Comunicat de presă

România, ţară invitată la cea de-⁠a 77-⁠a ediţie a Târgului de Carte de la Madrid

Bref ■ ICR ■ Accademia di Romania in Roma

În data de 4 iulie 2017 a fost semnat protocolul de colaborare între Institutul Cultural Român şi Asociaţia Librarilor din Madrid, document potrivit căruia România va participa în calitate de Ţară invitată la cea de-⁠a 77-⁠a ediţie a Târgului de carte Retiro (25 mai-⁠10 iunie 2018). Acordul a fost semnat la sediul Ambasadei României în Regatul Spaniei de domnul Mirel Taloş, în calitate de vicepreşedinte al Institutului Cultural Român şi de domnul Manuel Gil Espin, în calitate de reprezentant al Asociaţiei Librarilor din Madrid (entitatea care organizează anual Târgul de carte), în prezenţa doamnei Gabriela Dancău, Ambasadorul României în Regatul Spaniei şi a doamnei Ioana Anghel, directorul reprezentanţei de la Madrid a Institutului Cultural Român.

Târgul de carte Retiro este cel mai mare eveniment din Spania dedicat literaturii, fiind organizat în Parcul Retiro, fără întrerupere, din anul 1967. Prima ediţie a avut loc în 1933, iar în perioada 1937-⁠1944 acesta nu a fost organizat din cauza Războiului Civil. Încă din 1982 există tradiţia ca, în fiecare an, un membru al Casei Regale a Spaniei să viziteze Târgul. Anul acesta, Târgul Retiro a fost inaugurat de Regele Filip al VI-⁠lea şi de Regina Letizia, împreună cu Marcelo Rebelo de Sousa, preşedintele Republicii Portugalia, Ţara invitată a ediţiei din 2017.

Retiro este organizat de Asociaţia Librarilor şi de Asociaţia editorilor din Madrid, de Federaţia Asociaţiilor Naţionale de distribuţie de carte (FANDE), în colaborare cu Primăria Madridului şi Ministerul Educaţiei, Culturii şi Sportului din Spania.

Conform datelor furnizate de organizatori, cele peste 350 de standuri sunt vizitate anual de peste 2.000.000 de persoane în cele 17 zile, fiind astfel un eveniment unic prin specific şi afluenţă şi având, evident, nu doar un puternic caracter literar, ci şi unul popular. Particularitatea târgului constă în a oferi un contact direct publicului lector cu scriitorii preferaţi, pe care îi poate întâlni la standurile editurilor şi librăriilor. De asemenea, reprezintă cel mai mare eveniment literar din Spania pentru un public extrem de numeros, datorită locului în care se organizează (Parcul Retiro) şi a duratei acestuia (17 zile).

Participarea României, respectiv a Institutului Cultural Român cu stand propriu la Târgul de Carte Retiro, a început în 2012 şi a fost apreciată la toate nivelurile, atât în presă, la nivel de editori, librari, cât şi la nivel protocolar înalt (Regina Spaniei s-⁠a oprit la standul românesc la deschiderea din anul 2013), dar şi de comunitatea de români din Madrid. Numărul românilor care au venit şi au cumpărat cărţi de la stand este în continuă creştere, iar reacţiile de gratitudine şi mândrie manifestate sunt emoţionante. Nu în ultimul rând, vizibilitatea cărţilor româneşti în Spania a crescut şi datorită prezenţei în cadrul acestui târg, interesul jurnaliştilor şi al editorilor fiind evident. În plus, standul României de la târg se transformă anual într-⁠un punct de atracţie pentru spaniolii interesaţi să călătorească în România, care vin să se informeze despre cele mai impresionante zone care pot fi vizitate în România, să cumpere ghiduri turistice, hărţi şi ghiduri de conversaţie.

Fiecare participare de până acum a reprezentat un important pilon de promovare a literaturii române, iar ediţia de anul viitor, în care România se va bucura de statutul de Ţară invitată, va fi un motiv prielnic de a pune în valoare patrimoniul literar românesc şi, totodată, de a oferi o perspectivă asupra evoluţiilor literare şi editoriale actuale din România, prin prisma unui program bogat şi variat care va include dezbateri, lansări de carte şi întâlniri la care vor participa editori, scriitori, traducători, profesori universitari, jurnalişti români şi spanioli, spectacole şi concerte.

Participarea românească la Târgul de carte reprezintă o oportunitate extraordinară pentru a promova imaginea României în faţa unui public foarte numeros. În acest sens, pe lângă evenimentele dedicate literaturii române, vor fi organizate activităţi conexe care să pună în evidenţă cultura, civlizaţia şi valorile româneşti.

Ateliere de traducere

În urma parteneriatului semnat în cadrul Salonului de Carte de la Paris, Centre National du Livre din Franţa şi Institutul Cultural Român organizează ateliere de traducere la Bucureşti şi Paris. Atelierele se adresează tinerilor traducători români din limba franceză interesaţi de literatură (roman, proză scurtă, poezie, eseu) şi de ştiinţe umaniste şi sociale (filosofie, antropologie, sociologie, istorie, economie, ştiinţe politice etc.) şi vor urmări formarea sub toate aspectele implicate de practicarea actuală a profesiei de traducător. Atelierele se desfăşoară la sediul ICR din Bucureşti (Aleea Alexandru nr.38, sectorul 1), prin întâlniri lunare şi corespondenţă online, în perioada iunie-⁠iulie 2017, printr-⁠un stagiu de două săptămâni la Paris. Coordonatorii atelierelor sunt poetul şi traducătorul Bogdan Ghiu şi specialiştii CNL (Centre National du Livre).

Institutul Cultural Român asigură cheltuielile de transport pentru participanţii care vin din provincie. În Franţa, participanţii vor beneficia de o bursă de sejur oferită de Centre National du Livre. Textele traduse în cadrul atelierelor vor fi publicate într-⁠un volum la o editură din România. Lista lucrărilor din care vor fi extrase pasajele pe care se va lucra în cadrul atelierelor va fi propusă de organizatori; şi candidaţii pot propune un proiect personal de traducere (carte sau autor), care, în urma evaluării, ar putea fi reţinut.

Total 2 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button