Contemporanul » Educație » „Liszt a dat măsura geniului său”

„Liszt a dat măsura geniului său”

Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de Christian Badea, prim‑dirijor principal al instituţiei, a prezentat publicului Concertul nr. 2, în la major, pentru pian şi orchestră, S.125 de Franz Liszt, avându‑l ca solist pe pianistul spaniol Josu De Solaun, şi Simfonia nr. 9, în mi minor, op. 95, „Din Lumea Nouă” de Antonin Dvorák.

„Sunt încântat şi onorat să revin ca solist cu minunata Filarmonică Enescu, cu maestrul Badea şi la Ateneul Român. Sunt un profund admirator al lui George Enescu şi al culturii române, în general, mai ales că am nişte legături artistice, profesionale şi personale evidente cu România – soţia mea este româncă, la fel şi copilul meu. Astfel, Filarmonica Enescu ocupă un loc cu totul special în inima mea. De asemenea, cu maestrul Badea am o strânsă conexiune muzicală, aproape telepatică. Christian Badea este un mentor şi un artist de calibru, care a crezut mereu în mine, şi împreună cu care am cântat des în Spania şi în România”, a declarat pianistul spaniol Josu de Solaun.

„Despre Ateneul Român – ce se poate spune? Este una dintre cele mai frumoase şi magice săli de concert din lume. Nu pot să uit emoţia de la Concursul Internaţional «George Enescu» din 2014, când am câştigat primul loc la secţiunea de pian, alături de aceeaşi Filarmonică Enescu, într‑un moment foarte dificil din viaţa mea. Concertul nr. 2 de Liszt, pe care îl interpretăm la Filarmonica George Enescu, este o piesă specială, luminoasă, plină de intimitate, lirism şi pasiune arzătoare. Liszt a dat măsura întregului său geniu la nivel de orchestraţie, partitură pentru pian şi arhitectură formală. Sunt foarte emoţionat să interpretăm această lucrare pentru publicul din Bucureşti”, a subliniat Josu de Solaun.

Dedicat în egală măsură muzicii simfonice şi operei, Christian Badea, prim‑dirijor al Filarmonicii „George Enescu”, a concertat pe toate continentele şi în cele mai importante săli şi teatre de operă, printre care Metropolitan Opera (New York), Opera de Stat (Viena), Royal Opera (Londra), Carnegie Hall (New York), Suntory Hall (Tokio), Concertgebouw (Amsterdam). Cariera sa este marcată de colaborări importante cu artişti de referinţă ai timpului nostru: Leonard Bernstein, Mstislav Rostropovici, Placido Domingo, Renée Fleming. Christian Badea a condus orchestre de prim rang ale lumii, printre care se numără Royal Philharmonic şi BBC Symphony (Londra), Filarmonica din Sankt Petersburg, Filarmonica Cehă, Amsterdam Philharmonic, Orchestre Philharmonique de Radio France, Accademia di Santa Cecilia Orchestra (Roma), RAI Orchestra (Torino), Montreal Symphony, Filarmonica din Tokio, Pittsburg Symphony. La Metropolitan Opera din New York a dirijat peste 160 de spectacole într‑un repertoriu vast şi variat. În decembrie 2017, Christian Badea a obţinut un succes extraordinar cu „Andrea Chénier“ de Umberto Giordano la faimosul Teatro Colón din Buenos Aires, fiind invitat să revină în 2019. A dirijat, la Opera din Sydney, „Turandot“ (noiembrie‑decembrie 2019, Melbourne) şi „Carmen” (ianuarie‑martie 2020, Sydney). În Festivalul Internaţional George Enescu 2019 din Bucureşti, a condus Filarmonica din Sankt Petersburg cu Vadim Repin solist, iar în ediţia din 2021 a Festivalului a realizat un neuitat program cu lucrări de Enescu, Schumann, Bartok şi Wagner (uvertura operei Tannhäuser), împreună cu Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Ungare.

Deţinător al Premiului I la Concursul Internaţional „George Enescu”, ediţia a XIII‑a, la Concursul Internaţional „José Iturbi”, ediţia a XV‑a şi la prima ediţie a European Union Piano Competition (Praga), pianistul spaniol Josu de Solaun este invitat frecvent să concerteze în săli de prestigiu din Bucureşti (Ateneul Român), Skt. Petersburg (Teatrul Mariinski), Washington D.C. (Kennedy Center), New York (Carnegie Hall, Metropolitan Opera), Princeton (Taplin Hall), Londra (Southbank Centre), Paris (Salle Cortot). Este singurul pianist spaniol care a câştigat concursurile Enescu şi Iturbi. Pianistul a realizat înregistrări cu integrala lucrărilor pentru pian de George Enescu şi Les Noces de Stravinski pentru casa de discuri NAXOS Grand Piano. Este membru al Athenaeum Trio, alături de alţi doi laureaţi ai concursului Enescu, Stefan Tarara şi Eun‑Sun Hong. Josu de Solaun este absolvent al Manhattan School of Music, unde s‑a bucurat de îndrumarea pianiştilor Nina Svetlanova şi Horacio Gutierrez. Stabilit la Houston, SUA, Josu de Solaun desfăşoară, alături de cariera concertistică susţinută, şi o activitate pedagogică la S. Houston State University.

Josu de Solaun

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre de Solaun Josu

Josu de Solaun (Valencia, 1981), pianist cu dublă cetățenie, spaniolă și americană, este câștigătorul Premiului I la cea de-a XIII-a ediție a Concursului Internațional de Pian George Enescu (2014), a cărui listă de câștigători include nume celebre ale pianului modern, [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest