Actualități - Comunicate

Manuscrise şi documente Mircea Eliade cumpărate de Academia Română

Academia Română a achiziţionat, în cadrul unei licitaţii, un număr de 17 manuscrise semnate Mircea Eliade, aparţinând perioadei de adolescenţă şi tinereţe a savantului român. Alături de acestea au fost cumpărate câteva scrisori primite de Mircea Eliade de la profesorul său Constantin Rădulescu‑Motru, de la Constantin Noica şi Surendranath Dasgupta, corespondenţă cu jurnalistul Horia Stanca din anii în care Eliade a lucrat ca angajat cultural pe lângă Legaţia Regală a României la Lisabona, precum şi câteva schiţe şi desene originale semnate Mircea Eliade. În cadrul aceleiaşi licitaţii au mai fost achiziţionate o copie legalizată a diplomei de bacalaureat a lui Emil Cioran şi un set de 62 de scrisori, alcătuind corespondenţa dintre Ionel Jianu şi Constantin Noica în perioada 1975‑1983.

 

Conferinţă de presă.
Clubul Academicienilor

 

Valoarea simbolică şi patrimonială a acestei achiziţii a fost reliefată de acad. Ioan‑Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, în cadrul conferinţei de presă organizate la Clubul Academicienilor: „Avem ocazia de a anunţa achiziţionarea în patrimoniul Academiei Române, în patrimoniul Bibliotecii Academiei Române, a unui tezaur aparţinător moştenirii noastre culturale. Nu e un lucru simplu, n‑a fost un lucru uşor de realizat, dar el s‑a petrecut într‑un fel natural, pentru că menirea acestei instituţii, între altele, este şi tezaurizarea valorilor culturii româneşti şi universale în limitele posibilului (…). Academia este mai bogată, mai bogată în spiritualitatea ei”. „Nu stă în căderea mea să vă spun cât de importantă e moştenirea pe care a lăsat‑o culturii româneşti Mircea Eliade. Nici nu e nevoie. Dar vreau să vă reamintesc că face parte, totuşi, din patrimoniul culturii universale. Dincolo de meandrele vieţii lui, care pot fi discutate, în aceste manuscrise se pot vedea iniţierile lui din tinereţe în cultura şi civilizaţia indică, de pildă, în cunoaştere tainelor civilizaţiei egiptene, în traducerea lui Giovanni Papini, de exemplu.”

Decizia Academiei Române de a achiziţiona acest set de manuscrise vine să confirme demersul iniţiat în anul 2019 de dr. Eugen Ciurtin, cercetător la Institutul de Istoria Religiilor al Academiei Române, susţinut de dr. Bogdan Tătaru‑Cazaban, director al acestui institut, şi prof. univ. Bogdan Creţu, directorul Institutului de Filologie Română „A. Philippide”, Filiala Iaşi a Academiei Române, care semnalau printr‑o petiţie naţională, alături de alţi intelectuali români, riscul risipirii bogatului fond documentar lăsat în custodia familiei de Mircea Eliade la plecarea sa din România. Manuscrisele achiziţionate au fost expuse în ziua conferinţei de presă la Clubul Academicienilor, urmând a fi donate Bibliotecii Academiei Române, pentru a completa, astfel, fondul Mircea Eliade deja existent la Cabinetul de Manuscrise, Carte Rară, şi a pune bazele unei arhive publice Mircea Eliade, la dispoziţia cercetătorilor operei sale. Gabriela Dumitrescu, şef serviciu Manuscrise, Carte Rară al Bibliotecii Academiei Române, şi‑a exprimat speranţa ca şi alte documente Eliade să intre în patrimoniul Academiei: „Ceea ce este important în contextul acestei achiziţii este faptul că fondul Bibliotecii Academiei Române se completează astfel. Acum, printr‑o întâmplare fericită, am reuşit să completăm, cel puţin în parte, fondul Mircea Eliade. Am spus cel puţin în parte, pentru că am înţeles că există încă manuscrise Mircea Eliade depuse de fiul lui Mircea Handoca la Casa de Licitaţie Historic şi sperăm ca în viitor să putem achiziţiona şi celelalte manuscrise existente”.
 

Manuscrise existente în Fondul Mircea Eliade de la Biblioteca Academiei Române înainte de achiziţia din 7 aprilie 2021:

 

 1. Eliade, Mircea, [Jurnal] (Ms. rom. 5962)
 2. Eliade, Mircea, [Întoarcerea din rai] (Ms. rom. 5961)
 3. Eliade, Mircea, [Întoarcerea din rai] (Ms. rom. 4357)
 4. Eliade, Mircea, Huliganii. Partea I (Ms. rom. 5257)
 5. Eliade, Mircea, Huliganii. Partea II‑III (Ms. rom. 5258)
 6. Eliade, Mircea, Memoriile unui soldat de plumb (A 3605 a)
 7. Eliade, Mircea, Minunata călătorie a celor cinci cărăbuşi în ţara furnicilor roşii. Poveste de moravuri (A 3605 b)
 8. Eliade, Mircea, Viaţa şi apucăturile furnicilor (A 3605 c)
 9. Eliade, Mircea, [Tratat de istorie a religiilor] (Ms. rom. 5926)

 

Manuscrise şi documente achiziţionate în licitaţia din data de 7 aprilie 2021:

 1. Studiul „Umanismul indian”
 2. Traducere „Ispitirea diavolului”, Giovanni Papini
 3. Eseul „Misterele şi iniţierea orientală”
 4. Eseul „Când se aude clopotul salvator şi pentru unii şi pentru alţii”
 5. Eseul „Geometrul Ahasverus”
 6. Eseu despre Giovanni Papini
 7. Eseul „De ce nu mai citim?”
 8. Caiet‑manuscris „Încercări de scrisoare orientală”
 9. Caiet‑manuscris „Amintiri din retragere”, 1922
 10. Caiet‑manuscris „Note şi articole”
 11. Caiet‑manuscris „Memoriile unui soldat de plumb”
 12. Caiet‑manuscris „Din carnetul unui cercetaş”, 1922
 13. Schiţa „Noaptea”, 1922
 14. Conferinţă pe tema muzicii primitive
 15. Rezumat al lucrării „Poeţi alessandrini”
 16. Rezumat al lucrării „Eugénie Grandet”
 17. Necrologul lui Maurice Barrès

 

CORESPONDENŢĂ Mircea Eliade:

 

Scrisoare către Constantin Noica, 17 ianuarie 1980

Scrisoare din partea lui Ionel Jianu

Scrisoare din partea lui Surendranath Dasgupta

Scrisoare din partea lui Alexandru Rosetti, 28 ianuarie 1936

Scrisoare din partea lui Constantin Rădulescu‑Motru, 12 iulie 1938

Corespondenţă cu Horia Stanca

Petru Comarnescu, „America văzută de un tânăr azi”, cu dedicaţie şi scrisoare către Mircea Eliade

 

GRAFICĂ Mircea Eliade

 

Desen original în carioca

Două schiţe în tuş

 

ALTE DOCUMENTE

 

Corespondenţa Ionel Jianu – Constantin Noica, 1975‑1983

Emil Cioran, copia legalizată a Diplomei de Bacalaureat, 1928

Biroul de comunicare al Academiei Române

Total 0 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button