Contemporanul » Educație » O expoziţie-eveniment: Maria-Alexandra Bădescu

O expoziţie-eveniment: Maria-Alexandra Bădescu

Deşi e încă la o vârstă fragedă, Maria-Alexandra Bădescu dovedeşte prin pasiunea sa pentru artă, îndeosebi pentru grafică, şi o reală înzestrare nativă. Lucrările sale n-au trecut neobservate la concursurile la care a participat, dimpotrivă, ele au fost întotdeauna remarcate şi recompensate cu premii naţionale şi internaţionale (Marele Premiu la Competiţia „Copic Award 2021”, la Tokio; premiul I la competiţia de desen „Magna Arena”, Bucureşti; premiul II la expoziţia concurs „Fashion Me 2022”, Bucureşti).

În desenele ei Maria-Alexandra Bădescu reuşeşte să pună în imagine o lume pe jumătate fantastică, pe jumătate rămasă în legătură cu realul, aşa cum îl poate fi el perceput de o adolescentă a zilelor noastre. Universul plastic al tinerei desenatoare este adesea inspirat de cărţile lecturate şi atât de populare printre tinerii de vârsta ei, precum cele ale lui J.R.R. Tolkien („Stăpânul inelelor”) sau J.R. Rowling (seria „Harry Potter”). Fără îndoială, se păstrează o subtilă comunicare între plăsmuirile propriei imaginaţii şi cele ale scriitorilor preferaţi. Destul de rar, astăzi, printre tinerii artişti, rodul unor lecturi capătă formă vizuală şi una atât de convingătoare încât desenele Mariei Bădescu ar putea ilustra cărţile amintite.

Este remarcabilă migala desenului său, baza graficii realizate într-o mixtură de tehnici, ce nu exclude folosirea linerelor, dar nici a unor culori de apă, precum acurelele. Fineţea liniei, sinuozitatea formelor, atenţia pentru detaliu şi un interes aparte pentru clarobscur sunt, până în prezent, cele mai evidente trăsături ale lucrărilor tinerei artiste. Iar dintre temele preferate, răzbat îndeosebi peisajele cu arhitecturi fantastice şi personaje hibride, onirice, dar şi portretele pe care Maria Bădescu le desenează în serii aparte de lucrări, diferite de cele a căror inspiraţie rămâne preponderent livrescă.

Luiza Barcan

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest