Contemporanul » Românii de pretutindeni » Pe urmele lui Sergiu Celibidache în Suedia

Pe urmele lui Sergiu Celibidache în Suedia

Pentru a marca împlinirea a 110 ani de la naşterea cunoscutului dirijor român Sergiu Celibidache (născut pe 28 iunie 1912), ICR Stockholm a organizat, la sediul institutului, un recital aniversar de muzică instrumentală, susţinut de cunoscutul flautist Ion Bogdan Ştefănescu şi de chitaristul Laurenţiu Topală.

Cu ocazia recitalului dedicat lui Sergiu Celibidache, a fost lansat DVD‑ul „Pe urmele lui Celibidache în Suedia”, care conţine filmul documentar intitulat „Despre Sergiu Celibidache, cu dragoste, după 25 de ani”, realizat de ICR Stockholm şi Trinitas TV, la finalul anului trecut. „Ce şansă fantastică îmi oferă ICR Stockholm de a respira pe urmele lui Sergiu Celibidache, prin susţinerea unui recital menit să marcheze comemorarea excepţionalului dirijor care, prin viziunea interpretărilor sale, a uimit o lume întreagă. Recitalul – The Joy of Music! – parcurge marile epoci muzicale consacrate, de la Renaştere până în zilele noastre, aduce, în lumina rampei, compozitori români de mare calibru, precum Dinu Lipatti, Horaţiu Rădulescu, Doina Rotaru şi Violeta Dinescu, şi este împănat, din loc în loc, cu sunetul chitaristului Laurenţiu Topală, realizator, alături de Cristina Liberis, al filmului Despre Sergiu Celibidache, cu dragoste, după 25 de ani, prezentat publicului suedez cu ocazia acestui eveniment aniversar”, a declarat solistul Ion Bogdan Ştefănescu.

Solist al Filarmonicii „George Enescu” şi profesor universitar doctor la Universitatea de Muzică din Bucureşti, Ion Bogdan Ştefănescu este unul dintre cei mai apreciaţi muzicieni contemporani din România, cu o însemnată carieră internaţională. Cântă pe un flaut Muramatsu de 18k.

Laurenţiu Topală este muzician, profesor, producătorul muzical al Trinitas TV şi realizatorul emisiunii „Lumea în armonie”. Cântă la chitară clasică.

Filmul documentar prezintă o întâlnire emoţionantă cu trei dintre cei mai apreciaţi muzicieni scandinavi, Arve Tellefsen, Christer Thorvaldsson, Stig Nilsson, care l‑au însoţit pe marele dirijor în parcursul carierei acestuia în Suedia. Aceşti artişti cunoscuţi în spaţiul scandinav s‑au întâlnit la Oslo, în Norvegia, pentru a povesti cu admiraţie şi respect, în exclusivitate pentru acest film, despre cum marele dirijor român le‑a marcat destinul profesional.

Pe DVD a fost prezentat întregul making‑of al întâlnirilor de la Oslo cu artiştii din spaţiul scandinav care au colaborat cu Sergiu Celibidache. Alături de documentar, au fost imprimate pe DVD încă patru interviuri cu cei trei muzicieni, care au fost difuzate în limba română în cadrul emisiunii „Lumea în armonie” la Trinitas TV, dedicată muzicii clasice de realizatorul Laurenţiu Topală. Interviurile cu muzicienii scandinavi au fost prezentate, în premieră în Suedia, cu subtitrare în limba suedeză, pe canalele de social media ale institutului.

Editarea interviurilor de pe DVD îi aparţine Paulei Damian, grafica şi subtitrarea lui Bogdan Aursachioaei. Interpretariatul a fost asigurat de Arina Stoenescu, iar traducerea de Åsa Apelkvist. Grafica DVD‑ului este semnată de Marius Gheorghiu.

 

***

 

Sergiu Celibidache a condus, începând din 1962, Orchestra Radio Suedeză timp de nouă ani. În 1965 a devenit dirijorul principal al Orchestrei Radio, care a ajuns, sub conducerea sa, la un număr de 100 de muzicieni şi a devenit un ansamblu de cel mai înalt nivel internaţional. În 1967 a fost numită oficial Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Suedeze, ansamblu care susţine în prezent concertele la Berwaldhallen în capitala suedeză. În calitate de director artistic, Celibidache a realizat numeroase turnee în Suedia, Danemarca, Germania, Elveţia, Spania, Finlanda, Austria, Olanda. „Celibidache este o instituţie în Suedia în continuare. A pus Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Suedeze pe harta orchestrelor foarte bune ale lumii”, afirmă istoricul Radu Lăzărescu.

ICR Stockholm

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest