Contemporanul » Actualități - Comunicate » Cărţi-eveniment • Editura Flower city (China)

Cărţi-eveniment • Editura Flower city (China)

Editura Flower city (Oraşul Florilor) a publicat, relativ recent, în Seria „Albastrul de Europa Răsăriteană”, în versiune chineză, romanele Animale bolnave de Nicolae Breban şi Lumea în două zile de George Bălăiţă. Flower city reprezintă unul dintre cele mai importante, prestigioase şi vizibile concerne editoriale din China, care publică literatură din centrul şi estul european. Dintre autorii români de vârf, Flower city a publicat până la ora actuală, în traducere chineză, următoarele titluri: Pietre pentru templul meu de Lucian Blaga, Amurgul gândurilor şi Îndreptar pătimaş de Emil Cioran, Vladia de Eugen Uricaru şi Lucruri într‑un pod albastru de Adriana Bittel, versiunea chineză de Lu Xianggan, Din lirica română contemporană, antologie şi traducere de Gao Xing, Concert simfonic pe plaja nudiştilor, antologie de proză scurtă română contemporană, din Norman Manea şi alţi autori, traducere de Gao Xing ş.a.

Înfiinţată de Editura Oraşul Florilor, Seria „Albastrul de Europa Răsăriteană” este girată şi coordonată de Gao Xing, poet, cercetător şi traducător din literatura Europei Răsăritene şi, mai cu seamă, din literatura română. Poetul şi traducătorul Gao Xing este redactor‑şef al revistei Literatura universală, editată de Institutul de Literaturi Străine al Academiei Chineze de Ştiinţe Sociale.


Nicolae Breban, Animale bolnave

 

„Odată cu Animale bolnave, Nicolae Breban revine la realism, într‑un roman de acţiune vie, palpitantă, cu personaje clasic conturate, de la detectivi la profeţi, roman ce nu‑şi refuză scene de maximă violenţă, anchete brutale, violuri, crime şi, în acelaşi timp, prefirat subtil, cu elemente suav halucinatorii, urme ale antirealismului vizionar, de care se arătase mânat altădată.”

Ion Negoiţescu

„Ce mi‑a plăcut şi îmi place, în continuare, la Nicolae Breban – el însuşi un mare romancier – este ambiţia lui de a fi scriitor. Ambiţia şi orgoliul de a fi scriitor. Nu le ascunde niciodată, dimpotrivă, le exacerbează, le repetă, până ce preopinentul este doborât. Îi place să fie scriitor şi este un scriitor profesionist.”

Eugen Simion

„În peisajul literaturii române, cu nume­roşi scriitori de nişă, atenţi, prea atenţi la miş­cările imprevizibile ale modei şi la cerinţele pieţei, preocupaţi doar de efectul imediat al cărţilor lor, Nicolae Breban e o prezenţă stin­gheritoare. El se arată a fi un călăreţ singura­tic cu ochii aţintiţi la himera marii literaturi.

Breban aparţine speciei rarisime a celor care înfruntă, transfiguraţi de o nobilă smin­teală, ridicolul şi neîncrederea, în numele unui ideal artistic inconfundabil: acela de a pătrunde în tărâmul necunoscut al fiinţei.”

Eugen Negrici

George Bălăiţă, Lumea în două zile
 

„Conceput în maniera iniţiată de Durrell la finalul anilor ’50, când personajele îşi pasau rolul evocării din perspectivă proprie, romanul lui Bălăiţă creionează în plus tipologii rafinate, lansează întrebări şi nelinişti vitale, autorul intrând în mecanismul nebuniei, al întâmplării şi al fabulosului. Lumea pare să se reconstruiască pe fundalul unui târg cenuşiu, viaţa şi moartea îşi confundă limitele, iar cuvântul (care cândva dădea viaţă) îşi redimensionează virtuţile. Ceea ce pare o glumă, prezicerea aparent ludică de către Antipa a morţii celorlalţi, se dovedeşte începutul profeţiei absolute, al propriei ieşiri din lume. George Bălăiţă pendulează cu uluitoare uşurinţă între farsă şi tragedie, între burlesc şi grav, face să ţăşnească demonismul în plină banalitate a cotidianului liniştitor şi ritualizat, creează atmosferă şi, fără să vrea, chiar tipologie, o tipologie întemeiată pe observaţii ascuţite, de mare rafinament.

Scriitorul are o frenezie senzorială, o mobilitate intelectuală şi o nelinişte imaginativă la limita nevrozei, ştie să inducă suspiciunea şi teroarea şi mai ales cum să nască legenda. Simţurile lui caută cu voluptate morbidă amănuntul senzitiv spre a‑l retrăi cu intensitate vicioasă, spre a‑l reproiecta fantastic şi a‑l împinge astfel în enorm şi în farsă.”

Eugen Negrici

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest