Contemporanul » Arhiva Contemporanul » Revista Contemporanul nr. 06 Iunie 2018

Revista Contemporanul nr. 06 Iunie 2018

contemporanul-sigla-buna-300x69

Revista Contemporanul nr. 06 Iunie 2018

Editorial 
Nicolae Breban ● Bătălie după bătălie/ 3
Nu e o figură de stil şi nu e măcar o fanfaronadă – am trăit şi emis nu puţine fanfaronade pe diverse tonuri în cariera mea, dar în cazul debutului meu editorial, am mai spus-o, s-a întâmplat nu numai o schimbare de poziţie socială categorică, dar sinele meu, întreaga mea conformaţie şi reflexele mele gestuale sau psihologice au trăit o fractură uriaşă, benefică.

Polemice
Alexandru Surdu ● Supravieţuirea prin tradiţie/ 4
„Cu noi este Dumnezeu, înţelegeţi noroade şi vă plecaţi, căci cu noi este Dumnezeu”. Aceasta este Credinţa Noastră, este tradiţia noastră sfântă, este merindea Sufletului Românesc.

Polemice în Anul Centenarului Marii Uniri
Mircea Platon ● Adevărul uitat/ 5
„Poporul român are un respect nemărginit pentru dreptate. Fie în orice întâmplare, el pleacă capul dinaintea ei. În ochii poporului dreptatea este o dumnezeire şi, când vorbeşte de dânsa, el o numeşte sfânta dreptate!”

Modele
Marian Victor Buciu ● Un Breban „oarecum testamentar”/ 6
Realitatea: ducă-se pe pustie… Nu se poate cunoaşte, învăţa, „aşa zisa lume reală”. El încalcă acest conformism. Breban este condus de un organic reformism. Aşezat cruciş, pieziş. Miza sa estetică este una implicit etică, imperativă: „Trebuia să-mi imaginez totul”.

Eseu
Ştefan Borbély ● Literatura română ca „world literature” (I)/ 7
Mai dificil este cu autorii. Trebuie să recunoaştem deschis că selecţia canonică acreditată de către literatura română nu înseamnă, cu câteva mici excepţii, mai nimic pentru cititorul occidental şi pentru instituţiile sale de acreditare. Şi e vorba de vârfuri.

Cărţi
Dana Pocea ● O călătorie în memoria teatrului/ 8
Pentru Alexa Visarion teatrul oferă o posibilitate unică de a topi şi coagula experienţe şi revelaţii creatoare de un interes vital.

Surâsul prinţului Mîşkin
Aura Christi ● Cum iubesc poeţii. Ţara sufletelor gemene/ 9
Poezia e ardere de tot, murmur din abisul fiinţei, care îţi aparţine şi, totodată, e departe de a fi a ta. În faţa forţei uriaşe care se înstăpâneşte asupra ta, transformându-te în instrument prins în iureşul unei stări de graţie, al unei tornade de graţie, totul e redus la smerenie şi supunere.
Apropiindu-te de ţara acelui altceva, familiar, intim legat de fiinţa ta şi, totuşi, străin, simţi cum se curbează aidoma arcuşului unei viori o altă necunoscută, mai ascunsă, mai învăluită, acoperită pe sfert de aripa enigmei.

Eseu filosofic
Vasile Muscă ● Naşterea filosofiei eline/ 11
Prima temă de dispută între mit şi raţiune va constitui chiar obiectul principal al filosofiei presocratice: natura. Dintr-o preocupare a mitului, natura a trezit interesul filosofiei nou născute.

(Con)texte
Maria-Ana Tupan ● Faţa şi Cartea/ 12
Departe de a se substitui divinităţii prin creaţie (imitatio dei), poeta se simte intrând într-o zonă misterioasă de comuniune cu un fel de matrice informaţională a universului, pierzându-şi sentimentul unei identităţi separate („şi merg… prin el sau iar prin mine”), scrisul fiind transcriere („Transcriu un bocet, cântece”).

Eseu filosofic
Andrei Marga ● Jocurile de vorbire. Habermas şi Wittgenstein/ 13
Habermas a reformulat ideea „jocurilor de vorbire” prin permanente delimitări critic-valorificatoare faţă de orientările dominante din filosofia actuală a limbii.

Eveniment editorial
Iulian Boldea ● Romancierul Agârbiceanu, în ediţie critică/ 14

În apărarea libertăţii Cuvântului.
Scrisoare deschisă către CNCD
Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, susţinut de academicieni, scriitori, medici, artişti şi jurnalişti în cazul acuzaţiilor de „discriminare”/ 15
Semnatarii, în frunte cu preşedintele Academiei Române, prof. Ioan-Aurel Pop, denunţă „linşajul mediatic şi instituţional la care este supus purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Romane, dl Vasile Bănescu”.

Clubul Ideea Europeană
Liviu Chiscop ● Svetlana Paleologu Matta şi „o poveste fantasmatică”/ 16
Excelentul eseu al Svetlanei Matta reuşeşte să demonstreze existenţa în cultura română a unui fenomen Bacovia, de o originalitate totală: occidentalizarea în marginea Europei, pe care n-o cunosc alte popoare vecine şi a cărui esenţă este contemporaneitatea naturală cu Occidentul, fără decalaj.

Modele
Constantin Coroiu ● „Dosarul Bacovia” la final/ 18
Fapt este că – aşa cum observă biograful şi exegetul său cel mai autorizat – Bacovia „a devenit, nu de azi de ieri, o referinţă: «Plouă ca-n Bacovia»; «Ninge ca-n Bacovia»; «E trist şi pustiu ca-n Bacovia» etc.” Cosmosul şi sufletul nostru îşi identifică astfel o pregnantă dimensiune bacoviană.

 

România regală în Anul Centenarului Marii Uniri
Salonul Internaţional de Carte de la Torino – Salone Internazionale del Libro 2018/ 19
Institutul Cultural Român, prin Centrul Cărţii şi Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, a organizat, în perioada 10–14 mai 2018, pentru al zecelea an consecutiv, participarea României la cea mai importantă manifestare de profil din Italia, Salonul Internaţional de Carte de la Torino – Salone Internazionale del Libro 2018. Grafica standului României a evocat Centenarul Primului Război Mondial şi al Marii Uniri şi are logoul ROMANIA 1918 {100}2018. Tema generală din acest an a Salonului Internaţional de Carte de la Torino, ajuns la cea de-a 31 ediţie: „Un giorno, tutto questo“/ „Într-o bună zi, toate acestea“.

Editura Rediviva din Milano în Anul Centenarului Marii Uniri/ 19
Ioan Aurel Pop, Ioan Bolovan, Istoria Transilvaniei ● Storia della Transilvania
Traducere în italiană de Maria Floare Pop/ 20

 

Continuare pe pagina următoare:

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now