Contemporanul » Noutăți editoriale » Noutăți la editura EuroPress Group

Noutăți la editura EuroPress Group

Semnal
Editura EuroPress Group

■ Ion Ianoşi, Dostoievski. Tragedia subteranei
Dostoievski şi Tolstoi. Poveste cu doi necunoscuţi

Într-⁠⁠o cultură temeinic articulată, ideile au ecouri. Antinomia lui Turgheniev a fost strălucit confirmTragedia-subteranei-Povestea-cu-doi-necunoscutiată de arta următoarelor decenii, într-⁠⁠o polarizare tipologică esenţială, confirmată anume de neiertătorul său oponent. „Idiotul” Mîşkin, Makar Ivanovici Dolgoruki sau Aleoşa Karamazov sunt ipostaze ale unui Don Quijote rusesc, iar în aceleaşi împrejurări Hamlet are chipul „omului din subterană”, al lui Raskolnikov, Ippolit, Stavroghin, Versilov, Ivan Karamazov. Hamlet are descendenţi sănătoşi şi morbizi. Diagnosticarea celor din urmă este obsesia constantă a lui Dostoievski. El a surprins genial spiritul analitic dizolvant, egoismul, cinismul, răceala, scepticismul devenit şi indiferentism, a prezis profetic pactul unui tip de intelectual din secolul douăzeci cu diavolul. (Ion Ianoşi)

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest