Noutăți editorialeNoutăți

Irinel Popescu, Aura Christi și Horațiu Mălăele – „Omul anului” și Medalia „Shalom”

Multe și variate au fost manifestările care au marcat în Israel sărbătoarea celor 74 de ani de existență. Voi relata despre „Magnifico” – manifestarea care s-a desfășurat în românește, la Casa Scriitorilor „Shaul Cernihovschi” din Tel Aviv. Inițiatorii evenimentului, Fundația Centrul Cultural Israeliano-Român și Uniunea Scriitorilor și Oamenilor de Cultură Israelieni de origine română, (USILR, președinte – Teșu Solomovici, vicepreședinte – Etgard Bitel, secretar general – Teodor Toivi), au invitat cu acest prilej câteva personalități ale vieții literare, științifice și social-economice din România și Israel, și au decernat premiile „Omul Anului” și „Cartea Anului”. Un gest de recunoaștere pentru oamenii scrisului în limba română, performanți în activități umanistice, științifice și sociale.

Manifestarea a început cu stângul și s-a încheiat… „Magnifico”. Să mă explic. Invitații din România au sosit în seara lui Yom Ha-Atzmaut (Ziua Independenței). O vreme ei au fost blocați la ieșirea din Aeroportul Ben Gurion din Tel Aviv. Circulația fusese oprită de forțele de securitate și ale Poliției israeliene. Nimeni nu știa ce se întâmplase. Umblau vorbe despre un atentat sinucigaș cu bombă. După vreo două ore de blocaj, am reușit să ajung la Aeroport și să-i recuperez pe oaspeții români: acad. Irinel Popescu, actorul Horațiu Mălăele, scriitoarea Aura Christi, jurnalistul Sorin Roșca Stănescu, prof. univ. dr. Verginia Vedinaș, actrița și scriitoarea Claudia Motea. Janina Ilie (Federația Comunităților Evreiești din România) și av. Radu Cătălin Dancu sosiseră cu o zi înainte. Ajunși la hotel, ne-am lipit de televizor, care transmitea non-stop despre atentatul care, într-adevăr, avusese loc, dar nu la Aeroportul Ben Gurion, ci în colonia religioasă El-Ad din Iehuda și Șomron (Cisiordania). Doi teroriști palestinieni, în vârstă de 19 și 20 de ani, înarmați cu drugi de fier, au ucis trei trecători pașnici și au rănit alte șapte persoane, pe străzile localității. Faptul că atentatorii nu fuseseră încă prinși sporea îngrijorarea. Israel s-a obișnuit să continue viața și în asemenea condiții. Nici unul din oaspeții români n-a renunțat la excursiile la Sfântul Mormânt, la Biserica Nașterii din Betleem, la Nazaret, la lacul Tiberiada (Kineret) și la Muzeul Holocaustului „Yad Vashem” de la Ierusalim.

În data de 8 mai 2022 Casa Scriitorilor din Tel Aviv era plină. Președintele Asociației Scriitorilor Ebraici din Israel, Zvica Nir, i-a salutat pe oaspeții români și pe cei prezenți în sală. A vorbit, bineînțeles, în ebraică, rostind și câteva cuvinte în românește. Zvica Nir s-a născut la Cluj, în urmă cu 75 de ani, și a emigrat pe când era copil în Israel.

Manifestarea a început cu un medalion teatral-muzical cu concursul artiștilor Claudia Motea (România), Sandra Sade, actriță a Teatrului Național „Habima” din Tel Aviv, Ilan Shany și cântărețul și compozitorul Shlomo Josefsohn. Claudia Motea a vorbit despre spectacolul „Brâncuși, mon amour”, o comedie scrisă de ea, în care interpretează nouă femei care l-au adorat pe genialul sculptor roman. Marea actriță a scenei ebraice Sandra Sade a recitat faimosul poem Leoaica tânără, iubirea de Nichita Stănescu; iar Shlomo Josefsohn, în premieră, a interpretat cântecul „Nu pot uita”, pe versuri de Nichita Stănescu.

Premiații anului 2021, „Omul Anului” și „Cartea Anului”, sunt personalități cunoscute. Oamenii scrisului și-au lansat recentele lor cărți. Oamenii de știință și cei din mediul social-economic au vorbit despre realizările lor. Academicianul Irinel Popescu a transmis și mesajul acad. Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române, iar Etgard Bitel a citit mesajele criticului literar Daniel-Cristea Enache (România) și scriitorului Ovidiu Constantin Cornilă (Spania) care, din păcate, n-au fost prezenți la ceremonia înmânării premiilor.

Oaspeții din România, acad. Irinel Popescu, Aura Christi, Horațiu Mălăele, Sorin Roșca Stănescu, prof. univ. dr. Verginia Vedinaș, dr. Janina Ilie și Claudia Motea au fost distinși cu Diploma de Excelență „Omul anului” și li s-a acordat Medalia „Shalom”.

Scriitoarea Aura Christi a recitat și a emoționat cu psalmii citiți din romanul în versuri Ostrovul Învierii. Poezie au recitat și poeții israelieni de limbă română Bianca Marcovici (distinsă cu Premiul „Benjamin Fundoianu) și Emilia Ataba și Relly Schwartzberg (distinsă cu Premiul „Ilarie Voronca”).

Cu Premiul „Mihail Sebastian” pentru proză au fost distinși Madeleine Davidsohn, Ada Shaulov-Engelberg și Sergiu Brandea. Premiul „Wilhelm Filderman” i-a revenit lui Samuel Iszac, director general al Fundației „Caritatea”, Richard Armonn, dr. Lucian-Zeev Herșcovici, Emanuael Bălan (România), Saul Leizer și Marius Herșcu; premiul „Ion Pribeagu” a fost acordat lui Alexandru Andy, Andy Ceaușu și Marcel Lupu. Premiul „F. Brunea-Fox pentru jurnalistică i-a onorat pe romancierul și jurnalistul Teodor Toivi, din Haifa și Jack Chivu, din Canada, iar premiul „Sebastian Costin” pentru traducere le-a fost înmânat lui Adina Rosenkranz-Herșcovici și Edgard Bitel.

Pentru prima oară a fost decernat Premiul „Shalom” pentru activități benefice comunitare și dezvoltarea bunelor relații româno-israeliene doamnei Janina Ilie, președinta Fundației „Or” din România.

Premiul „Lazăr Șeineanu” pentru promovarea limbii române în Israel a fost decernat dr. Carmen Dimitriu (Lectoratul de limba română de la Universitatea din Tel Aviv), iar Premiul „Marcel Iancu” a onorat pictura artistului plastic Bruno Herșcovici.

Premiul „Ovid S. Crohmălniceanu” a fost conferit lui Teșu Solomovici pentru volumele: O istorie altfel a Evreilor din România, Mareșalul, Hitler și Evreii, publicate de Editura Academiei Române, și recentul Dicționar neconvențional al scriitorilor și publiciștilor evrei din România, Israel și de pretutindeni.

Au fost multe momente emoționante. În mod special voi aminti de lansarea cărții Urmăritori și urmăriți de Sorin Roșca Stănescu. Autorul a ținut ca această carte, care încă nu a ajuns în vitrinele librăriilor din România, să o lanseze în Israel. „Iertare, Popor Ales, a spus cunoscutul jurnalist român. Spre mijlocul secolului trecut, o crimă colectivă cumplită a lovit Poporul lui Israel. Holocaustul nu poate fi niciodată uitat. Dar poate fi vreodată iertat? Crimele colective nu sunt iertate! Dar cele individuale? Crimele Holocaustului au fost săvârșite prin acțiune, prin inacțiune sau prin pasivitate. Rudele mele cele mai apropiate au luat parte la activitatea unor organizații antisemite și, deci, sunt și ele responsabile de Holocaust. În numele morților mei le cer iertare morților lui Israel! Și în nume propriu cer iertare că am aflat de faptele descrise în această carte atât de târziu…”.

Sunt cuvintele imprimate pe contracorperta noii sale cărți, lansate la Tel Aviv. În continuare, Sorin Roșca Stănescu a explicat interesul stârnit de această lucrare, realizată în baza a mii de documente obținute de la CNSAS. E o carte unică în felul ei. „În esență, explic și demonstrez cum biografii extrem de controversate, unele chiar scandaloase, ale membrilor familiei mele, au făcut obiectul unor investigații temeinice și constante desfășurate de-a lungul deceniilor de Siguranța Statului și apoi de Securitate, până la decesul, rând pe rând, al fiecăria dintre ei. Cu excepția mea, care încă mai respir pe acest pământ… Iertare și mulțumesc, Israel!”

Spuneam că această manifestare românească, la peste 2000 depărtare de țara limbii române, s-a încheiat magnific. Vreme de o oră am ascultat și am aplaudat de mă dor palmele „Câte-n lună și în stele/ Cu Horațiu Mălăele”. Magnifico!

Corespondență din Israel
Teșu Solomovici

Total 3 Votes
1

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește și
Close
Back to top button