Contemporanul » Noutăți editoriale » Dezbaterea Cotidianul.ro despre blocajul României şi reconcilierea naţională

Dezbaterea Cotidianul.ro despre blocajul României şi reconcilierea naţională

Luni, 14 noiembrie, la Teatrul Metropolis din Bucureşti a avut loc o dezbatere pe temlogo-cotidianula „Poate depăşi România blocajul actual fără o reconciliere naţională?”. Discuţia publică a fost organizată de ziarul „Cotidianul”, la iniţiativa Asociaţiei pentru Jurnalism şi Comunicare, avându-i ca parteneri media pe colegii de la „Caţavencii”, „Bursa”, „9am”, „Wall-Street”, „Agenţia de carte”, „Piaţa Financiară”, Gold FM, „Contemporanul”.
 
Dezbaterea s-a bucurat de prezenţa unor jurnalişti, profesori universitari, academicieni şi oameni de stat cunoscuţi, precum prof. dr. Andrei Marga, prof. dr. Ladislau Gyémánt, prof. dr. Ioan Scurtu, jurnalistul şi analistul economic Ilie Şerbănescu, prof. dr. Vasile Morar, acad. Nicolae Breban, acad. Constantin Bălăceanu-Stolnici, întâlnirea fiind deschisă de Emil Constantinescu, fost preşedinte al României. Principalele chestiuni incluse în tema generală a discuţiei au vizat cauzele istorice ale discordiei din România, identificarea unor măsuri şi legi ce ar putea consolida o reconciliere naţională, enumerarea beneficiilor concrete ale reconcilierii și poziţia relaţiilor româno-maghiare în procesul de reconciliere naţională. De asemenea, s-a discutat despre necesitatea reconcilierii cu consecinţe în domeniul proprietăţii. Un alt aspect al temei dezbaterii vizează reconcilierea în două relaţii imposibile: cu securitatea şi cu activul de partid şi de stat comunist. Pe baza tuturor acestor întrebări, concluziile au vizat identificarea liniilor majore ale reconcilierii.
 .
Alocuţiunile vorbitorilor incluşi în programul dezbaterii au fost urmate de intervenţii din sală, evidenţiindu-se preşedintele Institutului Naţional de Statistică, Tudorel Andrei, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Iuliu Hossu, care au vorbit despre reconcilierea naţională din punct de vedere social şi economic, fostul ministru al educaţiei, Ecaterina Andronescu, şi sociologul Radu Baltasiu.
Printre declaratiile participantilor la dezbatere, putem enumera:
Emil Constantinescu: Elita intelectuală trebuie să gândească un proiect în jurul căruia putem să adunăm toate energiile pozitive ale națiunii.
.
Pro.dr.Andrei Marga: Președinția în România este ca o președintie dintr-o țară africană.
.
Prof. Dr.Ecaterina Andronescu: Am ajuns să aducem în sfera publică doar lucrurile care ne dezbină, nu și pe cele care ne unesc.
 .
Acad. Nicolae Breban: Tradiţia nu este un depozit de valori, ci o mişcare dinamică a valorilor. Or, noi nu mai suntem ascultaţi, întrebaţi, deoarece suntem incomozi.
.
Constantin Boștină, Director, publicația Economistul: Suntem într-un blocaj, doar poporul se poate trezi. Clasa politică nu poate face nimic.
Principalele idei şi soluţii ale întâlnirii vor fi incluse, conform organizatorilor, într-un plan al dezbaterilor ce vor fi continuate, punându-se accent pe chestiuni mai punctuale şi mai specifice. Cele mai importante alocuţiuni vor putea fi citite în paginile Cotidianului, în ediţiile viitoare.
 
Galeria foto a evenimentului:

 

Înregistrarea integrală a dezbaterii poate fi urmarită pe canalul de youtube al Cotidianul TV:

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest