Educație

„Umorul în filmul românesc şi personaje româneşti în filmul israelian”

În urma succesului de care s‑au bucurat proiecţiile de film românesc în Israel şi ediţiile precedente ale Festivalului Filmului Românesc, ICR Tel Aviv a organizat, în colaborare cu MovieMania, conferinţa „Umorul în filmul românesc şi personaje româneşti în filmul israelian”, susţinută de Iris Lackner. Evenimentul, în limba ebraică, a fost difuzat prin live streaming pe pagina oficială de Facebook a ICR Tel Aviv: https://www.facebook.com/icr.telaviv/

Iris Lackner a realizat, în cadrul conferinţei, o analiză de ansamblu a principiilor umorului românesc şi reflectarea acestora în producţiile cinematografice româneşti de‑a lungul istoriei, cu referiri inclusiv la Noul Val al Cinematografiei Româneşti. Conferinţa a inclus şi o radiografie a imaginii personajelor româneşti în cinematografia israeliană.

Iris Lackner este critic de film şi conferenţiar. A absolvit cursurile departamentului de Mass­­‑Media la FDU şi are studii de cinematografie şi televiziune la College of Management din Tel Aviv, studii de actorie la Şcoala de Teatru a lui Sophie Moscovici. A lucrat în televiziune, unde a produs zeci de programe culturale pentru Israel şi străinătate. Din 1996 scrie şi relatează despre viaţa culturală şi cinematografică internaţională şi din Israel la cele mai prestigioase publicaţii locale. Participă în mod constant la emisiuni de radio şi televiziune în domeniul cinematografiei. Publică recenzii de film pe MovieMania Project şi este membră a Academiei de Cinematografie şi Televiziune din Israel şi membră a Asociaţiei Jurnaliştilor din Israel.

 

Ziua internaţională a lecturii

 

Sub egida celebrării Zilei Naţionale a Lecturii, una dintre cele mai recente date din calendarul diplomaţiei culturale, ICR Tel Aviv a organizat un eveniment literar de excepţie, cu titlul „Invitaţie la lectură cu Marlena Braester”. Manifestarea, moderată de Cleopatra Lorinţiu, director adjunct al ICR Tel Aviv, a avut loc în limbile română şi ebraică, la sediul ICR Tel Aviv (Blvd. Shaul Hamelech nr. 8, etaj 6) şi a fost transmisă prin live streaming pe canalul Youtube al reprezentanţei. Cea mai prolifică traducătoare a operelor lui Amos Oz în limba română şi, la rândul ei, poet şi personalitate culturală, Marlena Braester a purtat spectatorii printr‑un periplu literar despre traducerile de literatură israeliană pe care le‑a realizat de‑a lungul timpului, precum şi despre colaborarea literară de lungă durată cu marele scriitor Amos Oz şi activitatea ei literară la conducerea Asociaţiei Scriitorilor Israelieni de Limbă Franceză şi a revistei literare israeliene Continuum. Scriitorii israelieni Rony Someck şi Eran Hadas în dialog despre opera lirică semnată de Marlena Braester. „Traduceri şi colaborări literare” – Marlena Braester. Recital de poezie susţinut de tineri poeţi israelieni. Roselyne Dery, ataşat cultural în domeniul literaturii la Institutul Francez şi Ambasada Franţei în Israel (intervenţie video preînregistrată).

Programul evenimentului a inclus lecturi de proză (din operele traduse de Marlena Braester) şi lecturi de poezie (în limbile română şi ebraică), precum şi difuzarea unor mesaje video din partea unor prestigioşi critici literari şi scriitori din România, despre activitatea culturală întreprinsă de Marlena Braester.

 

Expoziţia „George Enescu: viaţa şi activitatea”

 

Expoziţia fotodocumentară „George Enescu: viaţa şi activitatea”, realizată de Muzeul Naţional George Enescu din Bucureşti, este deschisă publicului la Muzeul Interactiv al Muzicii din Málaga (MIMMA) în perioada 17 martie – 19 iunie 2022. Acest proiect itinerant este posibil graţie Consulatului General al României din Sevilla, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu Primăria oraşului Málaga. Expoziţia dedicată vieţii şi activităţii lui George Enescu conţine imagini, fotografii şi texte privind viaţa şi opera marelui compozitor român, cu accent pe capodopera Oedipe, şi referinţe despre legăturile sale muzicale cu spaţiul iberic, relaţia de strânsă prietenie cu violoncelistul, compozitorul şi dirijorul spaniol spaniol Pablo Casals.

Expoziţia a fost inaugurată în data de 17 martie 2022 şi va rămâne în incinta muzeului pentru o durată de 3 luni. Adresa Muzeului Interactiv al Muzicii: Calle Beatas nº 15, 29008 (Málaga). Despre marele muzician român, violonistul Yehudi Menuhin, cel mai cunoscut discipol al său, spunea: „Dacă cititorul ar putea să‑şi închipuie mintea enciclopedică, îngemănată cu inima cea mai generoasă şi mai lipsită de egoism din câte pot exista într‑un om, cu o înfăţişare nobilă şi frumoasă, cu un chip romantic însufleţit mereu de un geniu creator, fie că vorbea, preda, dirija, cânta la vioară ori la pian, dar mai cu seamă atunci când compunea, imaginea tot n‑ar fi completă. Enescu rămâne pentru mine cea mai extraordinară fiinţă omenească, cel mai mare muzician şi cea mai puternică influenţă exercitată vreodată asupra mea”.

„În lumea muzicii eu sunt cinci în unul: compozitor, dirijor, violonist, pianist şi profesor. Cel mai mult preţuiesc darul de a compune muzică şi nici un muritor nu poate poseda o fericire mai mare…”, mărturisea marele compozitor George Enescu. Organizatori: Institutul Cultural Român de la Madrid, Muzeul Naţional „George Enescu” din Bucureşti, Consulatul General al României la Sevilla. Cu sprijinul Primăriei oraşului Málaga.

ICR

Total 1 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button