Actualități - Comunicate

Eveniment • Anul Mircia Dumitrescu • 80. „Mirciiia. Azi. Impuls” – poem grafic de Oana Maria Cajal

Muzeul Naţional al Literaturii Române l‑a sărbătorit pe maestrul Mircia Dumitrescu în secret cu o expoziţie‑surpriză – „Mirciiia. Azi. Impuls” – poem grafic de Oana Maria Cajal. Expoziţia a inaugurat o nouă sală în sediul din Calea Griviţei nr. 64‑66.

„Punctul de plecare, impulsul iniţial al expoziţiei mele, poem grafic, după cum inspirat a numit‑o directorul MNLR, domnul Ioan Cristescu, a fost Decalogul pentru Mircia. Dar nu m‑am mai putut opri după cele 11 lucrări în rezonanţă directă cu decalogul. Am fost sedusă de ideea de a‑l descoperi pe Mircia urmărind o suită de repere esenţiale, simbolice în existenţa lui. Aşa au apărut în picto‑impulsurile mele personaje, locuri, detalii din ţesătura biografică, afectivă, artistică a destinului acestui artist miraculos. Căscioarele, părinţii Bălaşa şi Atanase, bunicii Manda şi Ion, lacul Greaca, crapii de argint puşi la uscat în sat, somnul uriaş care l‑a urmărit în vis toată viaţa, filmul Ora H în care a jucat la 11 ani, Dostoievski, Monseniorul Ghika, samovarul lui Os

tusiev, afinele lui Zaharia Stancu, grădina Vilei Balcica, gravurile spaţiale, cioplite în lemn, atelierul de gravură şi cel din natură, Gaston Bachelard, Nichita Stănescu, Eminescu, Madona Iertării, Ieromonahul Macarie, Mâinile lui Dürer, Cioran – exegetul nefericirii, cimitirul din Alsacia unde i‑a fost îngropat bunicul, căzut în război, praful de stele din ultima noapte a lui Nichita pe pământ. Laitmotivul expoziţiei sunt ochii lui Mircia. Ochii lui Mircia: Oglinda sufletului, misterul creaţiei, infinitul iubirii. Primul vers al Decalogului este cheia expoziţiei: «Să nu‑ţi minţi ochii cu ochi». Expoziţia este, aşadar, un dar special pentru aniversarea marcantă a lui Mircia Dumitrescu, prieten drag şi artist de geniu prin ochii căruia viaţa şi arta se confundă, alcătuind aceeaşi identitate”, scrie, în omagiul său pentru Mircia Dumitrescu, Oana Maria Cajal, dramaturg premiat (Uniter), scenarist, poet, artist vizual.

Mereu aproape de cei tineri, pe care îi încurajează ca nimeni altul. Mereu atras de oamenii de la care a avut de învăţat şi cărora le‑a fost credincios în prietenie, Mircia Dumitrescu crede într‑un sistem valoric dus până la capăt, care educă. Atingând o vârstă atât de frumoasă şi rotundă, 80, Mircia Dumitrescu şi‑a adunat lucrările şi a dus la capăt nu una, ci patru expoziţii. În Sala „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române – Călătoria – gravură, desen, sculptură, tapiserie. La Muzeul Naţional Cotroceni din Bucureşti, Peisaj românesc cu oameni şi sfinţi, amplasată în spaţiile brâncoveneşti, cu lucrări de grafică (gravură, desen), pictură şi sculptură, dedicată memoriei bunicilor, Manda şi Ion Dospina – erou prizonier al Marelui Război (1918). Începând cu 13 iulie 2021, la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, expoziţia Dialogul tehnicilor (gravură, desen, pictură, sculptură), dedicată profesorului Eugen Schileru şi poetului Nichita Stănescu. La Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti se va deschide miercuri, 6 octombrie 2021, expoziţia Perspective (gravură, desen, pictură, sculptură, tapiserie) dedicată familiei.

Muzeul Naţional al Literaturii Române
■ Dramaturg, scenarist, poet, artist vizual

Total 1 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button