Contemporanul » Românii de pretutindeni » Pe drumul anului 2015

Pe drumul anului 2015

La data de 4 februarie a.c. a avut loc în sala mare a Casei Scriitorilor din Tel Aviv şedinţa inaugurală a scriitorilor israelieni de limbă română pentru anul 2015. A fost o seară frumoasă, variată, de care publicul numeros ce a venit la deschidere s-⁠a arătat încântat. Deci s-⁠a păşit în acest an cu dreptul, ceea ce pare firesc la una dintre organizaţiile cu vechime în activitate în limba română. Dar anul curent, după patru Targul-International-de-Carte-de-la-Ierusalim-2015decenii de scrieri ale israelienilor români, deschiderea drumurilor a avut o coloratură specială: pentru prima oară scriitorii de limba română din Israel au fost invitaţi de către Ministerul Culturii din România, pe sponsorizare românească, să deschidă un stand de cărţi în cadrul Târgului Internaţional de Carte de la Ierusalim, împreună cu toate celelalte edituri şi librării din România. Sub pavilionul românesc s-⁠au aliniat aproape 30 de unităţi care se dedică răspândirii cuvântului scris spre a reprezenta proza şi poezia românească la târgul din Ierusalim, printre care şi israelienii care-⁠şi dăruiesc munca şi talentul culturii din Ţara Carpaţilor, la care au adăugat specificul israelian. Anul acesta – 2015 – a însemnat o participare deosebită a României la Târgul de la Ierusalim, fiind una dintre ţările cel mai bine cotate ca prezenţă, venirea unor scriitori de valoare din România care împreună cu israelienii au realizat lansări de cărţi, au antrenat publicul în cunoaşterea şi răspândirea limbii şi literaturii române.

Despre seara inaugurală pot spune cu plăcere că am urmărit atenţia pe care publicul a acordat-⁠o întâlnirii combinate cu tot felul de teme variate: un interviu cu poetul Solo Har, unul dintre cei mai vechi oameni ai asociaţiei, care a povestit – spre interesul publicului – cum a luat fiinţă asociaţia acum 40 de ani, cum s-⁠a dezvoltat şi impus în viaţa israeliană; autorul a citit câteva poezii antrenante, dând o „lovitură de începere” foarte reuşită. Apoi, scriitoarea Mada Davidsohn a citit (artistic) un fragment dintr-⁠un nou roman al ei, Dova Cahane şi Medi Goldenberg au vorbit despre tatăl Dovei care s-⁠a născut în România, a luptat pentru bune relaţii între unele ţări africane şi Israel. Prozatoarea Magdalena Brătescu a făcut o trecere în revistă a lucrărilor unor scriitori israelieni, iar Teşu Solomovici a vorbit despre traduceri din poezia ebraică în româneşte, editând o carte pe această temă.

Pentru reuşita serii îl menţionăm aici pe Dorel Moscovici care a cântat la orgă muzică israeliană şi românească, spre deliciul ascultătorilor. La şedinţa inaugurală a activităţii pe anul 2015 a fost prezentă Ambasada României, doamna ambasadoare Andreea Păstârnac trimiţând un delegat personal, diplomatul Gabriel Sopanda care ne-⁠a asigurat că ambasada a fost şi va fi alături de asociaţia scriitorilor.

Acum privirile ne sunt îndreptate către activităţile imediate care urmează: o seară de suflet cu poeta Maria Găitan, o şedinţă sub auspiciile ICR privind literatura israeliană în româneşte, o seară dedicată memoriei poetului Shaul Carmel. Iar în perspectivă, apariţia revistei „Izvoare” la care, ca de obicei, vor colabora scriitori din Israel şi România.

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre G Mosari

G. Mosari s-a născut la Bacău. A absolvit Facultatea de Drept la Iaşi. În România a fost consilier juridic principal la combinatul textil din fosta regiune Bacău, până în 1977 când a emigrat în Israel. În Israel este avocat şi [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest