Contemporanul » Educație » Doina Lemny, Brancusi, la chose vraie

Doina Lemny, Brancusi, la chose vraie

Doina Lemny, specialistă în opera lui Constantin Brâncuşi (1876‑1957), reinterpretează opera şi personalitatea sculptorului într‑un album inedit, publicat de editura franceză de artă Gourcuff Gradenigo. Cuprinzând 250 de ilustraţii din arhive mai puţin cunoscute, albumul Brancusi, la chose vraie dezvăluie o cronologie intimă a operelor lui Brâncuşi prin intermediul unor fotografii alb‑negru făcute de artistul însuşi, multe dintre ele inedite. Rod al trei decenii de cercetări, această lucrare monografică pune în valoare, în special, specificul fotografiilor realizate de Brâncuşi. „El surprinde anumite unghiuri tocmai pentru a dirija privirea celui care doreşte să pătrundă secretul artistului. Brâncuşi spunea că trebuie să ne uităm la sculpturile sale până când ele îşi dezvăluie secretul”, explică Doina Lemny.

Institutul Cultural Român din Paris a organizat o serată de prezentare a cărţii şi a operei brâncuşiene în Sala Bizantină a Palatului Béhague, sediul Ambasadei României în Franţa. Au fost invitaţi să conferenţieze, alături de autoare şi editorul Alain de Gourcuff, eseistul şi teatrologul George Banu şi Mica Gherghescu, istoric de artă.

Fost muzeograf responsabil al fondului Brâncuşi de la Muzeul Naţional de Artă modernă – Centrul Pompidou din Paris, Doina Lemny este istoric de artă şi specialistă în sculptura secolului al XX‑lea. În Franţa, a curatoriat numeroase expoziţii, printre care „Matisse – Pallady şi Ia românească/ La Blouse roumaine. Doi artişti sub cenzură” sau „Brâncuşi. Sublimarea formei”. Este autoarea mai multor lucrări monografice precum Brancusi, au‑delà de toutes les frontières, Fage, 2012 (Brâncuşi dincolo de frontiere), Lizica Codréano, une danseuse roumaine dans l’avant‑garde parisienne (Lizica Codreanu, o dansatoare româncă în avangarda pariziană), Fage, 2011, Brancusi. La sublimation de la forme (dir.) (Brâncuşi, sublimarea formei), Snoeck, 2019.

Teatrologul Georges Banu, profesor universitar şi eseist, a publicat numeroase cărţi dedicate unor figuri exemplare ale regiei şi scenei moderne (Peter Brook, Patrice Chéreau), aplecându‑se deopotrivă şi asupra legăturilor dintre teatru şi pictură pe teme precum Le Rideau, L’Homme de dos şi Nocturnes. Între ultimele titluri publicate la editura Arléa se numără La Porte au cœur de l’intime (Uşa, o geografie intimă) şi Une lumière au cœur de la nuit (O lumină în inima nopţii). Între alte distincţii, a primit Marele Premiu al Academiei franceze şi Premiul pentru Opera omnia al revistei Observatorul cultural.

Mica Gherghescu, doctor în istoria artei, este responsabilă a polului Cercetare şi programare ştiinţifică din cadrul Bibliotecii Kandinsky, la Centrul Pompidou. Alain de Gourcuff este fondatorul şi directorul editurii de artă Gourcuff‑Gradenigo.

Evenimentul a fost organizat de Institutul Cultural Român de la Paris, în parteneriat cu Ambasada României în Franţa şi editura Gourcuff Gradenigo.

ICR

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest