Contemporanul » Actualități - Comunicate » „Inteligenţa artificială în medicină. De la diagnosticare la terapia de precizie”

„Inteligenţa artificială în medicină. De la diagnosticare la terapia de precizie”

Academia Română a organizat conferinţa cu public „Inteligenţa artificială în medicină. De la diagnosticare la terapia de precizie”, susţinută de dr. Dorin Comaniciu, membru al Academiei Naţionale de Medicină din SUA, specialist în imagistică computaţională şi inteligenţa aparatelor medicale. Evenimentul a avut loc în Amfiteatrul „Ion Heliade Rădulescu” din Calea Victoriei 125. Dr. Dorin Comaniciu a vorbit despre impactul actual şi viitor al tehnologiilor bazate pe inteligenţă artificială în medicină şi a prezentat modul în care inteligenţa artificială urmăreşte, prin intermediul imagisticii medicale şi al instrumentaţiei de laborator, îmbunătăţirea, simplificarea şi standardizarea achiziţiei datelor pacienţilor. Astfel, în cadrul conferinţei au fost prezentate exemple de sisteme bazate pe inteligenţă artificială, care vizează izocentrarea automată a pacientului înaintea tomografiei computerizate, reconstrucţia imaginilor de rezonanţă magnetică, precum şi crearea de vizualizări optimizate şi standardizate.

„La nivelul de interpretare a datelor pacienţilor, inteligenţa artificială se concentrează pe detectarea şi caracterizarea anomaliilor, cât şi pe realizarea unor măsurători automate în imagini. Introducem mai multe sisteme de inteligenţă artificială pentru afecţiunile creierului, inimii, plămânilor şi prostatei. Următorul nivel este exemplificat de integrarea datelor clinice într‑un mod specific pacientului. Algoritmii inteligenţei artificiale de la acest nivel se concentrează pe predicţia evoluţiei bolii şi pe stratificarea riscurilor. Astfel, este discutată o abordare bazată pe inteligenţă artificială pentru individualizarea dozei de radiaţii în radioterapia corporală stereotactică pulmonară”, precizează dr. Dorin Comaniciu.

În final, conferenţiarul a prezentat tehnologia Digital Twin, un concept de modelare computaţională individualizată a fiziologiei umane, care poate să inspire o nouă generaţie de aplicaţii în medicina de precizie. Conferinţa se adresează deopotrivă atât publicului larg, cât şi cercetătorilor, profesorilor, studenţilor, jurnaliştilor, tuturor pasionaţilor de cunoaştere. Conferinţa a fost structurată în două părţi, prima fiind destinată expunerii, iar cea de‑a doua constituindu‑se într‑o sesiune de întrebări şi răspunsuri, publicul fiind invitat să intre în dialog cu autorul expunerii.

Dorin Comaniciu este vicepreşedinte executiv pentru Inteligenţă Artificială şi Inovare Digitală în cadrul companiei Siemens Healthineers. Contribuţiile sale ştiinţifice la imagistica computaţională şi inteligenţa aparatelor medicale sunt concretizate în mai multe produse clinice în domeniile imagistică de diagnosticare, terapie ghidată imagistic şi medicină de precizie. Pasionat de inovaţiile tehnologice care pot contribui la salvarea şi îmbunătăţirea vieţii umane, dr. Comaniciu este considerat unul dintre cei mai prolifici inventatori, fiind deţinătorul a peste 500 de brevete acordate pentru tehnologia sănătăţii. Lucrările sale ştiinţifice au peste 57.000 de citări, cu un indice Hirsch 90, în conformitate cu Google Scholar.

Inovator de top al companiei Siemens AG, dr. Comaniciu este Fellow al Institute of Electrical and Electronics Engineers – IEEE, Association for Computing Machinery – ACM, The Medical Image Computing and Computer Assisted Intervention Society – MICCAI şi al The American Institute for Medical and Biological Engineering – AIMBE. Este, de asemenea, laureat al Premiului IEEE Longuet‑Higgins pentru contribuţii fundamentale la vederea computerizată.

Dorin Comaniciu a absolvit Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii din cadrul Univer­sităţii „Politehnica” din Bucureşti în 1988 şi a obţinut doctoratul la aceeaşi facultate în anul 1995. În anul 2000, a obţinut un al doilea doctorat, în Inginerie Electrică şi Calculatoare la Rutgers, Universitatea de Stat din New Jersey. A urmat, de asemenea, cursuri de management la Wharton School UPENN (2011), inovaţie în medicină la Universitatea Stanford (2017) şi medicină de precizie la Universitatea Harvard (2019).

Biroul de comunicare al Academiei Române

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest