Contemporanul » Eseu - Publicistică » Vaccinul şi oponenţii săi

Vaccinul şi oponenţii săi

Prima ţară din lume vaccinată aproape în majoritate demonstrează că vaccinul este soluţia ieşirii din pandemie. În timp ce ţările europene sau SUA impun restricţii severe de circulaţie sau sunt în carantină totală, Israelul a revenit la viaţă.
Rata de infectare este sub 0,5, ceea ce ne arată că răspândirea este în scădere, numărul bolnavilor din spitale scade vertiginos, iar aceia care au nevoie de terapie intensivă în urma infectării cu coronavirus sunt din ce în ce mai puţini. Toate aceste rezultate pozitive sunt consecinţa mai multor elemente, dar cu un singur factor central – vaccinul.
Există astăzi în lumea liberă o dezbatere aprinsă cu privire la obligativitatea imunizării.

Se pune întrebarea dacă este moral acceptabil sau chiar legal ca statul să impună vaccinarea obligatorie cetăţenilor săi? În Israel, „Ordonanţa de sănătate publică”, un regulament adoptat în timpul mandatului britanic şi încă în vigoare astăzi, include o clauză care permite guvernului să oblige populaţia să fie vaccinată dacă o boală prezintă un pericol grav pentru public. „În orice oraş, sat sau zonă în care o boală infecţioasă a luat sau este probabil să ia formă epidemică, primarul sau medicul de circumscripţie pot lua măsurile pe care le consideră necesare pentru a proteja locuitorii”, se arată în regulament.

Această clauză a fost activată de mai multe ori de‑a lungul istoriei Israelului: o dată în 1949, după un focar de variolă; din nou la începutul anilor 1990, după un focar de rujeolă; şi, cel mai recent, în 2018, din cauza unui focar local de rujeolă în nordul ţării.
În 1952, febra tifoidă s‑a răspândit dramatic în Israel şi a fost lansată o amplă campanie de vaccinare. Spre deosebire de situaţia recentă a coronavirusului, guvernul de atunci nu a mai deliberat dacă să activeze clauza obligatorie de vaccinare. Un afiş al directorului general al Ministerului Sănătăţii de atunci, Haim Sheba, ameninţa cu măsuri penale împotriva celor care refuzau să fie vaccinaţi.

Multe alte campanii de vaccinare de‑a lungul istoriei s‑au dovedit a fi de succes datorită îndemnurilor specialiştilor şi explicării populaţiei
despre eficacitatea şi necesitatea vaccinului. Unele acţiuni de vaccinare au fost mai grele decât altele, dar vaccinările obligatorii au fost folosite în trecut în toată lumea şi de fiecare dată şi‑au atins scopul de a eradica boala respectivă.

Probabil că în Israel nu va fi nevoie de o asemenea obligativitate, întrucât populaţia a simţit deja pe pielea ei efectele benefice ale inoculării şi a răspuns pozitiv chemării autorităţilor. Întrebarea este ce va face acum Europa, care va fi următorul pas în lupta contra coronavirusului?

■ Jurnalist, editor

Dragoş Nelersa

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest