Educație

O expoziţie-eveniment: Maria-Alexandra Bădescu

Deşi e încă la o vârstă fragedă, Maria-Alexandra Bădescu dovedeşte prin pasiunea sa pentru artă, îndeosebi pentru grafică, şi o reală înzestrare nativă. Lucrările sale n-au trecut neobservate la concursurile la care a participat, dimpotrivă, ele au fost întotdeauna remarcate şi recompensate cu premii naţionale şi internaţionale (Marele Premiu la Competiţia „Copic Award 2021”, la Tokio; premiul I la competiţia de desen „Magna Arena”, Bucureşti; premiul II la expoziţia concurs „Fashion Me 2022”, Bucureşti).

În desenele ei Maria-Alexandra Bădescu reuşeşte să pună în imagine o lume pe jumătate fantastică, pe jumătate rămasă în legătură cu realul, aşa cum îl poate fi el perceput de o adolescentă a zilelor noastre. Universul plastic al tinerei desenatoare este adesea inspirat de cărţile lecturate şi atât de populare printre tinerii de vârsta ei, precum cele ale lui J.R.R. Tolkien („Stăpânul inelelor”) sau J.R. Rowling (seria „Harry Potter”). Fără îndoială, se păstrează o subtilă comunicare între plăsmuirile propriei imaginaţii şi cele ale scriitorilor preferaţi. Destul de rar, astăzi, printre tinerii artişti, rodul unor lecturi capătă formă vizuală şi una atât de convingătoare încât desenele Mariei Bădescu ar putea ilustra cărţile amintite.

Este remarcabilă migala desenului său, baza graficii realizate într-o mixtură de tehnici, ce nu exclude folosirea linerelor, dar nici a unor culori de apă, precum acurelele. Fineţea liniei, sinuozitatea formelor, atenţia pentru detaliu şi un interes aparte pentru clarobscur sunt, până în prezent, cele mai evidente trăsături ale lucrărilor tinerei artiste. Iar dintre temele preferate, răzbat îndeosebi peisajele cu arhitecturi fantastice şi personaje hibride, onirice, dar şi portretele pe care Maria Bădescu le desenează în serii aparte de lucrări, diferite de cele a căror inspiraţie rămâne preponderent livrescă.

Luiza Barcan

Total 1 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button