Eseu - Publicistică

Cum dau buzna oportunităţile

Dumnezeu sau destinul ne oferă oportunităţi, dragul meu prieten, poţi cumva să‑mi spui dacă la sate mai există o lume curată ca pe vremuri sau n‑a fost niciodată şi totul este poveste? Având în faţa noastră virtutea afişată de urmaşii celor pe care i‑am ştiut puri, este greu să observăm mostre de înţelepciune. Toată învăţătura de sute şi de mii de ani a marilor dascăli ai omenirii să nu fi putut oare înfrânge caracterul înnăscut al omului, şi în bine, şi în rău?

Noi, oamenii, ar trebui să fim ca seminţele de păpădie, să prindem rădăcini şi să dăm roade, acolo unde ne bate vântul vieţii. Secretul fericirii este dat de relaţia cu propria noastră inimă. Să iubim, să ne iubim, în primul rând, pe noi şi, în egală măsură, tot ce ne‑nconjoară, să trăim sănătos. Ştim că este greşit dacă ne lăcomim, dacă‑nşelăm. Cât despre oportunităţi, depinde de noi să le‑nhăţăm sau le lăsăm să treacă, să se piardă.

Pe vremurile celelalte, m‑am întâlnit într‑o dimineaţă, în Piaţa Victoriei, cu Marin Sorescu. Eu mergeam la slujbă, iar el locuia în apropiere, pe Str. Grigore Alecsandrescu. Mi‑a spus că se‑ntâlnea cu cineva, să‑i dea biletul de avion, pleca în Mexic, la un Festival de Poezie. Bilet oferit gratuit. Sunteţi norocos, i‑am spus. S‑a uitat la mine, atent dacă e o constatare sinceră sau o glumă. Norocul şi‑l face omul; ia seama la asta, mi‑a spus.

Oportunitatea vine la noi cumva atrasă de voinţa noastră ca de un magnet. Dar noi nu putem sta cu braţele încrucişate. Se cuvine s‑o provocăm, iar apoi să fim activi, să o împlinim.

 

CURAJ

 

Viaţa îţi aparţine, ştiai?
Ea e limpede şi încărcată de arome.
Piedicile, întreruperile, golurile
Care apar ici‑colo nu sunt de nedovedit.
Fii optimist, curajos, brav.
O inimă deschisă îşi creează singură
Mii de oportunităţi
Îşi acceptă imperfecţiunile
Şi trece cu fruntea sus peste greutăţi.
Fii fără frică!
Viaţa a fost întotdeauna
De partea celor îndrăzneţi.

 

CIROCHINI DE STELE

 

Florile trec
Frunzele pun stăpânire pe livezi
Pe pădurea mea Opt Panduri.
Florile de salcâm
Ciorchini de stele – îmi bat în fereastră.

De la Valea Brazilor, iunie 2023
■ Romancier, scriitor, eseist, diplomat

Constantin Lupeanu

Total 1 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button