Românii de pretutindeni

140 de ani de relaţii diplomatice România‑Spania

Călătorie în lumea satului maramureşean

 

Expoziţia „Maramureş: tradiţii şi poveşti”, structurată în două secţiuni, una fotografică şi una etnografică, şi care înfăţişează un univers rural autentic, fermecător prin simplitatea şi tradiţiile lui, poate fi vizitată, în perioada 5 iulie – 5 august 2021, la sediul Institutului Cultural Român de la Madrid. Vernisajul a avut loc luni, 5 iulie 2021. Expoziţia de fotografie, organizată de ICR Madrid, Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş şi Ambasada României în Regatul Spaniei, invită la o călătorie vizuală în lumea satului maramureşean, adunând, în câteva imagini, sărbători, obiceiuri, ocupaţii, meşteşuguri, portrete, biserici vechi de lemn, peisaje care oferă identitate culturală Maramureşului.

„În contextul aniversării a 140 de ani de relaţii diplomatice România‑Spania, la invitaţia Ambasadei României în Regatul Spaniei, Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş, alături de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale «Liviu Borlan» Maramureş, prezintă, la Madrid, în perioada 5 iulie – 5 august 2021, expoziţia «Maramureş: tradiţii şi poveşti». Suntem deosebit de onoraţi că putem duce peste hotare un crâmpei din Maramureşul nostru frumos, invitând publicul la o călătorie în lumea satului maramureşean, prin intermediul fotografiilor şi a costumelor tradiţionale specifice fiecărei zone etnografice a Maramureşului, oferind o panoramă asupra diversităţii obiceiurilor, meşteşugurilor, stilului arhitectural, dar şi a straielor populare, ce conferă unicitate Maramureşului. Sperăm ca această expoziţie să trezească în sufletul privitorilor dorinţa de a ajunge pe meleaguri maramureşene, iar românilor stabiliţi departe de ţară să le astâmpere dorul de plaiurile natale”, afirmă Monica Mare, director al Muzeului Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş.

În expoziţia etnografică, Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş scoate din lada de zestre obiecte de mare valoare şi le prezintă într‑un mod neconvenţional. Elemente de port popular, fineţe a artei tradiţionale, migală a lucrului de mână şi preţuire faţă de valori.

 

Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Spaniole (RTVE) îl omagiază pe maestrul Sergiu Celibidache

 

Un concert‑omagiu, susţinut de Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Spaniole, dedicat marelui maestru Sergiu Celibidache, la Teatro Monumental din Madrid. Acesta reprezintă un eveniment muzical unic, datorită participării a trei dintre discipolii maestrului Celibidache: dirijorii Antoni Ros Marbá, Mark Mast şi Enrique García Asensio, la pupitrul Orchestrei Simfonice a RTVE. Concert înregistrat şi transmis la Televiziunea Naţională Spaniolă (TVE) în cadrul emisiunii Los Conciertos de La 2 şi la Radio Clásica. Programul concertului include Meditación al Viernes Santo (lucrare pentru coarde compusă de Antoni Ros‑Marbá şi dedicată maestrului Celibidache), Der Taschengarten, lucrare în 13 părţi, de Sergiu Celibidache, premieră în Spania şi Celibidachiana de Antón García Abril. Concertul extraordinar al Orchestrei Radioteleviziunii Spaniole (RTVE) dedicat maestrului Sergiu Celibidache s‑a desfăşurat sub egida Programului de diplomaţie publică şi culturală dedicat aniversării, în 2021, a 140 de ani de relaţii diplomatice între România şi Regatul Spaniei, denumit Programul aniversar România‑Spania, organizat de Ministerul Afacerilor Externe, în calitate de coordonator, cu sprijinul Institutului Cultural Român. Este propunerea Institutului Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Ambasada României în Regatul Spaniei şi Radioteleviziunii Spaniole (RTVE), pentru a marca împlinirea a 140 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Regatul Spaniei şi 25 de ani de la moartea maestrului Sergiu Celibidache.

Relaţiile culturale româno‑spaniole au fost fondate şi dezvoltate mai ales în baza afinităţilor lingvistice între cele două state. Cele două centre culturale, Centrul Cultural Spaniol Cervantes (1995) şi ICR Madrid (2006), dezvoltă programe ample de promovare culturală în statele partenere. În ultimele două decenii, caracterul distinctiv al relaţiei bilaterale s‑a diversificat şi ca urmare a prezenţei pe teritoriul spaniol a unei semnificative comunităţi româneşti.

 

Concert‑conferinţă şi expoziţie, la 140 de ani de la naşterea lui George Enescu

 

Un concert‑conferinţă, desfăşurat în cadrul proiectului „Enescu pe înţelesul tuturor”, a avut loc recent pe scena Teatrului Institutului Francez din Madrid, cu ocazia a 140 de ani de la naşterea marelui compozitor. De asemenea, a fost prezentată o expoziţie dedicată vieţii şi activităţii lui George Enescu, realizată de Muzeul Naţional „George Enescu”, cu imagini, fotografii şi texte privind viaţa şi opera marelui compozitor român, cu accent pe capodopera Oedipe şi referinţe despre legăturile sale muzicale cu spaţiul iberic, relaţia de strânsă prietenie cu violoncelistul, compozitorul şi dirijorul spaniol spaniol Pablo Casals. Evenimentele sunt organizate de ICR Madrid, în colaborare cu Muzeul Naţional „George Enescu” din Bucureşti. Conceptul inedit al concertului‑conferinţă a prins contur în urma unei analize a celor şapte producţii ale operei Oedipe, realizate în Statele Unite ale Americii, Italia şi în România, de baritonul Ştefan Ignat şi are în prim‑plan interpretarea operei Oedipe prin prisma melosului popular, a ethosului românesc. Baladele, doinele, dansurile populare şi bocetele – forme folcloric‑muzicale specifice spaţiului cultural românesc – au fost exemplificate în contextul desfăşurării liniei melodice şi dramaturgice a operei Oedipe. Concertul‑conferinţă „Enescu pe înţelesul tuturor” a fost susţinut, în limba franceză şi spaniolă, de baritonul Ştefan Ignat, solist al Operei Naţionale din Bucureşti, acompaniat la pian de profesorul Remus Manoleanu, conferenţiar universitar doctor la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti.

Muzica lui George Enescu îşi trage esenţa din seva folclorului românesc. Prin natura sa, muzica este spiritualizată, sublimată şi eliberată de stridenţă. Enescu face cu materialul melodic exact ceea ce face Brâncuşi cu piatra: îi dă zbor. Enescu, prin muzica sa (de fapt, de‑a lungul vieţii sale), atinge zona cea mai înaltă a muzicii prin manifestarea de cinci ori a măiestriei sale: violonist, pianist, dirijor, profesor şi compozitor. Recunoscut în mod egal de toţi contemporanii şi predecesorii săi ca muzician genial, Maestrul redefineşte ideea de românism.

„Prezentarea operei «Oedipe» de George Enescu, a variantei scurte în care am inserat momentele cele mai uşor de înţeles prin prisma Melosului popular‑doine, balade, bocete şi dansuri populare, mi‑a venit în urma celor opt producţii realizate în România‑Bucureşti 2003, 2009, 20011 şi 2015, Iaşi 2005, în USA‑Illinois 2005, Italia‑Cagliari 2005, Opera din Toulouse 2009 în coproducţie cu Opera Naţională Bucureşti şi Ungaria‑Miskolc (varianta concertantă). Complexitatea partiturii enesciene, greu de abordat de orice interpret, dar mai ales a rolului principal «Oedipe» face ca majoritatea interpreţilor să refuze abordarea lui. Înţelegând pe deplin, am hotărât să simplific şi să explic opera pe înţelesul tuturor, prin prisma paricidului şi a incestului din punct de vedere poetic şi a melosului popular al celui muzical”, a declarat baritonul Ştefan Ignat înaintea concertului din capitala Spaniei.

Expoziţia dedicată vieţii şi activităţii lui George Enescu va a fost inaugurată marţi, 6 iulie 2021, la sediul Institutului Francez din Madrid, în prezenţa muzicologului şi criticului muzical José Luis García del Busto, membru al Academiei Regale de Arte Frumoase de San Fernando din Madrid. Expoziţia cu 24 de panouri foto documentare a fost deschisă publicului până pe 15 iulie.

Direcţia Comunicare şi Promovare ICR

Total 1 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button