Actualități - Comunicate

Colectiv, parcurs istoric la OSCAR, cu sprijinul Institutului Cultural Român

Un parcurs impresionant

 

Recomandare a preşedintelui Barack Obama pe celebra‑i listă anuală a celor mai bune filme, documentarul colectiv a dobândit notorietatea mondială prin incontestabila‑i calitate artistică, dar şi prin neobosita campanie de promovare a Magnolia Pictures şi Participant susţinută de echipa ICR.

În regia lui Alexander Nanau, colectiv este filmul care spune lumii întregi povestea primului an de după incendiul din clubul bucureştean Colectiv. Apreciat de juriile a zeci de festivaluri internaţionale de film, producţia românească are un parcurs unic, fiind nominalizat la premiile OSCAR, la două categorii, „Cel mai bun film documentar” şi „Cel mai bun lungmetraj internaţional”. Iar Institutul Cultural Român, având ca obiectiv principal promovarea culturii române în lume, s‑a angajat încă din noiembrie 2020 să sprijine candidatura „colectiv” la premiile OSCAR 2021. „Ştiam încă din noiembrie, anul trecut, când, prin prisma menirii ICR, am decis să susţinem expunerea internaţională a filmului colectiv, că urmează un parcurs excelent al acestui documentar regizat de Alexander Nanau”, declară Mirel Taloş, preşedintele interimar al ICR.

Apreciat deopotrivă de critici şi de presa internaţională, filmul documentar „colectiv” a dat semne clare încă de anul trecut că va avea un parcurs impresionant. Înainte de vestea cea mare de la OSCAR, pelicula românească a mai bifat un record al cinematografiei româneşti: „Este primul film românesc nominalizat la Premiile BAFTA vreodată şi, după un an atât de important pentru povestea colectiv, în care a fost inclusă pe aproape toate listele de Top 10 filme din lume, inclusiv lista filmelor preferate ale lui Barack Obama, este o onoare că importanţa şi calitatea filmului este recunoscută de Academia Britanică de Film”, a transmis Alexander Nanau, regizorul şi producătorul filmului documentar colectiv, la începutul lunii martie a acestui an.

 

În ce a constat suportul Institutului

 

Institutul Cultural Român are o colaborare strânsă şi constantă cu echipa numeroasă de campanie a distribuitorilor Magnolia Pictures şi ParticipantMedia, prin care se derulează campania documentarului românesc la OSCAR 2021, o operaţiune complexă şi costisitoare, care se desfăşoară pe patru continente. Pe lângă implicarea propriu‑zisă în campania pentru accederea pe listele scurte la Premiile Oscar, Institutul Cultural Român a promovat documentarul colectiv şi prin alte reprezentanţe ale sale din străinătate, care au inclus în programul lor evenimente speciale dedicate filmului.

După vestea despre intrarea colectiv, propunerea României, pe listele scurte ale secţiunilor OSCAR 2021 „Cel mai bun lungmetraj internaţional” şi „Cel mai bun film documentar”, regizorul Alexander Nanau a vorbit public despre implicarea instituţiilor culturale în parcursul mondial al filmului. Astfel, printre altele, el a precizat în cadrul „On the Record”, un podcast săptămânal produs de Recorder, că, atunci când anunţi propunerea ţării la Oscar, în orice ţară europeană, instituţia stă în spatele acelui film, face parte din campanie, adică stă la masă cu echipa, cu distribuitorul, cu publicistul, PR-istul, şi împreună se gândesc la ce este mai bun pentru parcursul acelui film. „Există în România o instituţie care face exact chestia asta şi susţine campania asta, şi anume ICR, care de la bun început s‑a angajat şi s‑a luptat pentru chestia asta şi este parte din întâlnirile săptămânale cu publiciştii, stă la masă pentru strategia asta. Această instituţie ne arată că se poate, că sunt oameni profesionişti atât la ICR Bucureşti, cât şi la ICR New York”, a precizat Alexander Nanau.

■ Jurnalist, Director Comunicare ICR

Miruna Olteanu

Total 1 Votes
0

Olteanu Miruna

Miruna Olteanu este de profesie jurnalist și, în prezent, ocupă funcția de director al Direcției Comunicare și Promovare din cadrul Institutului Cultural Român.

A absolvit Liceul Teoretic ”Grigore C. Moisil” din Onești, este licențiată în Jurnalism (Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării/ Universitatea din București) cu lucrarea ”Analiza semiotică a primelor pagini ale ziarelor din România”.

A lucrat 10 ani în presa scrică centrală ca redactor, editor, șef de secție la ziarele Adevărul, Evenimentul Zilei, Cotidianul.

A absolvit studiile de master în limba engleză la SNSPA, în cadrul programului Public Sector Management, cu lucrarea ”E-Governance în instituțiile publice centrale din România”.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button