Actualități - Comunicate

Lucia Ovezea și Noaptea luminilor

Editura Ideea Europeană a lansat la librăria Eminescu din București romanul „Noaptea luminilor” de Lucia Ovezea. Sală plină. Prieteni. Inclusiv prieteni ai cărții. Prieteni de o viață, de o oră, de o zi. Flori. Prilejuri de a ne reinventa umanitatea. Omul din om, ar spune creatorul lui Alioșa Karamazov. Amfitrion – Aura Christi. Criticul și profesorul Nae Georgescu mai are un pic și spune, ca în acea glumă franțuzească, cine e ucigașul. Se operește însă la timp după ce vorbește despre dialog, tipologie, acuratețe stilistică. Se revine la arta de a scrie. Arta de a aborda subiecte mai puțin obișnuite, considerate, uneori‑adeseori, exotice. Arta de a reveni la aceleași personaje peste mai bine de un  deceniu.

Pentru câteva ore toamna, care‑a făcut o spărtură în primăvara acestui an, cedează în fața unor suflete aflate în căutarea luminii.

Felicitări. Flori. Zâmbete. Glume. Lume bună.

Lucia Ovezea este absolventă a Liceului „Gheorghe Șincai” și a Facultăţii de Instalații din cadrul Institutului de Construcții din București. Meseria de inginer e îngemănată, în cazul d‑sale, cu o mare iubire pentru carte. Scriitoarea a coordonat, timp de peste 20 de ani, Editura VOX și s‑a implicat în numeroase proiecte și programe care au susținut și promovat cultura, conducând, între altele, Festivalul Carte și Arte (2005‑2012), campania de promovare a lecturii România citește! (2013‑2014). În calitate de președinte al Asociației Difuzorilor și Editorilor Patronat al Cărții, Lucia Ovezea s‑a implicat în desfășurarea Concursului de proză scurtă Nicolae Velea și a Concursului de poezie Radu Cârneci, ajunse la ediția a VII‑a, în 2023.

A publicat romanele Patru femei (Editura Cărțile Tango, 2009), La braț cu ursul (Editura Tracus Arte, 2013) și Dacă lumea s‑ar sfârși mâine (Editura Tracus Arte‑2021). Premii literare: Premiul „Cartea de proză a anului” pentru volumul „Dacă lumea s‑ar sfârși mâine”, acordat în cadrul Festivalului Național de Poezie „Grigore Hagiu”, ediția a XXXI‑a, 2022. Premiul „Excelent în literatură” pentru volumul Dacă lumea s‑ar sfârși mâine, acordat în cadrul Salonului Național de Literatură și Artă „Rotonda Plopilor Aprinși”, ediția a XII‑a, mai 2023.

Andrei Potlog

Total 1 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button