Actualități - Comunicate

Constituţia României Mari (1923–2023). Proiect de ţară întregită, viitor democratic şi european

Academia Română a organizat conferinţa „Constituţia României Mari (1923–2023). Proiect de ţară întregită, viitor democratic şi european”, susţinută de prof. univ. dr. Mircea Duţu, directorul Institutului de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române. Evenimentul se înscrie în ciclul manifestărilor cu public organizate de Fundaţia Culturală Dalles a Academiei, inaugurate în luna ianuarie a acestui an.

Constituţia României din 29 martie 1923 a reprezentat punctul culminant al unor evoluţii de mai bine de un veac de receptare şi afirmare a ideilor şi valorilor constituţionalismului modern şi, totodată, momentul desăvârşirii unui model propriu de dezvoltare constituţională, care va marca parcursul istoric al statalităţii româneşti. Precedată de o amplă dezbatere naţională, constituţia a prefigurat şi a consacrat un veritabil proiect de ţară întregită, cadru de promovare a unui stat român naţional unitar, creator de civilizaţie modernă, democratic şi cultural, cu o puternică vocaţie europeană.

Prof. univ. dr. Mircea Duţu este directorul Institutului de Cercetări Juridice „Acad. Andrei Rădulescu” al Academiei Române, având vaste preocupări în domeniul ştiinţei dreptului şi al culturii juridice. A acordat o atenţie deosebită problemelor constituirii statului român modern, desăvârşirii unităţii naţionale şi consolidării României în perioada interbelică (Un secol de stat unitar şi drept naţional, 2018; Temeiuri juridico‑instituţionale ale României Mari, 2019; Fundamentele dreptăţii naţionale. Tratatul de la Trianon şi conştiinţa juridică românească – coautor –2020). Este iniţiator şi coordonator al ciclului de conferinţe organizat de Institutul de Cercetări Juridice al Academiei Române „Tradiţia constituţională şi viitorul constituţionalismului în România”, consacrat marcării Centenarului Constituţiei României Mari şi organizat în perioada septembrie 2022–martie 2023.

Construită între anii 1930‑1932 de Academia Română, conform clauzelor testamentului Elenei Dalles, şi confiscată abuziv în 1948 de către regimul comunist, celebra Sală „Dalles” din Bucureşti, edificiu reper în istoria culturală a capitalei, beneficiază începând cu anul 2023 de un program de conferinţe şi dezbateri structurat de Academia Română, prin Fundaţia Culturală Dalles. Conferinţele se desfăşoară lunar, joia, începând cu ora 18, în a treia sau a patra săptămână a fiecărei luni.

Total 1 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button