Noutăți editorialeNoutăți

Uniunea Scriitorilor din Moldova – Anul literar 2016

Eveniment: Uniunea Scriitorilor din Moldova

Anul literar 2016

La Chișinău, pe 24 februarie 2017, Uniunea Scriitorilor din Moldova a organizat un eveniment dedicat cărților publicate de autorii basarabeni în 2016. Pentru că au fost foarte multe cărți, discuțiile s-au axat mai mult pe volumele de ficțiune și critică literară, cele de memorii și publicistică fiind amintite doar.

În deschidere, președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, domnul Arcadie Suceveanu, a prezentat foarte pe scurt antologiile cu autori basarabeni traduse în diferite limbi de circulație, precum și cele ale autorilor străini publicate în Republica Moldova. În contextul în care proiectele editoriale au parte de mult mai puțin suport financiar decât cele din România, aceste antologii sunt o mare realizare.

Aflată la Chişinău la invitaţia Institutului Cultural Român şi stabilită de 25 de ani dincolo de Prut, Aura Christi a fost invitată să vorbească şi să susţină, apoi, un recital poetic. Poeta a vorbit despre rădăcinile ei, despre prietenii ei de la Chişinău şi despre modul în care îşi asumă originile identitare oriunde s-ar afla în lume, apoi a citit din cel mai recent volum al său, Geniul inimii, apărut în 2017, la Editura Contemporanul. Conducerea Uniunii Scriitorilor a profitat de întâlnire pentru a o felicita cu ocazia aniversării sale. Totuși, înclin să cred că cea mai mare surpriză i-a făcut-o scriitorului Aura Christi prozatorul Nicolae Rusu care a citit, dintr-un caiet de notițe, o schiță de poem recuperat de el dintre hârtiile rămase în urma Aurei Christi la plecarea sa din Republica Moldova. Ascultând poemul scris acum mai bine de 25 de ani, Aura Christi a rămas surprinsă şi a recunoscut că nu-şi aminteşte de el. „Eşti sigur, Nicolae, că l-am scris eu?” Prozatorul Nicolae Rusu i-a replicat că e scris de mâna ei şi că l-a recuperat dintre nişte coli, aşezate pe un colţ de masă. Iată-l:

Sunt…

Sunt…
Sunt un înger…
Sunt un înger căzut…
Sunt un înger căzut în ispită…
Sunt un înger căzut în ispita cuvântului…
Sunt un înger căzut în ispita cuvântului și încarcerat
în fiecare literă, ca să nu pot fugi…
Sunt un înger căzut în ispita cuvântului…
Sunt un înger căzut în ispită…
Sunt un înger căzut…
Sunt un înger…
Sunt…

Scriitoarea Maria Șleahtițchi a prezentat, imediat după recital, cărțile de proză. Pornind de la volumele de proză scurtă, continuând cu romanele și atingând în final tema autorilor promovați prin bloguri. Scriitoarea a susținut dreptul lor de a fi încadrați în rândurile literaturii oficiale, subliniind vânzările record ale acestora. Inserția din final, asupra autorilor de blog, a lăsat loc de discuții, așa cum și-a dorit domnia sa.

Nina Corcinschi a făcut un excelent rezumat al anului poetic. Un discurs asumat, curajos, sistematizat. Tânăra critică literară a ținut să sublinieze care sunt, în opinia ei, cărțile anului 2016: Sufletul meu de până la Bing-Bang de Teo Chiriac (Editura Arc) și Să fi fost totul o mare păcăleală? de Iulian Fruntașu (Editura Cartier).

Critica literară a fost prezentată de Aliona Grati, care se întreba – pe drept cuvânt – dacă are cu adevărat critica un cititor fidel, iar Diana Vrabie a vorbit despre literatura pentru copii, accentuând câștigul acestui domeniu prin câteva nume importante din literatură care și-au întors scrisul și spre cei mici.

De bună seamă, n-au fost analizate toate cărțile anului 2016. Orele au trecut, au trecut, e adevărat, după un bilanț reușit, o expoziție (aproape) completă de carte și un recital poetic așteptat de oaspeții evenimentului.

Moni Stănilă

■ Fotografii realizate la ICR Chişinău, la sediul Uniunii Scriitorilor din Moldova din Chişinău, la Mânăstirea Căpriana, căreia i s-a acordat titlul de mânăstire domnească de Domnitorul Alexandru cel Bun la 1429, Ştefan cel Mare şi Sfânt făcând, aici, lucrări de reparaţii după cutremurul de la 1471, Mânăstirea Hâncu, fondată la 1678, şi Mânăstirea Condriţa, ctitorită la 1783.

Fototeca evenimentului:

Total 1 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește și
Close
Back to top button