Contemporanul » Arhiva Contemporanul » Revista Contemporanul nr. 09 Septembrie 2018

Revista Contemporanul nr. 09 Septembrie 2018

Revista Contemporanul nr. 09 Septembrie 2018

 

Editorial
Nicolae Breban Viaţa ca posesie/ 3
O, nu, nu vreau să spun totul, aşa-ceva nu există, nu e un instrument pe care putem să-l apucăm noi, oamenii, chiar şi cei mai îndrăzneţi, cei mai nechibzuiţi în a ne gospodări scurtul, firavul (sau nu?!…) fragment de existenţă. Absolutul!

Istorie şi critică literară
Bogdan Creţu ● Incursiuni în memorialistica românească (III) / 4
După 1989, are loc o redescoperire entuziastă a genului: sunt reeditate sau editate pentru prima oară scrierile confesive ale interbelicilor, dar nu numai. Literatura propriu-zisă mai interesează în măsura în care reuşeşte să fie un bun instrument al memoriei, un martor al trecutului traumatizant.

Polemice
Mircea Platon Treierătoare anticomuniste / 5
Petenţii sunt, în majoritate, verticali, cerându-i lui Stalin să judece după dreptate, după legile şi prevederile Constituţiei Sovietice. Tonul scrisorilor e unul de o demnitate arhaică.

Eseu
Marian Victor Buciu ● Revelaţia polifonică dintr-un roman în versuri/ 6
Devine clar de ce romanciera-poetă îşi preîntâmpină cititorul specificând, la modul (im)personal că Geniul inimii este „O carte pentru cel care ştie.  O carte pentru mine”.

Eseu filosofic
Vasile Muscă ● Nevoia de mit / 7
Mitul însoţeşte ca o prezenţă permanentă evoluţia culturală şi, desigur, filosofică a omenirii. Marile produse ale gândirii filosofice rămân şi ele adânc impregnate de substanţa mitică.

Sonete de Ignatie Grecu/ 8

Surâsul prinţului Mîşkin
Aura Christi ● Diversiunea salvatoare / 9
Probabil că descrierea celor două experienţe au menirea de a mă reapropia din alt unghi de tema acestei cărţi: Legea Iubirii. E o temă imposibilă, îmi spuneam zilele trecute. O, Doamne, în ce istorie am intrat iarăşi! Conştientizarea repetată a acestei realităţi m-a dus într-un blocaj, din care am ieşit, recurgând la o diversiune salvatoare.

Evenimente culturale / 10

Pagini de istorie
Ioan-Aurel Pop România noastră la Centenarul Unirii / 11
Acum un secol nu s-a făcut România – România o făcuseră demult strămoşii – ci ne-am adunat cu toţii sub acelaşi edificiu naţional, aşa cum au făcut mulţi europeni atunci. Ceea ce nu este puţin lucru!

Pagini de istorie
Alexandru  Surdu ● Drumul eroilor din Drajna spre Crucea de la Piscul Domnului / 12
De unde ai privi însă, de pe toată Valea Teleajenului, se vede Marele Monument al Sfintei Cruci de la Piscul Domnului, care a şi devenit simbolul de aur al Comunei Drajna, o comună martiră a României.

Modele
Iulian Boldea ● Recursul la concept / 13
Interesantă este relaţia eu creator/ operă, pe care criticul o pune în ecuaţie cu rigoare, identificare empatică şi subtilitate.

Marginalii
Boris Marian ● Cine îl cunoaşte pe Ludovic  Bruckstein? / 13

Modele
Liliana Danciu ● Ultimul roman al lui Mircea Eliade / 14
Cu cât sensurile sunt mai profunde, cu atât demersul hermeneutic se adânceşte mai puternic, decantând esenţa din aparenţă, acea „metafizică” latentă a Nopţii de Sânziene, despre care vorbeşte Eliade însuşi în jurnalul său.

Istorie şi teorie literară
Mircea Braga ● Cele două feţe ale paradigmei / 15
Doar în acest fel culturalul a făcut posibilă aserţiunea că întreaga literatură a Europei se află deja în creaţia aedului orb. Tiparul este al mitului de întemeiere, cuprinzând ceea ce a fost, este şi va fi, sprijinit pe o nelimitare care, mutatis mutandis, a făcut loc absolutului absurd, simbolic cuprins în justificarea califului Omar I adus în situaţia de a ordona distrugerea bibliotecii din Alexandria.

(Con)texte
Maria-Ana Tupan ● Martiri şi statui / 16

Lecturi
Gabriel Cojocaru ● Asceza celui care nu cunoaşte moartea / 17
Ela Iakab scrie o poezie ermetică de cea mai autentică şi bună calitate, cu o forţă care trădează o turnură de spirit masculină, performanţa aceasta fiind, după mine, rarisimă în lirica feminină de azi, de ieri, de oricând.

Cărţi
Octavian Mihalcea ● Extensiuni lirico-metafizice / 18

Evenimente culturale ● Institutul Cultural Român / 18

Proză
Emilian Galaicu-Păun ● Авиа Мария / 20
Aşa pierdută, cobora iată din cerul pe care tot el o proiectase în pământ, şi totodată se desprindea de imaginea ei telurică, pentru a se eterniza în chip de icoană făcătoare de minuni, de unde în timpul vieţii ai fi zis că i-a făcut farmece (de care, între paranteze fie spus, doar bunica l-ar fi putut vindeca prin descântece).

Editura Academiei Române
Mihai Popa ● Imitaţie şi abstractizare / 22
Supradeterminarea este pusă, în gândirea blagiană, sub orizontul misterului, un factor metafizic absolut, instituit de Marele Anonim, termen sau metaforă care poate desemna substanţa, eul absolut, raţiunea imanentă, Tatăl extramundan, Inconştientul, Conştiinţa, de fapt, o „metaforă filosofică a Divinităţii”.

Clubul Ideea Europeană
Mihaela Helmis în dialog cu Ernest Oberlander Târnoveanu şi Barbara Deppert Lipitz. Amprente în aurul dacic / 23
Aceste obiecte nu erau destinate celor decedaţi. Nu erau, cum se spune, de dus în mormânt! Ele nu sunt nici obiecte de podoabă. Desigur, sunt frumoase, dar atunci când le priveşti de aproape vezi şi cruzime în aceşti şerpi-dragon.

Agenda culturală
Tudor Nedelcea ● Festivalul literar „Mihai Eminescu”/ 25

Continuare pe pagina următoare:

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1981, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest

Subscribe To Our Newsletter
Get the latest business resources on the market delivered to your inbox.
Subscribe Now