Contemporanul » Actualități - Comunicate » Mihai Eminescu de la Narcis la Hyperion

Mihai Eminescu de la Narcis la Hyperion

Sub egida Primăriei Comunei Miroslava – Iaşi, ca o încununare a Zile Culturii Naţionale, iată o manifestare cultural‑artistică ce doreşte să păstreze moştenirea marelui bard al neamului românesc: Simpozionul „Mihai Eminescu de la Narcis la Hyperion”. Profesori, elevi de la şcolile gimnaziale „Colonel Constantin Langa” şi „Dimitrie Anghel”, de la Liceului „Mihail Kogălniceanu” din Miroslava au avut bucuria de a cunoaşte reflectarea spiritului eminescian în arte (pictură, sculptură, muzică, cinematografie), având ca invitaţi pe Acad. Mihai Cimpoi (director al Centrului Muhai Eminescu, Chişinău), sculptorul Prof. Gheorghe Gheorghiţă‑Vornicu (Liceul de Artă „Octav Băncilă”, Iaşi), Conf. Univ. Dr. Cătălina Ionela Chelaru (Universitatea de Arte „George Enescu”, secţia Canto, Iaşi), poetul Vlad Scutelnicu (secretar de redacţie, revista Hyperion, Botoşani), Acad. Liviu Pendefunda, sub coordonarea căruia se află Cenaclul „Dimitrie Anghel”. Membrii acestui cenaclu înfiinţat de patru ani, ale căror versuri au văzut deja lumina tiparului în revista Contact international, au pregătit un recital din lirica eminesciană.

Lucrările prezentate, printre alţii, de Prof. Gabriela Bunghez (Eminescu, Maiorescu, Junimea), Prof. Luisa Amarie (Eminescu – perspective critice), Prof. Diana Deliu (Memoria lui Eminescu în arte) subliniază importanţa menţinerii în conştiinţa colectivă a românilor a personalităţii globale, atât spaţial cât şi temporal, a marelui poet. Proiectarea primului film documentar despre Eminescu, Veronica şi Creangă din 1914, prezentarea fragmentelor cinematografice din filmele Un bulgăre de Humă cu Dorel Vişan şi Pintea, Luceafărul (1986 regizat de Emil Loteanu), Eminescu 1991 realizat de Moldova‑Film. Au fost amintiţi poetul Gheorghe Tomozei care, în „eminescologia cinematografică”, a colaborat în calitate de scenarist la filmul Dacă treci râul Selenei… (1976) al regizorului Paul Orza şi poetul Vasile Nicolescu, care a realizat împreună cu regizorul Jean Petrovici un film despre cosmogonia eminesciană.

Prof. Gheorghe Gheorghiţă‑Vornicu, autor a numeroase interpretări spaţiale ale poetului în România şi Republica Moldova a enumerat cele mai frumoase statui dedicate de sculptori poetului nostru naţional.

Conf. Univ. Dr. Cătălina Ionela Chelaru s‑a referit la muzica compusă pe versurile lui Eminescu de‑a lungul timpului, culminând cu Dialogurile dragostei. Arii şi romanţe pe versuri de Mihai Eminescu şi Veronica Micle, compuse de Eugen Doga.

Despre manifestările omagiale organizate la Ipoteşti şi Botoşani în utimile trei decenii a amintit poetul Vlad Scutelnicu.

Iniţiatorii şi organizatorii simpozionului, Julieta şi Liviu Pendefunda au invitat pentru o alocuţiune de înaltă erudiţie pe Acad. Mihai Cimpoi. O atmosferă emoţionantă şi plină de învăţăminte a încheiat expunerea, şi pe alocuri, dialogul cu participanţii din Sala „Verdi”, Congress Hall, deschisă de anul trecut în Family Market din Miroslava.

Expoziţia de desene ale elevilor sub îndrumarea Prof. Marius Constantin Pavel, inspirate din opera lui Mihai Eminescu, şi participarea corului DoReMi au constituit garanţia unei manifestări de înaltă ţinută. (Conte)

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest