Actualități - Comunicate

Noul sezon al seriei „Istoria României într-un obiect”

ICR BRUXELLES. Mărturii despre Brâncuşi, într‑un material semnat de istoricul de artă Doina Lemny. Proiectul „Brâncuşi, contemporanul nostru” este prezentat de ICR Bruxelles pe pagina de Facebook şi presupune realizarea unui eveniment dedicat Zilei Naţionale „Constantin Brâncuşi”, sărbătorită, în fiecare an, la 19 februarie. Istoricul de artă Doina Lemny a adunat, în cele mai recente volume dedicate operei şi personalităţii lui Constantin Brâncuşi, o serie de elemente noi şi mărturii, care sunt prezentate publicului într‑un material video vineri, 19 februarie. Înregistrarea prezintă un catalog care cuprinde lucrările „Brancusi. La sublimation de la forme”, „Correspondance Brancusi & Duchamp”, „Brancusi et Marthe ou l’histoire d’amour entre Tantan et Tonton”, „Matisse‑Pallady et La Blouse roumaine. Une amitié sous la censure” (ediţie bilingvă franceză‑română) şi „L‑au întâlnit pe Brâncuşi”.

ICR MADRID. Petru Maior, comemorat la 200 de ani de la moarte. Personalităţi de marcă ale culturii şi civilizaţiei româneşti, a unor lucrări sau opere de artă importante, precum şi a unor evenimente reprezentative pentru România sunt prezentate, şi în luna februarie, pe reţelele de socializare ale reprezentanţei din Spania. Proiectul continuă duminică, 14 februarie, cu Petru Maior, cărturar iluminist, filolog şi istoric, unul dintre corifeii Şcolii Ardelene, la 200 de ani de la moartea sa (14 februarie 1821).

ICR NEW YORK. Profesorul Sanda Golopenţia, la „Conferinţele Leon Feraru”. Seria programului „Conferinţele Leon Feraru” continuă, pe reţelele de socializare ale reprezentanţei, miercuri, 17 februarie, cu un dialog între Sanda Golopenţia, profesor emerit de literatură la Universitatea Brown, şi Dorian Branea, directorul ICR New York. Tema abordată o constituie conflictele cultural‑ideologice în mediul academic american, mutaţiile survenite în civilizaţia americană după câştigarea Războiului Rece şi tulburările vieţii intelectuale contemporane americane. Programul onorează memoria scriitorului, diplomatului şi universitarului Leon Feraru (1887‑1962), profesor la Universitatea Columbia şi întemeietor al diplomaţiei culturale româneşti ca efort de promovare consecvent, profesionist, în Statele Unite.

„Coiful greco‑ilir”, prezentat în programul „Istoria României într‑un obiect”. Programul „Istoria României într‑un obiect” continuă luni, 8 februarie, pe reţelele de socializare ale reprezentanţei, cu prezentarea artefactului „Coiful greco‑ilir”, realizată de Andrei Georgescu. „Istoria României într‑un obiect” urmăreşte familiarizarea publicului american cu istoria României, reprezentată, de fiecare dată, printr‑un obiect unic, cu puternice şi multiple implicaţii, prin care se poate reconstitui o întreagă perioadă istorică. După ce, pe parcursul anului 2020, ICR New York a colaborat în realizarea acestui proiect cu Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, cu Muzeul de istorie a Moldovei de la Iaşi şi cu Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei din Cluj, noul sezon debutează cu o colaborare cu Muzeul Naţional al Banatului din Timişoara.

Muzicienii Vlad Maistorivici şi Diana Ionescu, recital în cadrul programului „Seratele Enescu Online”. Programul „Seratele Enescu Online” prezintă joi, 18 februarie, un recital susţinut de Vlad Maistorivici (vioară) şi Diana Ionescu (pian), pe reţelele de socializare ale ICR New York. Programul presupune distribuirea, în mediul virtual, a unei suite de conţinuturi muzicale exclusive, create special pentru reprezentanţă, de către unii dintre cei mai valoroşi muzicieni şi ansambluri româneşti şi internaţionale. „Seratele Enescu Online” este un program permanent al ICR New York care urmăreşte promovarea muzicii româneşti prin intermediul unor recitaluri de cea mai bună calitate, acoperind o gamă largă de stiluri şi genuri, susţinute de muzicieni români sau de origine română, americani şi internaţionali.

ACCADEMIA DI ROMANIA IN ROMA. Limitele realităţilor senzoriale, explorate de artista Maria Niţulescu. Expoziţia „The Factum, una realtà di spazio e tempo” a artistei Maria Niţulescu se desfăşoară, în perioada 4 februarie ‑ 14 martie, la Museo Pietro Canonica din Roma. Expoziţia este special realizată pentru spaţiile Muzeului şi explorează limitele realităţilor noastre senzoriale prin intermediul artei. Artista se inspiră din teoria filosofului si psihologului Paul Watzlawick, care în eseul „Realitatea inventată” explică modul în care oamenii experimentează realitatea dată de spaţiul fizic real şi realitatea dată de conceptualizarea pe care aceştia o creează pentru a înţelege lumea. Aceste realităţi individuale există deja, formate într‑un set de filtre perceptive stabile, dar există şi altele sociale, ştiinţifice şi ideologice, care inevitabil influenţează dezvoltarea primelor. Este interesant de observat că indivizii nu sunt complet liberi să interpreteze lumea din jurul lor. Pe baza acestei teorii, Maria Niţulescu a conceput un proiect format din trei abordări complementare, dar distincte ‑ sunetul, lumina, parfumul ‑ pentru a fi expus în spaţiul Muzeului Pietro Canonica, din Roma.

Total 2 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button