Noutăți editorialeNoutăți

O legenda literara la Brasov: Nicolae Breban

Librăria Șt.O. Iosif Brașov in parteneriat cu Facultatea de Litere de la Brașov:

Am reluat un nou sezon al Serilor Facultății de Litere de la Brașov, un sezon care, deși debutează în absența regretatului profesor Andrei Bodiu,  cel care a contribuit la inițierea acestui eveniment deopotrivă prestigios și prietenos, își păstrează spiritul imprimat de fondatori, acela al apropierii personalităților remarcabile ale culturii române contemporane de publicul larg, într-un context mai degrabă informal, dincolo de catedră.

JOI, 23.10.2014, la Librăria Șt.O. Iosif am găzduit o frumoasă și memorabilă întâlnire cu o adevărată legendă vie a literaturii române postbelice: scriitorul NICOLAE BREBAN.

Am avut onoarea să deschid acest eveniment, amintind faptul că invitatul nostru este unNicolae-breban-brasov-2014-reprez-2 scriitor de mare anvergură, un scriitor care nu Nicolae-breban-brasov-2014s-a temut să înfrunte canoanele, fie ele biografice, ideologice sau artistice pentru a găsi calea câștigării și asumării triumfului literar. Romancier, eseist, dramaturg, publicist, poet și traducător român, Nicolae Breban rămâne o personalitate impresionantă, un autodidact de cursă lungă cu o carieră spectaculoasă: după debutul cu romanul Francesca (recompensat cu Premiul USR în anii 60), a reușit să ajungă redactor șef la revista România literară (funcție la care a renunțat ulterior pentru a protesta față de politicile ceaușiste), a continuat să publice apoi până la revoluție, sfidând cenzura, dar a desfășurat o activitate prolifică și după anii 90, relansând revista culturală Cotemporanul, publicând zeci de volume (ficțiune, eseuri, memorialistică, traduceri).

ADRIAN LĂCĂTUȘ, Decanul Facultății de Litere a sugerat că opera lui Nicolae Breban a marcat puternic cultura română postbelică, astfel incat critici literari cu greutate au selectat de-a lungul timpului romane ale scriitorului născut în Maramureș drept lucrări reprezentative, capabile să traverseze decenii și secole. Vorbitorul a apreciat această întâlnire drept un prilej inedit pentru generațiile tinere de a se familiariza cu o biografie și cu o serie de volume care vorbesc despre o epocă dificilă traversată însă exemplar de Nicolae Breban.

Scriitoarea AURA CHRISTI, una dintre fondatoarele Editurii Ideea Europeană a avut cuvinte frumoase față de Librăria Șt.O.Iosif Brașov dar mNicolae-breban-brasov-2014-2ai ales față de Nicolae Breban, un scriitor pe care vorbitoarea îl cunoaște de mai bine de 20 de ani. În opinia Aurei Christi, autorul pe care criticul Mircea Iorgulescu îl considera un adevărat monument, este unul dintre puținii scriitori de anvergură, un literaturocentrist într-o lume care pare să se dezagrege, un om care s-a dedicat de când se știe scrisului și cititului la cel mai înalt nivel. Aura Christi l-a apreciat pe Nicolae Breban drept un scriitor total, capabil să abordeze mai multe genuri, un scriitor care a livrat o operă inconfundabilă preocupată de tema majoră a raportului dintre călău și victimă.  Particularitatea lucrărilor invitatului nostru este aceea de a aborda psihologia abisală, în tradiția inaugurată de Dostoievski, Mann sau Hesse, iar creațiile sale pot fi considerate adevărate catedrale din litere.

Conf univ dr RUXANDRA IVĂNCESCU a surprins, la rândul ei, unicitatea romanelor semnate de Nicolae Breban, condensată în construcția care amestecă planurile profunde abisale cu realitatea. Povestea confruntării dintre animusul și anima devine evidentă în romanul În absența stăpânilor. Personajele lui Nicolae Breban sunt vii, puternice autentice iar autorul exersează un stil aparte, o frază-melc balzaciană, o poetică a totalității dar și o poetică ce anunță postmodernismul.

Prof univ dr OVIDIU MOCEANU și-a deschis discursul cu o idee inedită: aceea de a propune ca temă de doctorat o explorare a operei lui Nicolae Breban. În opinia vorbitorului, romanul Animale bolnave, printre altele,  evocă suficient de convingător tenacitatea și capacitatea de construcție ale scriitorului șaizecist. Ovidiu Moceanu a apreciat de asemenea și felul în care invitatul nostru a reușit să promoveze cultul libertății scriitorului – atât  deciziile sale existențiale (inclusiv refuzul de a deveni celebru prin disidență într-o perioadă tulbure ideologic)  cât și opera sa subliniază felul în care un creator poate depăși orice determinări. Remarcabil în romanele lui Nicolae Breban sunt absența unor rădăcini discernabile și a unei mai intuiții a umanului.

Academicianul NICOLAE BREBAN a oferit o privire panoramică asupra propriei sale deveniri literare, asupra evoluției societății românești, oferind și diagnostice precise asupra unor stări de fapt problematice: deriva valorilor, uitarea, inapetența pentru lectură a generațiilor tinere, lipsa de speranță din spațiul social și politic. Nicolae Breban și-a amintit despre discuțiile avute cu Emil Cioran despre drama țăranului român, despre felul în care a căutat să reabiliteze, la revista România literară, nume mari condamnate inițial de regimul comunist, precum Doinaș, Balotă sau Noica, despre cât de netalentați sunt românii la exersarea democrației și cât de deplorabil este faptul că generațiile noi de artiști exploatează imaginea României mizerabiliste. Încheierea discursului spontan și generos a fost totuși optimistă, Nicolae Breban afirmând, pe linia maestrului său de o viață, Friedrich Nietzsche, credința în viață, chiar și la vârsta senectuții.

Surpriza evenimentului a fost oferită de prof dr Mircea Martin, sosit la Brașov pentru a susține un discurs în cadrul Școlii Doctorale care a apărut spontan, în timpul lansării, recunoscând că nu putea să rateze întâlnirea cu Nicolae Breban. Împărțind cuvinte de laudă la adresa Școlii de Litere de la Brașov (o școală care reușește să traducă excelența fondatorilor ei în practică academică), Mircea Martin l-a felicitat pe Nicolae Breban pentru alocuțiunea sa, amintind că invitatul nostru reprezintă o sursă constantă de energie pentru cei din jur.

Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe, cititorii având posibilitatea să aleagă dintr-un număr impresionant de volume semnate de Nicolae Breban, disponibile încă pe piață.Nicolae-breban-brasov-2014-3

Mulțumim lui Nicolae Breban pentru că a ales să-și întâlnească cititorii la Librăria Șt.O.Iosif Brașov, mulțumim vorbitorilor și publicului pentru prezență. A fost un eveniment cu totul deosebit, la care am avut ocazia să stăm în proximitatea unei adevărate… legende literare vii, nelipsită de paradoxuri: Nicolae Breban rămâne un scriitor care citește și scrie nemțește (după cum a remarcat cineva din public), deși contribuțiile sale sunt inestimabile în ceea ce privește literatura română.

Nicolae Breban este autorul lunii octombrie 2014, pe www.libris.ro iar cărțile sale sunt disponibile în această perioadă cu cel puțin 20% reducere.

Total 0 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button