Românii de pretutindeni

Un nou război

Israelienii s‑au dovedit a fi, încă o dată, disciplinaţi şi înţelepţi astfel încât, printr‑un efort comun, au câştigat o bătălie care, în unele ţări dezvoltate, s‑a dovedit o misiune imposibilă…

Israelienii au primit cu mare bucurie măsurile de relaxare a izolării anunţate de prim-ministrul Benjamin Netanyahu. În sfârşit, ne‑am putut vizita rudele, s‑au deschis mai toate magazinele şi marile centre comerciale, iar elevii şi‑au reluat cursurile. În aceeaşi zi, o ploaie torenţială de mai s‑a abătut asupra centrului ţării ca şi cum ar fi vrut să spele tot răul făcut de coronavirus pentru un nou început. E foarte bună această notă optimistă; ne dă o stare de bine ieşirea din izolare, dar să nu uităm nicio clipă că duşmanul nu a fost lichidat. Coronavirusul există şi trebuie să manifestăm precauţii în continuare.

Este timpul ca Israelul, alături de lumea întreagă, să înceapă o altă luptă, cea pentru redresarea economiei. Armele grele folosite pentru a combate răspândirea coronavirusului sunt acum tăcute în faţa milioanelor de şomeri, o situaţie care poate duce de la disperare la pierderea de alte vieţi omeneşti.

Daunele economice ale coronavirusului sunt o nouă ciumă socio‑economică, ale cărei rezultate ne vor afecta în lunile următoare. În faţa virusului, Statul Israel a scos armele sale cele mai grele: Consiliul de Securitate Naţională, Mossad, Agenţia Shin Bet şi întregul efectiv Tzahal (armata israeliană). Sistemul de sănătate nu a stat singur în faţa provocărilor grele cu care a avut de‑a face şi, pentru prima dată în ani buni, a primit ajutorul celor mai importante persoane ale ţării, respectiv responsabilii cu securitatea statului.

Se pare că, din momentul în care a fost rostit cuvântul „urgenţă”, barierele s‑au spart şi instrumentele de luptă pentru război au fost redirecţionate către lupta împotriva coronavirusului care a adunat toate resursele guvernamentale pentru a salva vieţi.

Da, israelienii pot spune cu mândrie că sunt printre primele ţări din lume care au reuşit să stăpânească răspândirea micului duşman nemilos care încă răpeşte mii de vieţi în lumea întreagă. Eroii noştri sunt medicii împreună cu tot personalul sanitar care au stat în linia întâi, dar şi personalul administrativ care a coordonat activitatea din teren. Că simpatizăm dreapta sau de stânga politică, nu putem să nu recunoaştem meritele deosebite ale Guvernului Netanyahu, care a reuşit să conducă Israelul, evitând o tragedie aşa cum s‑a întâmplat în Italia, Franţa, Marea Britanie sau SUA.

Totodată, este admirabil să observi pe străzi cum toată populaţia respectă cu stricteţe regulile impuse de Ministerul Sănătăţii, astfel încât putem afirma că această victorie se datorează de fapt întregii ţări. Israelienii s‑au dovedit a fi, încă o dată, disciplinaţi şi înţelepţi astfel încât, printr‑un efort comun, au câştigat o bătălie care, în unele ţări dezvoltate, s‑a dovedit o misiune imposibilă.

Acum nu trebuie să ne culcăm pe laurii victoriei; greul nu a trecut definitiv. Israelul, care a ştiut când trebuie să bage mâna adânc în buzunare, să aducă cele mai bune ventilatoare şi echipamente medicale, care poate a încălcat câteodată reguli internaţionale pentru a salva vieţile cetăţenilor săi, trebuie să continue pe acelaşi curs de acţiune pentru a face faţă următoarei provocări.

Aproximativ 400 de mii din totalul de un milion de şomeri nu se vor mai întoarce la locurile de muncă anterioare, potrivit unui raport al Ministerului Finanţelor. Multe întreprinderi îşi vor declara falimentul, unele persoane vor suferi de depresii şi chiar vor deceda dacă „boala economică” nu va fi tratată urgent.

Birocraţia din lunile următoare ar putea fi la fel de mortală ca virusul însuşi. Privim cu încredere în continuare spre guvernanţi şi sperăm că vor şti să conducă, astfel încât să ieşim victorioşi şi din această luptă.

Dragoş Nelersa

Total 2 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button