Contemporanul » Comunicat de presă » Füst Milán: Nefericiţii spectacol de teatru la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București

Füst Milán: Nefericiţii spectacol de teatru la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București

Relativ recent, la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti (str. Gina Patrichi nr. 8) a avut loc spectacolul de teatru Nefericiţii. Din distribuţie fac parte actorii: Ioan Mihai Cortea, Sabrina Iaşchevici, pag15_1Ştefana Manta, Alice Nicolae, Sânziana Tarţa, Silviu Debu, Corneliu Ulici; scenografia: Cristian Stănoiu; regia fiind semnată de Kovács Zsuzsánna. Spectacolul Nefericiţii, după piesa lui Füst Milán, prezintă o lume împotmolită la marginea societăţii, iar personajele ei sunt, fără excepţie, nefericiţi. Nefericirea nu este rezultatul determinărilor sociale, a credinţelor şi prejudecăţilor, a maniilor şi principiilor, nu este o consecinţă, este o stare de existenţă. Nefericirea există, în general. Vedem o lume care se învârte în cerc, iar personajele ei nu caută sau oferă răspunsuri, caută doar un azil.

Füst Milán (1888–1967, Budapesta) a fost recunoscut de către marele public pentru calitatea sa de romancier; a început încă din anul 1920 să scrie şi romane, fără să renunţe definitiv la poezie. A fost printre membrii fondatori ai revistei Nyugat şi este considerat, în poezia maghiară, părintele versului liber. A fost prpag15_2eocupat de aspecte legate de moarte şi de starea de dinainte de moarte devenind mai degrabă un filosof care se exprima liric. Pesimist a fost îngrozit de suferinţa celor din jur şi de ororile lumii distruse de două războaie, dar îşi iubea necondiţionat semenii. A fost respins de către comunişti, care şi-⁠au reconsiderat într-⁠un târziu poziţia faţă de poet, acordându-⁠i două premii naţionale. Füst Milán nu a scris foarte mult (are mai puţin de o sută de poeme), dar tot ce a lăsat în urmă este valoare certă. Piesa Nefericiţii scrisă în anul 1914 a fost inspirată de o ştire dintr-⁠o revistă. Piesa a rămas necunoscută pentru regizori până în a doua parte a anilor şaizeci.

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest