Revista revistelor

Otilia Andrei: Aura Christi, cu poezia prin peninsulă

Pentru Aura Christi Peninsula e un loc magic, care a inspirat ultimele sale volume de poeme: Orbita zeului (Editura Contemporanul, 2016) şi romanul în versuri Geniul inimii (Editura Contemporanul, 2017), şi unde a găsit un loc nepreţuit în inimile cititorilor noi.

Sunt mulţi şi inimoşi cititorii poetei Aura Christi în Italia, aşa cum s-a dovedit de-a lungul conferinţelor şi recitalurilor poetice realizate la Salonul Internaţional de Carte de la Torino, la Roma şi la Florenţa, conferinţe, lansări şi recitaluri susţinute de Institutul Cultural Român, pentru a marca apariţia în italiană a unui nou volum de poezii în traducere, Elegie nordiche/ Elegii nordice, Roma 2017, Editura Aracne (ediţie bilingvă româno-italiană, traducere în italiană şi notă bibliografică de Geo Vasile). S-a vorbit despre poezia Aurei Christi şi, mai ales, s-a citit mult, în română şi italiană, în aula Bibliotecii de la Accademia di Romania în Roma – un loc magic al culturii, un templu al cărţii, martor de excepţie al îndelungilor eforturi pe care România le-a făcut de-a lungul anilor pentru a avea şi a menţine un loc de cinste, viu, implicat activ în viaţa culturală a Italiei prin studii, conferinţe, evenimente şi oameni valoroşi. Încă de la 1922, Şcoala Română de la Roma a desfaşurat o bogată activitate profilată pe studiul istoriei şi filologiei popoarelor romanice, investigaţii în arhive şi biblioteci şi cultivarea artelor. În spiritul înaltei diplomaţii culturale, s-a vorbit despre importanţa culturii şi a limbii române în context european, despre marile vârfuri ale culturii române, despre marea poezie care are darul de a crea acel tărâm magic, care te face să te simţi „acasă” oriunde te-ai afla şi s-a creat o atmosfera electrizantă când poeta a citit din recentul volum Elegii nordice şi din Sfera frigului, volum publicat în 2015 de Rediviva Edizioni din Milano în traducerea Mariei-Floarea Pop (La sfera del freddo. Dall’inferno, con amore). A moderat dl dr. Iulian Mihai Damian, coordonator de programe la Accademia di Romania în Roma, a intervenit dna director interimar, Diana Turconi-Bubenek, Mario Scagnetti, editor şef la Editura Aracne şi Maria Floare Pop.

Aura Christi a fost oaspete de onoare al Cenaclului de la Roma, la teatrul „Lo Spazio”, condus de Valeriu Barbu, unde, în faţa unui public prevalent de români iubitori de literatură, poeta a citit îndelung din recentul roman în versuri Geniul inimii (Editura Contemporanul 2017). Aura Christi a cucerit inimile celor prezenţi, mulţi în veşminte tradiţionale, nu doar cu poezia sa care pătrunde şi răscoleste adânc sufletul, ci şi prin darul său oratoric, când, provocată fiind de Valeriu Barbu, a vorbit despre istoria recentă a României, despre criza şi speranţa umanităţii timpului nostru, despre importanţa valorilor fondatoare ale neamului românesc şi ale culturii. Domnul profesor Emil Petru Raţiu, medic-scriitor stabilit în Italia din 1969, a onorat publicul şi autoarea cu un lung excursus critic-interpretativ al bogatei opere poetice a Aurei Christi. Maria Floare Pop, Emanuele Latagliata, Aura Christi, Valeriu Barbu şi cititorii din Italia au avut ocazia să o asculte şi să intervină în dialog cu autoarea şi pe calea undelor, datorită interviului realizat de echipa de comunicare a Editurii Aracne, a interviului radiofonic realizat de jurnalista Elena Postelnicu pentru Radio România Internaţional şi transmisiunii Romit TV/Babel TV, coordonată de Emanuele Latagliata.

Turneul de conferinţe şi recitaluri italiane a continuat la Florenţa, la Galeria de Artă ARTinGENIO, cu un eveniment organizat şi coordonat de preşedintele Asociaţiei culturale „Giovanni Papini”, Luigi Ciampolini, cu un public italian, printre care se numărau personalităţi de elită florentine, între care şi Consulul Onorific al Slovaciei la Florenţa. Dialogul a pus în evidenţă mai ales temele filosofice tratate în partea narativă a volumului La Sfera del freddo. Dall’Inferno, con amore. Acest volum, publicat de Rediviva Edizioni în italiană, cuprinde o parte poetică – Sfera frigului – şi o selecţie de eseuri, portrete şi proză autobiografică, botezată întâi în italiană, pentru ca apoi să apară (coincidenţă!) în România tocmai în aceleaşi zile fierbinţi de iunie – Din infern, cu dragoste, Editura Contemporanul 2017.

Poeta Aura Christi a fost invitată pentru a doua oară la Salonul Internaţional de carte de la Torino, cea mai importantă manifestare de profil din Italia, iar în anii precedenţi a fost protagonista altor întâlniri cu publicul în cadrul unor evenimente literare din Veneţia, Pordenone, Sacile şi Florenţa.

Total 3 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button