Contemporanul » Noutăți editoriale » Lansarea monografiei Pandemia COVID-19 în România. Aspecte clinice și epidemiologice

Lansarea monografiei Pandemia COVID-19 în România. Aspecte clinice și epidemiologice

Eveniment · Academia Română
Lansarea monografiei
Pandemia COVID-19 în România.
Aspecte clinice și epidemiologice

Academia Română a organizat joi, 13 august 2020, sesiunea de lansare a monografiei Pandemia COVID-19 în România. Aspecte clinice și epidemiologice, lucrare științifică realizată sub coordonarea acad. Victor Voicu, a acad. Costin Cernescu și a prof. dr. Irinel Popescu, membru corespondent al Academiei Române. Evenimentul a avut loc în Aula Academiei Române, începând cu ora 11.

Sesiunea a fost condusă de acad. Victor Voicu, vicepreședinte al Academiei Române, președinte al Secției de științe medicale și unul dintre cei trei coordonatori ai volumului. Au luat cuvântul acad. Răzvan Theodorescu, vicepreședinte al Academiei Române, dr. Nelu Tătaru, ministrul sănătății, prof. dr. Horațiu Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, prof. dr. Dan Dungaciu, director al Institutului de Științe Politice și Relații Internaționale Ion I.C. Brătianu al Academiei Române, și prof.dr. Emanoil Ceaușu, de la Spitalul clinic de boli infecțioase și tropicale Dr. Victor Babeș.

Lucrarea, apărută la Editura Academiei Române, prezintă o sinteză a cunoștințelor științifice la zi, acumulate pe plan internațional și coroborate cu experiența clinică și cercetarea fundamentală a unora dintre cei mai reputați specialiști din România. Astfel, lucrarea este probabil cel mai amplu volum dedicat COVID-19 apărut la nivel mondial până la această dată.

Acad. Victor Voicu (coordonator): „Afectarea complexă a organismului, la niveluri multiple, metodele de tratament care au fost validate de studii științifice, mijloacele de prevenție care și-au dovedit eficiența și multe alte aspecte își găsesc locul în paginile cărții. Scopul final al acestui efort este ca specialiștii din linia întâi și, prin ei, întreaga populație să beneficieze de progresele pe care știința este obligată să le facă într-un ritm extraordinar de rapid în această criză fără precedent”.

Volumul Pandemia COVID-19 în România. Aspecte clinice și epidemiologice, realizat sub egida Academiei Române, este rodul colaborării a 44 de profesori universitari, medici specialiști, și cercetători care sintetizează, în peste 400 de pagini, teme de maximă importanță și actualitate precum: etiologia epidemiei SARS-COV-2, modul de transmitere și factorii de risc, mecanismele patogene, răspunsul imun, tabloul clinic și diagnosticul clinic, diferențial și paraclinic, situația bolilor clinice în contextul pandemiei COVID-19 (eg bolile cardio-vasculare, hipertensiunea arterială, insuficiența cardiacă, diabetul zaharat, obezitatea etc). Capitole importante sunt dedicate tratamentului COVID-19 în secțiile de terapie intensivă, tratamentului cu plasmă de convalescent, dar și unor teme intens dezbătute public precum impactul infecției cu SARS-COV-2 asupra activității secțiilor clinice non-COVID, inclusiv cele chirurgicale.

Reprezentanții presei și participanții la eveniment au respectat măsurile de protecție în vigoare.

Biroul de comunicare al Academiei Române

Volum disponibil la editura Ideea Europeană (vezi aici)

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest