Actualități - Comunicate

Incursiunea mea în tainele somnului

Conferinţa despre incursiunea în tainele somnului, susţinută de profesorul Jean‑Jacques Askenasy, aduce în atenţia publicului detalii ale cercetărilor realizate în domeniul medicinei somnului începând cu a doua jumătate a secolului XX. Parcursul profesional al neurologului Askenasy a luat o nouă turnură odată cu emigrarea în Israel, în anul 1972. Studiile sale au continuat demersurile lui Oscar Sager asupra mecanismelor de declanşare a stării de somn. Cercetările concepute la Institutul de Ştiinţă Weizmann, investigaţiile asupra sistemului nervos periferic, derulate în laboratorul de microneuronografie de la Universitatea din Tel‑Aviv, analiza insomniilor cronice şi a stresului posttraumatic, generate de experienţa războiului din Israel în anul 1991, au determinat aprofundarea domeniului somnologiei de către profesorul Askenasy. Descoperirile sale completează patologia generală a somnului alături de cercetările lui Nathaniel Kleitman, Michel Jouvet, Charles Fischer, William Dement, privind legea universală a celor două tipuri de somn, etapele somnului şi starea de veghe, inhibiţia musculară, existenţa viselor, reducerea timpului de somn şi tulburările specifice.

Medicul Jean‑Jacques Askenasy s‑a format ca specialist neurolog în România, la şcoala profesorilor Gheorghe Marinescu şi Oscar Sager. În 1969 a devenit doctor în ştiinţe medicale cu o teză despre efectul vibraţiilor asupra sistemului nervos. În perioada 1970‑1972 a coordonat activitatea departamentului de neurologie din cadrul Spitalului CF2 Bucureşti. În anul 1972 a emigrat în Israel, iar un an mai târziu făcea parte din colectivul cadrelor medicale de la Ichilov Hospital‑Tel‑Aviv University ca neurolog. Între anii 1974‑1975 a activat ca cercetător la Institutul de Ştiinţă Weizmann, sub îndrumarea profesorului David Samuel.

Cercetările sale în domeniul somnologiei şi neurologiei, în echipe de specialişti din Europa, SUA şi Israel, i‑au adus recunoaşterea internaţională. Din anul 1976 este cadrul didactic al Facultăţii de Medicină Sackler a Universităţii din Tel‑Aviv, în 1995 devenind profesor. A fost acreditat ca specialist în medicina somnului la Stanford University California USA (1985), iar în 1986 a realizat un proiect de investigare a somnului în bolile neurologice la Clinica Charcot a Spitalului „Salpêtrière”, Universitatea „Pierre et Marie Curie” din Paris.

În anul 1988 a fondat primul institut de medicina somnului, în cadrul Centrului Universitar „Sheba” din Tel‑Aviv, pe care l‑a coordonat timp de 18 ani. În prezent susţine cursuri de somnologie, neurologie şi medicină judiciară în programele Universităţii din Tel‑Aviv.

Este membru de onoare al Societăţii Franceze de Neurologie (1977) şi membru asociat al Academiei de Neurologie al SUA. În anul 2003 a primit din partea Academiei Române diploma „Meritul Academic”.

„Conexiuni” – Conferinţele Academiei Române. Cons­tituie un proiect menit să răspundă uneia dintre principalele misiuni ale Academiei Române, aceea de a oferi repere ştiinţifice şi culturale autentice pentru naţiunea română şi de a stimula viaţa intelectuală. Conferinţele sunt susţinute de membri ai Academiei Române şi de cercetători din institutele sale, acoperind arii diverse de specializare, circumscrise unor domenii specifice sau situate în zona transdisciplinarităţii. Prelegerile au fost gândite cu un grad sporit de accesibilitate şi sunt destinate publicului de orice vârstă şi de orice formare intelectuală, umanistă ori ştiinţifică, specialişti afirmaţi sau tineri aflaţi la început de carieră. Ele pot fi utilizate inclusiv ca material didactic în mediul universitar şi chiar liceal, cu scopul de a orienta şi a fundamenta gustul pentru dezbatere, exersarea gândirii critice, dezvoltarea capacităţii analitice şi manifestarea spiritului creativ.
Conferinţele sunt înregistrate şi publicate pe canalul YouTube al Academiei Române (https://bit.ly/3whyCkY), fiind disponibile în regim gratuit. Ele vor face, de asemenea, obiectul unor videobook‑uri editate de Editura Academiei Române şi vor fi distribuite în biblioteci, universităţi, licee şi librării

Biroul de comunicare al Academiei Române

Jean‑Jacques Askenasy

Total 1 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button