Contemporanul » Românii de pretutindeni » Euforia care a îmbătat guvernul

Euforia care a îmbătat guvernul

După ce Israelul a fost una dintre ţările care a reacţionat cel mai repede şi a luat cele mai bune măsuri de protecţie la începutul pandemiei Covid-19, Ţara Sfântă este acum la coada clasamentului, fiind clasificată ca un stat cu risc mare de coronavirus şi la un pas de reizolarea totală.

Guvernul Netanyahu pare că încă trăieşte euforia succesului de acum două luni, când, în întreaga lume, Israelul era lăudat pentru modul în care a gestionat cea mai mare criză de sănătate cunoscută în ultimii ani. Publicul a făcut mari sacrificii în timpul blocajului, dar părea că Israelul a învins criza din sănătate şi putea să‑şi îndrepte atenţia spre a face faţă crizei economice.

Cu toate acestea, în ultimele săptămâni, numărul zilnic de pacienţi depistaţi pozitiv a crescut constant cu mult peste media altor ţări. Statul Israel se confruntă la începutul lunii iulie cu o medie de 1000 de noi infectări zilnice şi este pe locul doi în lume la numărul de cazuri noi raportate la un milion de locuitori, după SUA.

O creştere a ratelor de infectare după redeschiderea economiilor a fost prevăzută în întreaga lume şi chiar aşa s‑a întâmplat, dar toate ţările au făcut eforturi pentru identificarea rapidă a lanţului de infecţie şi pentru ruperea acestuia.

Din păcate, Israelul s‑a grăbit să deschidă şcolile şi să relanseze economia, iar cetăţenii au crezut că lupta cu virusul a fost câştigată. Măsurile de prevenire a transmiterii virusului au fost din ce în ce mai neglijate, iar sistemul de rupere a lanţurilor de infecţie nu a mai funcţionat.

În prezent, Israelul are peste 12.000 de pacienţi Covid‑19. Dintre aceştia, 86 sunt spitalizaţi în stare severă, iar 78 în stare mai puţin critică. Cifrele sunt aproximative pentru că ele se schimbă de la o oră la alta. Se estimează că, după tendinţa actuală, în scurt timp, vom asista la o creştere a numărului de cazuri grave şi a numărului de persoane care vor avea nevoie de respiraţie artificială.

Majoritatea pacienţilor aflaţi în valul actual al virusului sunt tineri, iar aceştia tind să aibă simptome uşoare. Conform specialiştilor, în ritmul actual de creştere al bolnavilor, în două săptămâni sistemul de sănătate poate intra în blocaj. Doar dacă se vor lua în aceste zile măsuri sanitare urgente, se poate evita acest scenariu negru. Pacienţii care sunt acum internaţi în spital au fost infectaţi cu aproximativ zece zile înainte, deci creşterea numărului de bolnavi din spitale în următoarele zile este inevitabilă.

Guvernul a reimpus măsuri sanitare severe. S‑au închis sălile de evenimente, barurile, cluburile, iar în restaurante au voie doar maxim 20 de persoane. De asemenea, sălile de fitness şi piscinele şi‑au închis porţile, iar în autobuze nu au voie să călătorească mai mult de 20 de persoane simultan. Comitetul de urgenţă al coronavirusului anunţă în fiecare zi măsuri din ce în ce mai severe pentru a stăvili valul de infecţie, spre disperarea afacerilor particulare, care se bucuraseră că se pot pune din nou pe picioare.

Situaţia nu este uşoară, lupta cu coronavirusul are implicaţii în toate domeniile şi este o provocare foarte grea pentru aparatul de conducere. Trebuie pusă în balanţă economia ţării şi sănătatea populaţiei, iar dacă nu se iau măsuri urgente, Israelul poate înfrunta un dezastru.

Dragoş Nelersa

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Dragoș Nelersa

Dragoș Nelersa s-a născut la București în data de 9 februarie 1970. A absolvit Institutul Politehnic București, Facultatea de Transporturi. În 2001 s-a stabilit cu familia sa în Israel. A deținut funcția de redactor la ziarul Jerusalem Post. Conduce, din [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest