Actualități - Comunicate

Boris Marian: Saul Bellow 100

Cu ocazia apariţiei la Editura Polirom a controversatului roman Ravelstein, în 2008, Sorin Antohi a scris o prefaţă de 46 de pagini, adică aproape 20% din volumul tipărit. De ce era nevoie de un asemenea preambul? Saul-Bellow-fotoPersonajul principal era un alter – Allan Bloom, prieten cu scriitorul, iar printre personajele negative se remarca Mircea Eliade, sub nume schimbat, coleg cu Bellow la Chicago University. Bellow a fost în România, în 1977, pe când era căsătorit cu Alexandra Bagdasar, fiică a doi oameni de ştiinţă români. Romanul – Iarna decanului nu este cel mai reuşit din creaţia celui care în 1976 a primit Nobelul. Dar opera sa, bogată în reuşite, a meritat distincţia. Bellow a fost un scriitor incomod, de pildă, volumul său de note despre vizita în Israel nu a fost acceptat de unii lideri ai acestei patrii a evreilor.

Dar talentul nu poate fi negat, puterea de înţelegere, de interpretare, cunoaşterea mediului intelectual al Americii sunt punctele sale de forţă. Saul Bellow (10 iunie 1915 – 5 aprilie 2005) a fost unul dintre cei mai cunoscuţi prozatori evrei americani din seolul XX. S-⁠a născut în Lachine, Québec (Canada) într-⁠o familie de evrei, emigraţi din Sankt Petersburg, Rusia. Când avea 9 ani, familia s-⁠a mutat în Chicago, Illinois (SUA), unde Bellow urmează cursurile Universităţii din Chicago, dar renunţă şi îşi ia un B.A. în sociologie şi antropologie la Universitatea Northwestern.

Chicago este şi locul unde se desfăşoară acţiunea multora din scrierile sale. S-⁠a decis să devină scriitor după ce a citit romanul clasic al lui Harriet Becher Stowe Coliba unchiului Tom. Bellow se mută în 1993 din Chicago la Brookline, Massachusetts, unde moare la 5 aprilie 2005, la vârsta de 89 ani. A fost îngropat în cimitirul evreiesc Shir he-⁠harim din Brattleboro, Vermont. Opera sa se defineşte prin efortul de a descifra sensul existenţei umane, ilustrată în mod pregnant de condiţia intelectualului. A fost primul romancier care a câştigat National Book Award de trei ori. În 1975 a obţinut Premiul Pulitzer pentru Darul lui Humboldt, iar în 1976, a câştigat Premiul Nobel pentru literatură, premiul National Medal of Arts, în 1990 National Book Foundation Medal. În România au fost publicate Herzog, traducere Radu Lupan, 1992, Ravelstein, traducere Antoaneta Ralian, 2001,Trăieşte-⁠ţi clipa, traducere Anda Teodorescu, 2002, Darul lui Humboldt, traducere Antoaneta Ralian, 2003, Henderson, regele ploii, traducere Vali Florescu, 2003, Iarna decanului, traducere Antoaneta Ralian, 2005, Aventurile lui Augie March, traducere Nadina Vişan, 2008, Planeta domnului Sammler, traducere Ruxandra Drăgan şi Călin Cotoiu, 2008, Până la Ierusalim şi înapoi, traducere Marcel Ghibernea, 2003; 2008.

A mai publicat Dangling Man (Omul suspendat, 1944), Victima (1947), Aventurile lui Augie March (1953), Mr.Sammler’s Planet (Planeta domnului Sammler, 1970) ş.a. Prin amploarea şi orizontul creaţiei sale, Saul Bellow rămâne un reper al prozei americane şi al literaturii universale.

Total 0 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button