Contemporanul » Educație » In memoriam Dumitru Radu Popescu: Leul albastru al literaturii române

In memoriam Dumitru Radu Popescu: Leul albastru al literaturii române

În data de 2 ianuarie 2023, s‑a stins din viaţă Leul albastru al literaturii române – marele prozator român Dumitru Radu Popescu, un risipitor unic, de o evidentă originalitate, membru titular al Academiei Române, membru al Secţiei de Filologie şi Literatură a Academiei Române, membru al tribului Conte(mporanul), membru al Senatului Contemporanul, laureat al Premiului de excelenţă pentru proză al revistei „Contemporanul. Ideea Europeană”, care apare sub egida Academiei Române. Dumitru Radu Popescu – DRP îi spun prietenii – a dăruit literaturii, culturii şi civilizaţiei europene rafturi de cărţi: poezie, proză, teatru, publicistică ş.a. A sprijinit şi ajutat… armate de prieteni, mai puţin prieteni, necunoscuţi. Dăruia, oferea cu o largheţe regală acest Fiu Risipitor, care şi‑a onorat împărăteşte misia pe acest pământ. Din 2006 a condus Editura Academiei Române – Biblioteca în mişcare a Academiei Române – editând zeci şi zeci de titluri care, în mod cert, ar onora civilizaţia oricărui popor european.

Sunt onorată, bucuroasă şi fericită că l‑am cunoscut pe acest – în primul rând! – mare Om.

Îi mulţumesc foarte mult că a sprijinit revista „Contemporanul. Ideea Europeană”, m‑a sprijinit pe mine şi atâţia şi atâţia scriitori!

Îi mulţumesc că a existat şi există, în continuare, prin darurile făcute de‑a lungul unei existenţe exemplare!

Publicăm, aici, acum, câteva fotografii de la ceremonia de decernare a Premiilor Contem­poranul, desfăşurată în cadrul Galei Premiilor Contemporanul la Festivalul Internaţional „Bucureşti, mon amour” (2012), organizat de Fundaţia Culturală Ideea Europeană în Sala Voievozilor de la Hanul lui Manuc, care adunase peste 150 de admiratori, oameni de cultură, personalităţi şi lectori, pentru a sărbători, prin vârfurile ei, cultura română.

Dumitru Radu Popescu, alături de Nicolae Breban, Lucia Hossu Longin, Augustin Buzura a strălucit. Îi vedeţi în imagini pe cei trei mari prozatori, de care ar fi mândră oricare dintre naţiunile europene; şi nu numai.

Drum drept în lumină, Leule albastru al Literaturii Române – Dumitru Radu Popescu!

Să ajungi, iubite DRP, printre Drepţii Domnului!

Fac aici, în faţa lui DRP, o adâncă reverenţă şi mulţumesc foarte mult pentru totul!

 

Aura Christi şi Echipa Contemporanul

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Aura Christi

Aura Christi, poet, romancier, eseist și traducător român. S-a născut la Chişinău (Republica Moldova), la 12 ianuarie 1967. Este absolventă a Liceului teoretic român-francez „Gh. Asachi” din Chişinău (1984) şi a Facultăţii de Jurnalism a Universităţii de Stat (1990). Debut [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest