Contemporanul » Actualități - Comunicate » Premiul Internaţional pentru Poezie „Aco Karamanov”

Premiul Internaţional pentru Poezie „Aco Karamanov”

Poetul Constantin Severin este laureat al Premiului Internaţional pentru Poezie „Aco Karamanov” pe anul 2022. Vestea a venit din Macedonia de Nord, ţara în care, după cum a spus poetul laureat, „poezia a devenit un fenomen de masă şi în care marele poet Nichita Stănescu a câştigat, în 1982, Premiul internaţional pentru poezie la Struga”. La cea de‑a 49‑a ediţie a Premiului Internaţio­nal de Poezie „Aco Karamanov” (2022), cartea de poeme în manuscris în limba engleză Vieţile pictorilor, semnată de Constantin Severin, şi cartea poetului portughez Jose Eduardo Degrazia, Oraşele condamnate, au primit Marele Premiu ex‑aequo şi vor fi traduse şi publicate în ediţie bilingvă macedoneană‑engleză în Macedonia de Nord de Biblioteca Orăşenească din Radovish – locul de naştere al poetului Aco Karamanov.

La această prestigioasă competiţie, la care au participat 179 de poeţi din întreaga lume, cei doi cunoscuţi poeţi macedoneni, Borche Panov şi prof. dr. Daniela Andonovska‑Trajkovska, au desfăşurat o muncă enormă timp de două luni pentru a realiza o selecţie în trei etape a manuscriselor primate. Au fost alese cele mai bune 43 de lucrări în vederea realizării unei antologii în ediţie bilingvă, macedoneană‑engleză, apoi au fost selectaţi pe lista scurtă 16 poeţi care vor fi premiaţi cu diplome pentru realizările lor în domeniul literaturii: Adel Khozam (Emiratele Arabe Unite), Alvaro Mata Gullie (Costa Rica), Constantin Severin (România), Elizabeta Bagli (Italia‑Spania), Emilio Paz (Peru), George Wallace (SUA), Jernail Annand (India), Jose Eduardo Degrazia (Portugalia), Juri Talvet (Estonia), Mansour Norbakahsh (Canada), Mariela Cordero (Venezuela), Murat Yurdakul (Turcia), Rudra Kinshuk (India), Shota Iatashvili (Georgia), Yin Xiaoyuan (China) şi Zhang Zhi (China). În final au fost aleşi anul acesta doi câştigători ex‑aequo: poetul portughez Jose Eduardo Degrazia şi Constantin Severin.

Deşi a trăit doar 17 ani, fiind ucis în luptele din cel de‑Al Doilea Război Mondial, talentatul poet‑erou Aco Karamanov (1927‑1944) este considerat unul dintre întemeietorii poeziei moderne macedonene.

„Sunt foarte onorat şi bucuros că de acum înainte numele meu va fi alăturat celui al unui veşnic adolescent al poeziei macedonene şi europene”, a declarat poetul şi artistul vizual Constantin Severin – fondator şi promotor al Expresionismului Arhetipal – o mişcare artistică de impact global, pe care a înfiinţat‑o în Bucovina, în anul 2001. Absolvent al cursului internaţional de scriere creativă de la Universitatea Iowa, el a publicat 13 cărţi de poezie, eseuri şi romane. Unul dintre poemele sale a fost inclus în antologia realizată în 2014 de „World Literature Today”, După Căderea Zidului: Referinţe din Europa Centrală (1989‑2014), care şi‑a propus să facă mai cunoscută literatura central‑europeană la cea de‑a 25‑a aniversare a căderii Zidului Berlinului. Lucrări şi comentarii despre arta conceptuală a lui Severin au apărut în Artdaily, World Literature Today, Trafika Europe, The Poet, It’s Liquid, Levure littéraire, Empireuma, Contemporanul, Vatra, Arkitera, Glare Magazine, Cuadernos del Ateneo, Dance, Media Japan şi în alte reviste literare şi de artă internaţionale.

Constantin Severin

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest