Noutăți editorialeNoutăți

România și civilizația românească în Israel la Primăria Ierusalimului

 

 

Comunicat:

România și civilizația românească în Israel la Primăria Ierusalimului

Fundația Culturală Ideea Europeană, în parteneriat cu Asociația Scriitorilor Israelieni de Limba Română (ASILR) – sub egida Academiei Române –  a organizat o serie de evenimente cu genericul „România și civilizația românească în Israel” între 19 și 25 octombrie 2022 în Țara Sfântă. În anul 2022, declarat de ASILR „Anul cărții în Limba Română în Israel”, acest proiect de anvergură, cu o hartă bogată de evenimente (Tel Aviv, Ierusalim și Haifa), promovează civilizația românească în Israel și întărește legăturile comunității din diaspora cu România.

Printre personalitățile-pivot, care ne-au fost alături la seria de evenimente din data de 20 octombrie 2022 (vizita de lucru, discuții, lansarea edițiilor speciale ale revistei Contemporanul. Ideea Europeană, dedicate Centenarului Încoronării, vizita la Muzeul Ierusalimului ș.a.) de la Primăria Ierusalimului, se află jurnalistul Dragoș Nelersa, președinte al Asociației Scriitorilor Israelieni de Limba Română din Israel, Rabinul av. Josef A. Wasserman, rabin-şef al Regiunii Ierusalim ș.a. (Israel), Ștefan Borbély, Dana Oprica, Constantina Raveca Buleu, Aura Christi ș.a. (România).

Una dintre surprizele memorabile ne-a făcut-o domnul Israel Kelerman, viceprimarul Ierusalimului, care, deși e în toi campania electorală, s-a smuls, la propriu, de la o ședință, pentru a se ține de cuvânt și a fi împreună cu noi. Câteva instantanee fotografice făcute cu echipa noastră de proiect vorbesc cu asupra de măsură despre multe… după ce Rabinul Josef A. Wasserman ne-a urat, binecuvântându-ne, bun venit în Casa lui Dumnezeu, iar Aura Christi a vorbit cu rabinul Josef A. Wasserman despre Legea Iubirii. Domnul Israel Kelerman, viceprimarul Ierusalimului, a afirmat că este foarte important faptul că civilizația și cultura națională românească de vârf, de astă dată, datorită Fundației Culturale Ideea Europeană, sunt promovate în Țara Sfântă, unde locuiesc circa o jumătate de milion de români. O parte din Israel a fost construit cu ajutorul românilor, ni s-a spus oriunde am ajuns pe parcursul desfășurării proiectului nostru – e un adevăr auzit și între pereții elegantului sediu al Primăriei Ierusalimului, unde a fost invitat grupul de scriitori, poeți, cercetători, jurnaliști și profesori universitari veniți în Țara Sfântă.

Amfitrioni: Rabbi Josef A. Wasserman și Dragoș Nelersa

Protagoniști: Rabbi Josef A. Wasserman, Israel Kelerman, viceprimarul Ierusalimului, Ștefan Borbély, Aura Christi, Dana Oprica, Constantina Raveca Buleu, lector prof. dr. Carmen Dimitriu, care predă limba și literatura română la cea mai mare instituție de învățământ superior din Israel – Universitatea din Tel Aviv. S-a vorbit despre aspecte vitale ale promovării României și a civilizației românești în Israel. Despre valorile fondatoare ale umanității. Despre valorile de vârf naționale românești, promovate de Academia Română și despre accentul pus de acest prestigios for pe conservarea, păstrarea și promovarea identității românești în țară și în lume. Despre Fundația Culturală Ideea Europeană și programul acestei instituții europene.

Rabbi Josef A. Wasserman a precizat, în caldul său discurs de bun venit, însoțit de un salut și o binecuvântare: „Ați venit în numele Domnului în Casa Domnului, pentru că Ierusalim e Casa Domnului. Să aveți un început de an fericit, cu mult succes și șanse de colaborare de bun augur. Bine ați venit în numele capitalei poporului evreu Ierușalaim. Sper să faceți rugăciuni și la locul colegului meu, la Biserica Românească! Israel e locul unde conviețuiesc trei religii”. „Imediat s-a simțit căldura, ospitalitatea, și vă mulțumim frumos, Excelență! Ne aflăm în Primăria Ierusalimului – orașul lăudat în Vechiul Testament, unde e numit, între altele, orașul bucuriei. Inspirată de rabbi Waserman, îl numesc și oraș al păcii, culturii, deschiderii și al iubirii. Shalom! Scopul acestui proiect e colaborarea instituțională, promovarea civilizației, culturii și identității românești cu toate componentele ei. Sper să fie un lucru temeinic, sper să construim lucruri durabile!” a menționat Aura Christi.

Grupul Ideea Europeană a vizitat, la invitația reprezentanților Primăriei Ierusalimului, Muzeul Ierusalimului, aflat în frumoasa clădire a Primăriei. S-a discutat despre valorile fondatoare. Despre poporul evreu și despre poporul român. Despre deschidere și nevoia de dialog. Despre rugăciune și vârfurile culturii. Despre Academia Română și eforturile acestui for înalt de consacrare, promovare și conservare a identității naționale. Despre ambasadorii culturii române vii și ambasadorii culturii ebraice. Panorama Cetății Sfinte văzute la etajul patru al Primăriei Ierusalimului rămâne a fi impresionantă. Iar dialogul dintre naționalități, religii, culturi și civilizații s-a simțit acasă în această Casă a lui Dumnezeu, care rămâne a fi Ierusalimul.

 

Proiect realizat sub egida
Academiei Române

Acest proiect este realizat cu sprijinul
Departamentului pentru Românii de Pretutindeni

Partener de proiect: Asociația Scriitorilor Israelieni de Limba Română – ASILR
Parteneri media: Muzeul Național al Literaturii Române, APLER/ Asociația Publicațiilor Literare și Editurilor din România, revista Contemporanul. Ideea Europeană, agentiadecarte.ro, Asociația Scriitorilor Israelieni de Limba Română – ASILR, Gazeta Românească, Editura Familia ș.a.

Total 1 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește și
Close
Back to top button