Contemporanul » Comunicat de presă » Eveniment: Gala „Academia Română – 150 de ani în serviciul Națiunii Române“

Eveniment: Gala „Academia Română – 150 de ani în serviciul Națiunii Române“

Luni, 4 aprilie 2016, Academia Română împlineşte 150 de ani de activitate. Fondalogo-academia-romanată în 1866, iniţial sub numele de Societatea Literară Română, apoi de Societatea Academică Română, instituţia definită drept cel mai înalt for românesc de cultură şi ştiinţă, primeşte, în 1879, titulatura Academia Română.

„Am hotărât ca sărbătorirea unui secol şi jumătate de la înfiinţarea Academiei Române să se desfăşoare sub sloganul Academia Română – 150 de ani în serviciul Naţiunii Române. Este o realitate care s-⁠a impus de la sine, căci Academia Română s-⁠a născut odată cu statul român, tocmai din nevoia acestui stat de a fi reprezentat şi susţinut de instituţii puternice, care să-⁠i definească şi construiască identitatea“, apreciază academicianul Ionel Valentin Vlad, Preşedintele Academiei Române.

Cu ocazia aniversării unui secol şi jumătate de existenţă, în zilele de luni, 4 aprilie, şi marţi, 5 aprilie, la Academia Română, Ateneul Român şi Castelul Peleş vor fi organizate evenimente publice omagiale.

„Spaţiul spiritualităţii româneşti, Academia Romănă a rămas de-⁠a lungul celor 150 de ani sediul excelenţei ştiintifice şi culturale româneşti. Sigur, a plătit şi ea un preţ conjuncturilor istorice care au pervertit valorile şi au permis asasinarea elitelor. Filarmonica «George Enescu» este onorată să fie implicată în proiectul aniversar şi îşi manifestă dorinţa continuării colaborării cu prestigioasa instituţie academică“, declară Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu“.

Luni, 4 aprilie, de la ora 17.30, la Ateneul Român, va avea loc Gala „Academia Română – 150 de ani în serviciul Naţiunii Române“, un concert extraordinar susţinut de Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu“, dirijată de maestrul Valentin Doni.

În program:
• George Enescu -⁠ Rapsodia în Re major op. 11, nr. 2;
• Piotr I. Ceaikovski -⁠ Uvertura fantezie „Romeo şi Julieta“;
• Alfred Alessandrescu -⁠ Amurg de toamnă, schiţă simfonică;
• Antonin Dvorak -⁠ Dans slav op. 46 nr. 8;
• Iosif Ivanovici -⁠ Valurile Dunării;
• Johannes Brahms -⁠ Uvertura Academica.

Intrarea pe bază de invitaţii.

Accesul jurnaliştilor la evenimentele publice de la Academia Română și Ateneul Român este permis în baza acreditării prealabile la Biroul de Presă al Academiei Române.

Biroul de Presa al Academiei Romane
Tel: 021 212 97 57
e-mail: presa@acad.ro
web: www.acad.ro
Biroul de presă
Filarmonica „George Enescu“
www.fge.org.ro

Sponsori: Cognistudio, Aqua Carpatica
Parteneri: Art Act Magazine, Romania Insider, City Compass, B-Smart, PHM,Liternet, Metropolis
Parteneri media: Sapte Seri, Radio Romania Cultural, Radio Romania Muzical, Revista Tango, Pro Video,
orasul.meu

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest