Contemporanul » Lecturi - Despre Cărți » Omagiu editorial: Solomon Marcus

Omagiu editorial: Solomon Marcus

17 martie este ziua în care cultura şi ştiinţa românească şi‑au luat rămas-bun de la academicianul, profesorul şi mentorul Solomon Marcus. La 5 ani de la plecarea dintre noi, Academia Română anunţă apariţia în librării, în semn de omagiu, a două volume fundamentale din opera academicianului Solomon Marcus, care cuprind lucrări ştiinţifice, studii şi articole în domeniul informaticii, publicate de‑a lungul a peste 50 de ani de preocupări. Cele două volume intitulate Opere alese – Informatica sunt editate şi prefaţate de academicianul Gheorghe Păun, cel mai apropiat discipol al profesorului Solomon Marcus şi unul dintre cei mai reputaţi informaticieni români.

Profesorul Solomon Marcus a lăsat în urma sa o operă imensă, întinsă pe multe decenii de activitate şi reprezentată de zeci de cărţi, sute de articole de specialitate şi mii de intervenţii în presă, ce acoperă mai multe domenii ale ştiinţei: analiză matematică, lingvistică matematică, poetică matematică, informatică, semiotică, istoria şi filosofia ştiinţei, aplicaţii ale matematicii şi informaticii, educaţie etc. Aflat în faţa acestei evidenţe, acad. Gheorghe Păun, în calitatea sa de coordonator al prezentei ediţii, a optat pentru formula operelor alese, conştient fiind că o serie de volume de tip opere complete este practic imposibilă în cazul de faţă.

În peste 800 de pagini ediţia Opere alese – Informatica (Editura Spandugino) prezintă o bună parte din contribuţiile avangardiste ale profesorului Solomon Marcus în domeniul informaticii, de la automate şi limbaje formale, din primii lor ani de dezvoltare, la bioinformatică, direcţie de cercetare aflată în creştere în ultimele decenii ale secolului al XX‑lea şi consacrată ca domeniu fundamental de cercetare în zilele noastre. Conform precizărilor editoriale, selecţia a fost făcută din peste o „sută de lucrări, răspândite de‑a lungul a mai mult de o jumătate de secol, încă înainte de apariţia internetului şi a suporturilor electronice, publicate în cele mai diverse locuri”. „Pentru informaticieni, volumele de faţă sunt o dovadă şi o provocare de a‑l citi, reciti şi continua […]. Profesor desăvârşit, contagios, cu numeroşi cercetători care se revendică a‑i fi discipoli, din România până în Japonia şi până în Canada, Solomon Marcus a introdus un ordin de mărime special în matematica românească, prin productivitate şi ca impact (citări, continuări), dar impune şi un nou ordin de mărime în ceea ce priveşte perenitatea operei sale”, declară într‑o elegantă şi documentată prefaţă acad. Gheorghe Păun.

Notă editorială: În urmă cu 6 ani, pe 4 martie 2015, academicianul Solomon Marcus era sărbătorit cu fast în Aula Academiei Române, la împlinirea vârstei de 90 de ani. Atunci profesorul Marcus, riguros şi încrezător, îşi prezenta în faţa membrilor Academiei programul de viaţă pentru următorii 5 ani. Evenimentul a fost consemnat în Jurnalul on‑line al Academiei Române, unde poate fi vizualizată şi o galerie foto: http://bit.ly/ 3qXr97k.

0

Cum am putea îmbunătăți acest articol?


+
=


Verify Human or Spambot ?

Despre Conte

Revista Contemporanul, înființată în 1881, este o publicație națională de cultură, politică și știință, în paginile căreia se găsesc cele mai proaspete știri privind evenimentele culturale, sociale și politice din România și din străinătate. De asemenea, veți fi la curent [...]

Vezi descriere completă

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Sunt de acord cu termenii si conditiile Contemporanul.ro: Contemporanul.ro isi rezerva dreptul de a sterge/edita orice comentariu si de a interzice postarea comentariilor care depasesc limitele limbajului civilizat, comit atacuri la persoana precum comentariile cu tenta antisociala, caracter rasist sau xenofob.

*

Anticariat online

Pin It on Pinterest