Revista revistelor

Ziua Culturii Române în Oraşul Cunoaşterii

Între 8 şi 25 ianuarie 2015, sub semnul Zilei Culturii Române, ICR Lisabona a organizat în Coimbra (Oraş al Cunoaşterii, cum i se mai spune, cu 30.000 de studenţi înscrişi oficial la cursuri) o serie de evenimente în colaborare cu două dintre instituţiile culturale de referinţă ale oraşului: Muzeul Naţional Machado de Castro din Coimbra şi Teatro da Cerca de São Bernardo din Coimbra.

În data de 15 ianuarie a avut loc vernisajul expoziţiei de ceramică Lugares onde estarei/Locuri unde voi fi a artistei Cristina Bolborea, în sala de expuneri temporare a celui mai important muzeu al cetăţii, Machado de Castro. Alocuţiunea inaugurală (în fapt un omagiu adus artei româneşti şi exemplarei sale întruchipări în exponatele Cristinei Bolborea) rostită de directoarea muzeului, dna Ana Alcoforado a fost însoţită de o prelegere despre cultura română, susţinută de Daniel Nicolescu, director ICR Lisabona, precum şi de o vizită ghidată, realizată de Alexandre Pais, curator, muzeograf şi istoric de artă portughez. Până în data de 26 aprilie, vor putea fi admirate piese din ceramică, sticlă şi metal, grupate în cicluri cu nume enigmatice (Obref-p-36-foto-micachiul furtunii, Covoarele maeştrilor, Ace de chiparos, Mă numesc turcoaz sau Bijuterii din cutia neagră). Prezenta expunere a fost regândită, după simulări succesive, realizate de artistă şi de specialiştii muzeului, în acord cu geometria şi spiritul noii locaţii. 

Actualul eveniment este o urmare a unui succes expoziţional românesc fără precedent în Portugalia: Lugares onde estarei a zăbovit şase luni la Museu Nacional do Azulejo din Lisabona, unde s-a bucurat de prezenţa a aproximativ 70 000 de vizitatori. Calitatea lucrărilor, ingeniozitatea punerii lor în scenă, caleidoscopul de metamorfoze realizat de artistă, inovaţiile în sensul dinamicii obiectelor şi hibridizărilor neaşteptate (asocierea ceramicii cu lemnul, metalul, sticla, iarba de mare) au fascinat publicul până într-atât încât reprezentanţii Direcţiei patrimoniului din Portugalia au propus itinerarea expoziţiei, mai întâi la Coimbra şi apoi la alte două muzee portugheze: Museu Grão Vasco din Viseu şi Muzeul Municipal din Tavira.

Muzeul Machado de Castro este unul dintre cele mai importante muzee de arte plastice şi arheologice din Portugalia. Colecţia muzeului numără aproximativ 1500 lucrări de pictură, sculptură, desene şi artă decorativă (bijuterii, mobilier, ceramică şi textile) şi arheologie (sculptură, epigrafie şi numismatică). Edificiul muzeului, devenit Monument Naţional în 1910, a fost centru administrativ, religios şi politic în perioada romană, templu creştin din sec. XI, şi muzeu din 1911, motiv pentru care este unul dintre cele mai complexe şi atractive situri din Coimbra.

În aceeaşi zi, la Teatro da Cerca de São Bernardo (Cerca de São Bernardo, Coimbra), a avut loc premiera piesei Despre senzaţia de elasticitate când păşim peste cadavre de Matei Vişniec, în interpretarea actorilor companiei portugheze de teatru Escola da Noite. Spectacolul este prezebref-p-36-foto-micutantat publicului portughez în perioada 8 – 25 ianuarie 2015, de joi până sâmbătă, la orele 21:30, şi duminica, la orele 16:00. Vişniec este, probabil, cel mai tradus autor român în protugheză la ora actuală. Editura braziliană E Realizações i-a publicat circa douăzeci de volume şi l-a invitat, la finele anului trecut, la Rio de Janeiro, unde i s-au lansat volumele şi i s-au pus în scenă câteva piese care au repurtat un adevărat triumf. Actuala montare de la Teatro da Cerca de São Bernardo a fost o lecţie de profesionalism, la a cărui altitudine au conlucrat viziunea regizorală, modernă dar fără stridenţe, jocul nuanţat, lipsit de patetism (o capcană pe care subiectul piesei putea s-o întindă) şi o scenografie sobră dar funcţională şi atractivă în latura montajelor video şi sonore. În plus, tot la Teatro da Cerca de São Bernardo din Coimbra, se desfăşoară un mini-ciclu de film românesc, în cadrul căruia au fost prezentate 3 filme: Videogramele unei revoluţii de Harun Farocki şi Andrei Ujică; After the revolution de Laurenţiu Calciu şi Francesca de Bobby Păunescu.

Teatrul da Cerca de São Bernardo a fost înfiinţat de Compania portugheză „A Escola da Noite”, care organizează proiecte artistice şi teatrale în oraşul Coimbra încă din 1991. A fost inaugurat în 2008 şi este cel mai nou teatru din Coimbra. Localizat în centrul istoric al oraşului, Teatrul da Cerca de São Bernardo reprezintă unul dintre principalii factori de dinaminizare ai oraşului. Definit ca un „spaţiu neconvenţional”, TCSB se distinge prin extraordinara sa mobilitate, având structura unui depozit, în care totul poate fi adaptat în funcţie de caracteristicile spectacolului.

Total 0 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button