Lecturi - Despre Cărți

Un roman docu‑ficţiune la loc de cinste pentru omenirea postauschwitziană

Al doilea roman al scriitorului Mirel Taloş, Undeva în Transilvania, a fost lansat recent, în cadrul conferinţei literare Kissufim de la Ierusalim. Evenimentul reuneşte scriitori neevrei din toată lumea care au publicat literatură cu privire la evrei şi la istoria lor. Cartea, publicată în 2019 la Editura RAO, este inspirată de deportarea evreilor sălăjeni la Auschwitz în 1944 şi urmăreşte convieţuirea dintre români şi evrei în două localităţi sălăjene, satul Jac şi oraşul Şimleu‑Silvaniei, de la sfârşitul anilor 30 până în 1944. Romanul, pe care autorul îl caracterizează drept o docu‑ficţiune, se bazează pe mărturii culese de autor de la urmaşii unor protagonişti, etnici români din satul Jac şi din oraşul Şimleu‑Silvaniei, care au trăit acele evenimente dramatice.

Undeva în Transilvania este un roman inspirat în întregime din fapte reale. Mirel Taloş reconstruieşte, cu personaje memorabile, firescul convieţuirii dintre români şi evrei în cele două localităţi sălăjene. Războiul şi ocuparea Transilvaniei de Nord de către Ungaria bulversează o lume aşezată şi produce rupturi profunde, pe care autorul le descrie mai ales prin ochii unor copii. Prietenia dintre fetiţa română Măriuca şi evreica Gittel este axul romanului, relaţia lor fiind permanent modelată de împrejurările istorice. În primăvara anului 1944, evreii din Sălaj sunt deportaţi la Auschwitz, iar romanul Undeva în Transilvania prezintă desfăşurarea acestei operaţiuni ca pe o smulgere din rădăcini a acestei comunităţi. Sunt scene de un dramatism tulburător. Romanul este o frântură din istoria evreilor ardeleni, o istorie tragic împărtăşită cu vecinii lor.

Romanul este prefaţat de scriitorul şi academicianul Nicolae Breban. El se declară impresionat de „capacitatea literară a romancierului de a mişca masele şi de a descrie siluete distincte, ce trăiesc şi se mişcă într‑un orizont extrem de turbulent, «scos din ţâţâni», al istoriei contemporane”. „Mirel Taloş are meritul – rar, azi, într‑o literatură a experimentului şi a modelor importate sau inventate «ad hoc», ce fug nu numai din realul prezent şi din istoria recentă, morală, psihică sau evenimenţială – de a înfrunta, în acest roman, o realitate pe care unii dintre noi, supravieţuitori ai coşmarului de nu importă ce culoare politică, brună sau roşie, am traversat‑o şi o purtăm în ceea ce numim memorie destinală“, conchide Nicolae Breban.

Nu în cele din urmă, profesorul Jean Akenasy a scris că „Undeva în Transilvania este un document J’acuse, la loc de cinste pentru omenirea postauschwitziană.”

Reamintim că romanul de debut al lui Mirel Taloş, Colecţionarul de nuduri, a primit Premiul pentru volum de debut al Uniunii Scriitorilor din România în 2018.

Editura RAO

Total 0 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button