Contemporanul » Modele » O legendă literară la Braşov: Nicolae Breban

O legendă literară la Braşov: Nicolae Breban

JOI, 23.10.2014, la Librăria Şt.O.Iosif am găzduit o frumoasă şi memorabilă întâlnire cu o adevărată legendă vie a literaturii române postbelice: scriitorul NICOLAE BREBAN.

Am avut onoarea să deschid acest eveniment, amintind faptul că invitatul nostru este un scriitor de mare anvergură, un scriitor care nu s-⁠a temut să înfrunte canoanele, fie ele biografice, ideologice sau artistice pentru a găsi calea câştigării şi asumării triumfului literar. Romancier, eseist, dramaturg, publicist, poet şi traducător român, Nicolae Breban rămâne afis-nicolae-breban-brasov-2014o personalitate impresionantă, un autodidact de cursă lungă cu o carieră spectaculoasă: după debutul cu romanul Francisca (recompensat cu Premiul USR în anii 60), a reuşit să ajungă redactor şef la revista România literară (funcţie la care a renunţat ulterior pentru a protesta faţă de politicile ceauşiste), a continuat să publice apoi până la revoluţie, sfidând cenzura, dar a desfăşurat o activitate prolifică şi după anii 90, relansând revista culturală Cotemporanul, publicând zeci de volume (ficţiune, eseuri, memorialistică, traduceri).

ADRIAN LĂCĂTUŞ, Decanul Facultăţii de Litere a sugerat că opera lui Nicolae Breban a marcat puternic cultura română postbelică, astfel încât critici literari cu greutate au selectat de-⁠a lungul timpului romane ale scriitorului născut în Maramureş drept lucrări reprezentative, capabile să traverseze decenii şi secole. Vorbitorul a apreciat această întâlnire drept un prilej inedit pentru generaţiile tinere de a se familiariza cu o biografie şi cu o serie de volume care vorbesc despre o epocă dificilă traversată însă exemplar de Nicolae Breban.

Scriitoarea AURA CHRISTI, una dintre fondatoarele Editurii Ideea Europeană a avut cuvinte frumoase faţă de Librăria Şt.O. Iosif Braşov, dar mai ales faţă de Nicolae Breban, un scriitor pe care vorbitoarea îl cunoaşte de mai bine de 20 de ani. În opinia Aurei Christi, autorul pe care criticul MNicolae-breban-brasov-2014ircea Iorgulescu îl considera un adevărat monument, este unul dintre puţinii scriitori de anvergură, un literaturocentrist într-⁠o lume care pare să se dezagrege, un om care s-⁠a dedicat de când se ştie scrisului şi cititului la cel mai înalt nivel. Aura Christi l-⁠a apreciat pe Nicolae Breban drept un scriitor total, capabil să abordeze mai multe genuri, un scriitor care a livrat o operă inconfundabilă preocupată de tema majoră a raportului dintre călău şi victimă.  Particularitatea lucrărilor invitatului nostru este aceea de a aborda psihologia abisală, în tradiţia inaugurată de Dostoievski, Mann sau Hesse, iar creaţiile sale pot fi considerate adevărate catedrale din litere.

Conf univ dr RUXANDRA IVĂNCESCU a surprins, la rândul ei, unicitatea romanelor semnate de Nicolae Breban, condensată în construcţia care amestecă planurile profunde abisale cu realitatea. Povestea confruntării dintre animusul şi anima devine evidentă în romanul În absenţa stăpânilor. Personajele lui Nicolae Breban sunt vii, puternice, autentice, iar autorul exersează un stil aparte, o frază-⁠melc balzaciană, o poetică a totalităţii dar şi o poetică ce anunţă postmodernismul.

Prof univ dr OVIDIU MO­CEANU şi-⁠a deschis discursul cu o idee inedită: aceea de a propune ca temă de doctorat o explorare a operei lui Nicolae Breban. În opinia vorbitorului, romanul Animale bolnave, printre altele,  evocă suficient de convingător tenacitatea şi capacitatea de construcţie ale scriitorului şaizecist. Ovidiu Moceanu a apreciat de asemenea şi felul în care invitatul nostru a reuşit să promoveze cultul libertăţii scriitorului – atât  deciziile sale existenţiale (inclusiv refuzul de a deveni celebru prin disidenţă într-⁠o perioadă tulbure ideologic),  cât şi opera sa subliniază felul în care un creator poate depăşi orice determinări. Remarcabil în romanele lui Nicolae Breban sunt absenţa unor rădăcini discernabile şi a unei mari intuiţii a umanului.

Academicianul NICOLAE BREBAN a oferit o privire panoramică asupra propriei sale deveniri literare, asupra evoluţiei societăţii româneşti, oferind şi diagnostice precise asupra unor stări de fapt problematice: deriva valorilor, uitarea, inapetenţa pentru lectură a generaţiilor tinere, lipsa de speranţă din spaţiul social şi politic. Nicolae Breban şi-⁠a amintit despre discuţiile avute cu Emil Cioran, despre drama ţăranului român, despre felul în care a căutat să reabiliteze, la revista România literară, nume mari condamnate iniţial de regimul comunist, precum Doinaş, Balotă sau Noica, despre cât de netalentaţi sunt românii la exersarea democraţiei şi cât de deplorabil este faptul că generaţiile noi de artişti exploatează imaginea României mizerabiliste. Încheierea discursului spontaNicolae-breban-brasov-p2-2014n şi generos a fost totuşi optimistă, Nicolae Breban afirmând, pe linia maestrului său de o viaţă, Friedrich Nietzsche, credinţa în viaţă, chiar şi la vârsta senectuţii.

Surpriza evenimentului a fost oferită de prof dr Mircea Martin, sosit la Braşov pentru a susţine un discurs în cadrul Şcolii Doctorale care a apărut spontan, în timpul lansării, recunoscând că nu putea să rateze întâlnirea cu Nicolae Breban. Împărţind cuvinte de laudă la adresa Şcolii de Litere de la Braşov (o şcoală care reuşeşte să traducă excelenţa fondatorilor ei în practică academică), Mircea Martin l-⁠a felicitat pe Nicolae Breban pentru alocuţiunea sa, amintind că invitatul nostru reprezintă o sursă constantă de energie pentru cei din jur.

Evenimentul s-⁠a încheiat cu o sesiune de autografe, cititorii având posibilitatea să aleagă dintr-⁠un număr impresionant de volume semnate de Nicolae Breban, disponibile încă pe piaţă.

Mulţumim lui Nicolae Breban pentru că a ales să-⁠şi întâlnească cititorii la Librăria Şt.O.Iosif Braşov, mulţumim vorbitorilor şi publicului pentru prezenţă. A fost un eveniment cu totul deosebit, la care am avut ocazia să stăm în proximitatea unei adevărate… legende literare vii, nelipsită de paradoxuri: Nicolae Breban rămâne un scriitor care citeşte şi scrie nemţeşte (după cum a remarcat cineva din public), deşi contribuţiile sale sunt inestimabile în ceea ce priveşte literatura română.

Sever Gulea

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest