Actualități - Comunicate

Editura Rediviva – Anuarul Andiamo in Romania!/ Mergem în România

Centrul Cultural Italo-⁠Român, în colaborare cu Pavilionul României din cadrul EXPO 2015 Milano, organizează marţi 21 iulie 2015, ora 20.00, lansarea Anuarului Andiamo in Romania!/ Mergem în România, editura Rediviva, Milano 2015, 108 pagini. Proiectul editorial este sprijinit de Departamentul pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.

Andiamo in ROMANIA! Mergem în ROMANIA! este noua ediţie a Anuarului Centrului Cultural Italo-⁠Român, apărută recent la Editura Rediviva din Milano, ediţie dedicată partAdioamo-urgenta-Mariaicipării României la Expoziţia Mondială din capitala lombardă, care reuneşte 150 de ţări. Pentru al treilea an consecutiv, Editura Rediviva a Centrului Cultural Italo-⁠Român editează Anuarul care are ca tematică constantă Repere culturale româneşti în Italia. Organizarea Expoziţiei Mondiale la Milano a fost o ocazie de a oferi, în contextul imaginii ţărilor prezente, o lucrare de promovare a României, o Românie văzută prin ochii străinilor, a turiştilor, deveniţi apoi, unii dintre ei, locuitori şi ambasadori ai Ţării noastre, care prin mesajele lor, dincolo de prejudecăţi şi de obsesivele cuantificări, transmit o Românie aşa cum o simt, o înţeleg şi o dezvăluie cu sinceritate celor din jur.

O mare parte a ediţiei Mergem în România!/ Andiamo in Romania! prezintă viziunea unor străini: italieni, americani, irlandezi, englezi. Cum au luat ei contact cu România, cum au ales să se dedice valorificării patrimoniului cultural şi natural românesc, dar mai ales cum să o promoveze în ochii ţărilor de unde provin, în încercarea de a arăta minunata diversitate întâlnită la noi, dar şi de a-⁠i îndemna pe români să conştientizeze un patrimoniu, de care se bucură şi pe care trebuie să îl conserve pe viitor.

Ideea prezentului volum a pornit de la lucrarea: Călători străini despre Ţările Române, o resursă documentară de însemnătate în reconstituirea unor aspecte legate de Ţările Române şi de români, oferită de zeci şi mii de călători străini, care atraşi de pitorescul şi frumuseţea meleagurilor noastre, au lăsat importante însemnări legate de cadrul natural, obiceiuri, port, mentalitate.

România: unică, frumoasă şi autentică este leit-⁠motivul poveştilor, pe care lucrarea de faţă caută să-⁠l aducă în faţa cititorilor. O Românie descoperită în mare parte din curiozitate, din imboldul de a cunoaşte o ţară despre care în aproape cinci decenii de regim comunist s-⁠a vorbit foarte puţin sau mai deloc, o ţară care are încă multe obstacole de trecut, dar, în acelaşi timp, o forţă şi o energie extraordinară de a merge înainte. Anuarul nu-⁠şi propune să prezinte locurile turistice ale României, monumentele, destinaţiile cunoscute, ci aduce în prim plan valorile mai puţin apreciate de locuitorii ei: fauna, flora, pădurile, zonele rurale, potenţialul uman, prietenia, ospitalitatea s.a. Mesajul care transpare din relatările celor care ajung în contact cu meleagurile româneşti este armonia dintre oameni şi mediu – o valoare, pierdută în alte zone ale Europei.

Cele peste 100 de pagini vorbesc despre impactul pe care îl au străinii în contact cu România. Că este vorba despre Prinţul Charles al Marii Britanii, un adevărat ambasador al frumuseţilor României, despre irlandezul Peter Hurley, care organizează un Festival al Tradiţiilor în Maramureş, americanul Scott Eastman, care promovează România prin fotografiile sale, sau italianca Giovana Basetti care face să renască satele transilvane, până la filmul documentar Whild Carpathia, considerat unul dintre cele mai frumoase documentare despre România – toate acestea nu sunt decât exemple despre uriaşul potenţial cultural şi natural pe care îl prezintă ţara noastră.

Dacă Daria Barcheri, originară din Padova, povesteşte italienilor de ce a ales să trăiască în România, de ce crede că România este ţara care o îndeamnă spre poezie, iar Francesco Corsi din Florenţa, ne introduce în mirajul unui sat transilvănean Bichigiu, un sat ca oricare altul, dar care îi dezvăluie autorului emoţii şi trăiri autentice, Antonio Buozzi, originar din Milano, povesteşte despre cum s-⁠a născut prietenia lui cu românii şi despre implicarea sa în promovarea imaginii României prin articole şi documentare.

Anuarul consacră spaţiu şi prezenţei românilor în capitala lombardă Milano, aducând în prim plan personalităţi din istoria şi cultura română, care s-⁠au aflat în legătură cu acesta: Iancu de Hunedoara, Simion Bărnuţiu, Hariclea Darclee, Ioan Petru Culianu, dezvăluind în acelaşi timp şi interesul unor milanezi pentru cultura românească. Un interesant studiu despre modul în care sunt văzuţi românii în Italia este prezentat de cercetătorii italieni Franco Pittau şi Antonio Ricci de la Centro Studi e Ricerche din Roma, iar câteva aspecte privind istoria naşterii poporului român şi componenta latină pot fi aflate din textele studenţilor italieni de la Universitatea de Studii Bicocca din Milano. Şi dacă tema Expoziţiei Mondiale este Hrănirea planetei – alimentaţia, dr. Gheorghe Cerin, cardiolog, cu o experienţă de peste 20 de ani în cardiochirurgie, vine să întregească conţinutul lucrării cu importante sfaturi legate de sănătate şi de alimentaţia sănătoasă. La noua ediţie coordonată de Violeta Popescu şi Claudia Bolboceanu şi-⁠au adus contribuţia circa 20 de colaboratori, printre care şi câţiva membri ai echipei Rediviva: Maria Floarea Pop, Davide Arrigoni, Gabriel Popescu, Florentina Niţă, autori şi traducători.

Sunt câteva mărturii de suflet, despre felul în care poţi descoperi şi apoi iubi o Ţară, despre modul în care un străin se poate regăsi în tradiţiile noastre, despre bucuria lucrurilor simple pe care România o dăruieşte din plin celor ce sunt în căutarea acestora.

Rediviva,
www.redivivaedizioni.com

Total 0 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button