Actualități - Comunicate

Evenimente • ICR Tel Aviv: S‑a (re)redeschis sezonul festivalurilor româneşti în Israel

Toamna se numără bobocii şi la ICR Tel Aviv

 

După un an de pauză cauzată de pandemia de coronavirus, ICR Tel Aviv a continuat tradiţia organizării festivalului culturii româneşti „Strada românească”, în oraşul israelian fondat de evrei din România, Zikhron Ya’akov, cu ediţia a treia, împreună cu partenerii săi: primăria Zikhron Ya’akov şi organizaţiile israelienilor originari din România, AMIR şi HOR. Ca şi la precedentele două ediţii, publicul israelian a participat în număr extrem de mare la eveniment, sosind cu miile, din toate colţurile Israelului, pentru a lua parte la caval­cada de programe culturale româneşti.

Evenimentul, care a atras un număr impresionant de vizitatori, a cuprins următoarele manifestări: concerte de muzică balcanică susţinute de SumSum Band; concerte de muzică românească, klezmer, balcanică şi dansuri susţinute de Taraful Ciocârlia; proiecţia filmului România neîmblânzită, producător Alex Păun; dansuri folclorice cu trupa de dansuri de tineret Zamarin; „Poveştile bunicului”, spectacol interpretat de Teatrul Karov din Tel Aviv; ateliere de decupaj pentru copii şi adulţi cu Zipora Neeman; „Vrăjitorul din Givat DADA”, spectacol de teatru de păpuşi de Shoshi Yaari şi ateliere de creaţie DADA, produse de Muzeul Janco Dada din Ein Hod; artă stradală – personaje din Aliya‑ua românească din Zikhron Ya’akov interpretate de artişti locali; „Sionişti români curajoşi în Zikhron Ya’akov” – tur ghidat cu Avi Daskal. Alături de partenerii de proiect, ICR Tel Aviv a fost prezent şi printr‑un stand de informare, unde au fost oferite materiale de interes general, au fost prezentate, de asemenea, activităţile şi evenimentele organizate de ICR Tel Aviv, au fost distribuite materiale de promovare, precum şi materiale turistice.

Programele au avut loc în aer liber, pe parcursul serii de 26 septembrie din timpul „Sărbătorii corturilor”, Sukkot, în spaţii din centrul vechi al oraşului Zikhron Ya’akov, ale cărui baze au fost puse de evreii veniţi din România (Moineşti, jud. Bacău) în anul 1882, primăria oraşului dorind să valorifice această importantă moştenire istorică.

Tot în timpul sărbătorii iudaice a Sukkot‑ului, a avut loc ediţia 2021 a Festivalului Internaţional de Film de la Haifa. Un număr record de producţii cinematografice româneşti au fost incluse în programul ediţiei din acest an, iar unul dintre filmele româneşti, prezentate cu sprijinul ICR Tel Aviv, a obţinut un important premiu.

După ediţia precedentă, desfăşurată numai în format online, Festivalul de Film de la Haifa a organizat, în acest an, un program hibrid, cu proiecţii în diverse locaţii culturale, precum şi online (sistem VOD – „video on demand”. Astfel, după o lungă pauză, filmele româneşti au putut fi vizionate din nou pe marile ecrane, bucurându‑se atât de succes la public, cât şi la critica de specialitate. Programul internaţional al festivalului din acest an a inclus filmele româneşti Întregalde, regia Radu Muntean, Crai nou, regia Alina Grigore, Marocco, regia Emanuel Pârvu, şi Babardeală cu bucluc sau porno balamuc, regia Radu Jude.

Filmul Întregalde, regia Radu Muntean, a fost marele câştigător al Competiţiei Internaţionale Carmel, fiind laureat cu Premiul pentru Cel mai Bun Film, cele trei proiecţii din program având loc cu casa închisă. Filmul Întregalde şi‑a continuat periplul israelian la Festivalul Internaţional de Film Arava, care are loc între 3‑13 noiembrie 2021, în Rezervaţia Naturală Ashush din deşertul Arava. Cu sprijinul ICR Tel Aviv, România este reprezentată în programul internaţional de pelicula Întregalde, care beneficiază de o proiecţie specială, în data de 12 noiembrie 2021, la Tzukim. Festivalul Internaţional de Film Arava, aflat în acest an la ediţie aniversară, celebrează 10 ani de la înfiinţare. Festivalul are loc anual în complexul special amenajat, în aer liber, în deşertul Arava. Programul festivalului include cele mai de succes producţii internaţionale ale acestui an: filme pentru copii şi adolescenţi, scurtmetraje care au fost filmate şi produse în ultimul an în Arava, lungmetraje de ficţiune.

În aceeaşi perioadă, la Cinemateca din Tel Aviv, se desfăşoară TLVFest – Festivalul Internaţional de Film LGBTQ 2021. În cadrul programului competiţiei internaţionale, este prezentat, în data de 19 noiembrie, filmul românesc Câmp de maci, regia Eugen Jebeleanu, laureat şi nominalizat la festivalurile internaţionale de la Torino, Glasgow, Miami, San Francisco, Tallin, London, Gijon.

Luna noiembrie s‑a încheiat cu ediţia XXI a Festivalului Internaţional de Film Evreiesc de la Ierusalim care s‑a deschis în data de 27 noiembrie 2021, la Cinemateca din Ierusalim. În cadrul programului internaţional al festivalului, Ambasada României în Israel, în colaborare cu ICR Tel Aviv, a organizat un eveniment special de prezentare a celei de‑a doua ediţii a volumului „The Ransom of the Jews” semnat de E.S. Radu Ioanid, ambasadorul României în Israel, cu participarea jurnalistului israelian Yossi Melman. Seara s‑a încheiat cu proiecţia filmului documentar Evrei de vânzare, regia Radu Gabrea. Manifestarea a fost dedicată memoriei regizorului Radu Gabrea şi a profesorului Leon Volovici.

Concomitent cu participarea la importante festivaluri din Israel, ICR Tel Aviv a continuat organizarea de evenimente din aproape toate domeniile culturale, atât la sediu, cât şi în alte oraşe din Israel. De la proiecţii de film şi expoziţii de arte plastice, la conferinţe muzicale şi prezentări de carte, în limbile română şi ebraică, ICR Tel Aviv a oferit săptămânal un program variat publicului israelian şi în sezonul cultural de toamnă.

Totodată, programul de cursuri de limba română ca limbă străină, unul dintre cele mai longevive programe ale Institutului, se desfăşoară atât la sediu, cât şi online, cu un număr crescând de cursanţi interesaţi să înveţe limba română – israelieni cu origini româneşti (generaţiile a doua şi a treia), tineri care intenţionează să studieze în România, precum şi alte categorii de israelieni.

Anul cultural 2021 se va încheia în forţă la singura reprezentanţă din Orientul Mijlociu a Institutul Cultural Român. Graţie eforturilor constante ale ICR Tel Aviv de promovare a cinematografiei româneşti în Israel, ediţia 2021 a Festivalul Filmului Românesc va continua cu un program de filme din România şi Republica Moldova. Programul proiecţiilor – care se vor avea loc pe ecranele mai multor cinemateci de pe tot teritoriul Israelului, precum şi pe platformele acestora – urmează să fie definitivat şi anunţat în viitorul apropiat.

Direcţia de comunicare şi promovare ICR

Total 1 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button