Revista revistelor

Revista revistelor: Proiect literar: să reînvăţ să iubesc!

Emil Brumaru şi proiectele literare

Luceafărul de dimineaţă, nr. 12/ 2016 cuprinde, printre răspunsurile interesante, dense, la ancheta Ce planuri şi aşteptări aveţi pentru/ de la anul 2017?, un text care zbârnâie ca mai tot ce scrie poetul Emil Brumaru. Reproducem răspunsul poetului interesat de Purgatoriu: „Cu timpul, cam tot ce-⁠mi alcătuieşte viaţa diurnă şi nocturnă s-⁠a transformat în nemiloase, tandre, chinuitor de gingaşe, de uriaşe proiecte literare! Să mă scol din pat şi să fac prima cafea cu lapte, dimineaţa, fără să răstorn vrafurile de cărţi printre care trec, în pijama, e un foarte dificil proiect literar. Mereu mă pândeşte eşecul, împotmolindu-⁠mă în volumele răsturnate la o mişcare mai hazardată. Sau alt exemplu, pe plan afectiv. O tânără femeie, zbârnâind ca stupul, mă priveşte cercetător şi face o constatare uluitoare, dureros de posibilă, cumva interogativă: „Tu nu mai ştii să iubeşti?” Şi brusc se naşte alt proiect literar: să reînvăţ să iubesc! Şi tot aşa: proiectul literar de a-⁠mi plăti facturile, proiectul literar de-⁠a lua vreo nouă feluri de medicamente, proiectul literar de-⁠a mă bărbieri, proiectul literar de-⁠mi găsi hainele prin casă, de-⁠a saluta pe stradă, de-⁠a cumpăra mere şi mieji de nuci, castraveţi muraţi (deşi nu am voie prea sărat), de-⁠a şti în ce zi sunt etc. Plutitor, imprevizibil, însoţindu-⁠mă permanent, ca un nor gata-⁠gata să plesnească-⁠ntr-⁠o ploaie rară, cu stropi mari, proiectul literar de a scrie… Cinstit să fiu, nu ştiu ce o să fac la anul. Bănuiesc, dacă mă ţine cheresteaua şi mai am suflet în instalaţie, că o să scriu câte ceva, pe clipă, pe dată… şi Dumnezeu cu mila… Plus lectură extrem de selectivă, îndeosebi recitirea la milimetru. Mai nou: mă interesează acut Purgatoriul…

Total 4 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button