ca, bunăoară, uimirea, revelația, iluminarea, folosite toate laolaltă în retortele vrăjite din atelierul zamfirian, unde imposibilul însuși se transformă în treaptă a fericiților pentru care limitele devin, de la un punct încolo, un privilegiu, iar clișeele – șanse de a accede la o realitate superioară: „Prietene care dai târcoale atelierului nostru de gândire şi experimentare, vrei să te pierzi ca să te poți regăsi, precum aurul strecurat din miriadele de fire ale unui nisip mişcător? Pierde-te!”. Odată cu rătăcirea sau pelerinajul inițiatic prin universul care începi să devii tu pentru tine însuți începe ceva cu totul neașteptat, ceva… unic, iremediabil, neobișnuit, care include și arta de a te „adăpa din energiile subtile”, precum și…

Florin Zamfirescu – un amfitrion desăvârșit, de altfel, după cum se vede și se simte și în această carte – ne face să credem până în rărunchii rărunchilor că imposibilul e o ușă mare, deschisă vraiște. În ce fel anume? Ne ia de mână cu o enormă blândețe, ne însoțește în liniște, ne vorbește despre cele patru ramuri ale iubirii, citite în absolut de vechii greci – έρως (eros), φιλία (philia), στοργή (storge) și αγάπη (agape) – și ne ghidează cu o pricepere șiret-perspicace printr-un univers care devine din ce în ce mai fascinant pe măsură ce-l creează magul care ne conduce ținându-ne, în continuare, de mână, și arătându-ne că totul, în definitiv, se află în noi înșine și, în chip firesc, se impune imperios efortul de a ne întoarce privirile spre forurile lăuntrice, pentru a ajunge la centrul de aur al labirintului dintre coaste, unde vom găsi totul, inclusiv iubirea, sănătatea, bunăstarea, harul, bogăția, belșugul și succesul, adică viața redusă la esență, care se poate – vorba poetului Nichita Stănescu – o foarte singură dată.” / Aura Christi

Florin Zamfirescu, născut în data de 12 aprilie 1949, Călimăneşti, Vâlcea, este un actor, pedagog şi regizor român. A absolvit şcoala generală şi liceul în oraşul natal. În anul 1967 a intrat pe primul loc la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografie „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, la Facultatea „Arta Actorului”, clasa Profesor Constantin Moruzan, absolvită în 1971 ca şef de promoţie. Între anii 1991 şi 1994 a funcţionat ca director adjunct artistic al Teatrului Odeon. Din 1996 e profesor universitar la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti (UNATC), apoi rector (2000 – 2008). În paralel şi-a continuat activitatea de actor de scenă şi film, regizor de teatru, din 1974 până în prezent. Debut actoricesc: 27 martie 1966, cu poezia Legenda Mânăstirii Argeş. Ca actor de scenă a jucat în peste 20 de piese scrise de A.P. Cehov, Carlo Gozzi, Roger Avermeate, Ion Luca Caragiale, Mihail Sebastian, Romulus Guga, Pablo Neruda, Petru Vintilă, Victor Eftimiu, Mihail Sebastian, Mircea Radu Iacoban, Edmond Rostand, Paul Ioachim, Oliver Goldsmith, Alexandru Monciu-Sudinschi, Georg Büchner, Giuseppe Berto, Ileana Vulpescu, Aleksei Arbuzov, William Shakespeare. După 1989, a interpretat roluri în piese scrise de Carlo Goldoni, F. Arrabal, Shakespeare, Paul Ioachim, Anton Cehov, Camil Petrescu, Georg Büchner, P. Weiss (la Teatrul Bulandra), Sofocle şi Caragiale (la Teatrul Naţional din Bucureşti). Ca actor de film a jucat în peste 30 de filme româneşti, regizate de Dan Piţa, Mircea Veroiu, Alexa Visarion, Lucian Pintilie, Nicolae Corjos, Mircea Moldovan, Mircea Daneliuc şi mulţi alţii. Ca actor de televiziune a jucat în serialul de televiziune Lumini şi umbre, regizat de Andrei Blaier (24 episoade).

A interpretat roluri în numeroase scenarii de radio şi televiziune, începând cu 1974, În derivă (serial HBO produs în România), precum şi cinci seriale TV la postul Acasă. A participat la numeroase turnee, festivaluri, recitaluri publice în Iugoslavia, Italia, URSS, Bulgaria, Grecia, Italia, Ungaria, Austria, Elveţia, Germania, Anglia, Portugalia, SUA, Canada, Egipt, Tunisia.

Premii, distincţii: Marele premiu Dialog la Distanţă – Legenda Mânăstirii Argeş (1966); Premiul de interpretare masculină la Festivalul Tineretului de la Piatra Neamţ, cu „Picolo” din Speranţa nu moare în zori în regia lui Dan Micu (1973); Premiul de interpretare la Bacău, cu Caractere în regia lui George Bănică(1975); Marele Premiu „Leul de aur” la Arezzo – Italia cu Năpasta, regia Alexa Visarion; Ordinul „Meritul cultural” clasa a III-a (1984); Premiul Revistei Flacăra (1985); Premiul Criticii „Cel mai bun actor al anului 1997” pentru Glagoliev şi Fouquier Tinville; Ordinul Naţional pentru merit în grad de cavaler (2002); Diploma de excelenţă în Cinematografia română (2003); Premiul revistei pentru volumul Catifea (2006); Premiul revistei Confidenţial pentru regia spectacolului Iubire confort II (2009). Din 19 mai 2009, Casa de Cultură din oraşul Călimăneşti (Vâlcea) poartă numele Florin Zamfirescu.

Cărţi publicate: Actorie sau magie, studiu monografic (2002); Catifea, proză (2005)

Editura Ideea Europeană publică volumul Actorie sau magie. Drumul spre tine însuți (2022)

Actorie sau Magie de Florin Zamfirescu
Carte disponibilă acum în librării
în format tipărit și eBook
www.ideeaeuropeana.ro
www.ebookuri.ro

 

Total 2 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește și
Close
Back to top button