Noutăți editorialeNoutăți

Scriitorului român Nicolae Breban i s-a făcut dreptate

Citesc cu mare satisfacție pe blogul „Ideea Europeană” un happyend al cărui erou este marele scriitor român Nicolae Breban. În urmă cu trei ani, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Statului (CNSAS) a luat o decizie lipsită de tesu-solomon-pozacreier, precum că scriitorul Nicolae Breban a fost „colaborator al Securității”. Pritocită de câțiva invidioși, campioni ai minciunii, fără vreo bază cât de cât substanțială, această decizie ne-a întristat enorm pe noi toți, cei care îl știm pe Breban de peste jumătate de secol și-i admirăm romanele. Am admirat întotdeauna la Nicolae Breban și curajul său civic, prezența sa activă în cetate, vocația sa democratică, emoția mărturisită față de marea carte a evreilor – Vechiul Testament – și interesul constant față de lumea evreiască și Israelul de astăzi. Acum, îmi exprim marea satisfacția că însfârșit, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a spulberat definitiv acuzațiile. Aceasta a admis recursul lui Nicolae Breban faţă de hotărârea luată în 2012 de Curtea de Apel- Bucureşti. Cum a început această nenorocită poveste? Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) a stabilitt fără un minimcontrol și decență, „calitatea de colaborator al fostei Securităţi” a scriitorului Nicolae Breban, cerând imediat Curții de ApelBucurești să legalizeze decizia. Pe 2 iulie 2012, Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea stupidă a CNSAS-ului, constatând calitatea de „colaborator al Securităţii” al scriitorului. Revoltat și plin de amărăciune, Nicolae Breban s-a adresat Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie. Miercuri 18 iunie 2014, ICCJ a admis recursul și a stabilit irevocabil că Nicolae Breban NU a fost colaborator al Securităţii. O decizie înțeleaptă și așteptată. Dacă n-aș înțelege supărarea lui Nicolae Breban aș privi cu humor această ignobilă poveste. Încercarea de a-l demola pe un uriaș al literaturii române a fost stupidă și absurdă. Cine are timp și curiozitate ar trebui să citească sau să recitească Francisca, Animale bolnave, În absența stăpânilor, Don Juan, Buna vestire, trilogia Amfitrion, Ziua și Noaptea, Singura cale – romane care definesc amploarea prozei contemporane românești. Ca să te apuci să murdărești o asemenea statuie e, fără îndoială, o probă de sminteală.

„Sunt bucuros că după trei ani de zile mi s-a făcut dreptate. Eu am rămas uimit acum trei ani de decizia CNSAS, pentru că eu n-am dat în viaţa mea Securităţii un rând, dimpotrivă, eram urmărit. Mă bucur că Înalta Curte de Casaţieşi Justiţie m-a reabilitat“, a declarat scriitorul Nicolae Breban. El a mai spus că profesia sa este una publică şi a avut de suferit din cauza deciziei CNSAS, precizînd însă că „nu a luat o decizie dacă va deschide un nou proces pentru a cere daune morale”.

Nu există, probabil, atâția bani care ar putea să-l facă pe Nicolae Breban să uite ultragiul ce i s-a făcut. Poate doar câte o pereche de palme pe obrajii lipsiți de rușine ai fiecăruia din cei care s-au dedat la această provocare odioasă împotriva celui mai important scriitor al României de astăzi.

Teșu SOLOMOVICI

Total 0 Votes
0

Contemporanul

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent cu aparițiile editoriale, inclusiv ale editurii Contemporanul, care vă pune la dispoziție un portofoliu variat de cărți de calitate, atât romane și cărți de beletristică, cât și volume de filosofie, eseu, poezie și artă.
Contemporanul promovează cultura, democrația și libertatea de exprimare.

The Contemporanul, founded in 1881, is a national journal for culture, politics and science, including reports on ongoing Romanian and international cultural, social and political events, as well as on quality books brought out by the Contemporanul Publishing in the fields of literature, philosophy, essay, poetry and art.

The Contemporanul Journal promotes culture, democracy and freedom of speech.

www.contemporanul.ro

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Citește și
Close
Back to top button